Samsun'da 16 yıldır fizik oğretmenliği yapan Atalay Solmaz, 'Fizik Minibusu' ismini verdiği minibusu ile vatandaşlardan ve eğitim kurumlarından topladığı kitapları ihtiyac sahiplerine gonullu olarak ucretsiz dağıtıyor. Samsun'da 16 yıldır fizik oğretmenliği yapan Atalay Solmaz, 'Fizik Minibusu' ismini verdiği minibusu ile vatandaşlardan ve eğitim kurumlarından topladığı kitapları ihtiyac sahiplerine gonullu olarak ucretsiz dağıtıyor.
Ozel bir eğitim kurumunda fizik oğretmenliği yapan 37 yaşındaki Atalay Solmaz, 'Cicek Abbas' filmindeki minibusun bir benzerini alarak ona 'Fizik Minibusu' ismini verdi. Solmaz, minibusu ile 'Şiki şiki baba' muziği eşliğinde sokak sokak dolaşıyor. Sarı renkli 'Fizik Minibusu' ile oldukca dikkat ceken Solmaz, hem topladığı kitaplara ihtiyac sahibi oğrencilere dağıtıyor hem de onlara minibus icinde ucretsiz ders veriyor. 6 ay once kitap toplamaya başlayan Solmaz, şu ana kadar binlerce kitabı oğrencilerle buluşturdu. Bağışta bulunmak isteyen eğitim kurumları ve vatandaşlar Solmaz'a sosyal medyaya 'Fizik Minibusu' yazarak ulaşabiliyor.
"Her şey bir gun dersteyken şaka ile başladı"
Oğrencilerin kendisine seyyar overlok işinin neden araba icinde yapıldığını sormasıyla her şeyin başladığını soyleyen Atalay Solmaz, "Her şey bir gun dersteyken şaka ile başladı. Okulun etrafından overlokcu gecti. Oğrencinin biri 'neden arabada overlok yapıyor' diye sordu. Biraz anlatmaya calıştım. Orneğin dedim benim kapı kapı gezerek fizik anlattığımı duşun. Bunu dedikten sonra oğrenciler 'hocam bunu yapın cok guzel olur' şeklinde soylediler. Ondan sonra kafamda bu fikir oluştu. Bursa'dan bir minibus aldım. Ozel okullardan kitaplar topladım. Kitap bağışında bulundular. Ben de oğrencilere ucretsiz dağıtıyorum. Hatta belirlediğim gun ve saatlerde ise minibusun arkasında oğrenciler ile ucretsiz fizik dersi yapıyoruz" dedi.
"Masal kitabından universite hazırlık kitaplarına kadar her kitabı alıyorum"
6 aydır fizik minibusunun faaliyette olduğunu belirten Solmaz, "Bu sure icinde baya bir kitap dağıttık. Yasal olan her kitabı kabul ediyorum. Masal kitabından universite hazırlık kitaplarına kadar her kitabı alıyorum. Fizik Minibusu adında sosyal medya hesabım var. Vatandaşlar bana oradan ulaşıyor. Kimileri kitap bağışlamak istiyor kimileri ise ihtiyac olduğunu belirtiyor. Şu anki donem kritik bir donem olduğu icin sosyal mesafe kuralına uymak adına gezmekte istemiyoruz" dedi.
"Bu yaşa gelinde icimde kalan bir hayali gercekleştirmek istedim"
Sarı minibus ile oldukca dikkat cektiğini ifade eden Solmaz, "Babamın minibusu vardı. En buyuk hayalim onu surmekti. Cocuk olduğum icin boyum yetmiyor ve ehliyetim yoktu. Bu yaşa gelinde icimde kalan bir şeyi gercekleştirmek istedim. 'Şiki şiki baba' muziği bu minibusle ozdeşleştiği icinde yakıştığını duşunuyorum. Kitaplarımı bu şekilde dağıtıyorum. Bugunde İlkadım Eğitim Merkezi'ne (İLKEM) kitaplar bağışladım. Belediye bu kitapları oğrencilere ucretsiz dağıtacak" şeklinde konuştu.
Atalay Solmaz, korona virusu gecince minibus icinde ucretsiz derslere devam edeceğini ve kitap bağışı faaliyetlerini daha hızlandıracağını sozlerine ekledi.