Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Mudurluğu 10.04.2020 tarih ve 6317000 sayılı yazılarıyla eğitim kurumlarında aylıksız izin kullanmakta iken Covid-19 salgını nedeniyle eğitim kuramlarının tatil edildiği surelerde goreve başlayan oğretmenlere ek ders ucreti odenip odenemeyeceği ile ek ders ucreti karşılığında ders okutmak uzere gorevlendirilenlere bu surecte ne şekilde ek ders ucreti odeneceğine ilişkin soruları cevaplandırdı. Milli Eğitim Bakanlığı soz konusu yazıda; "Kamu Gorevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yonelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2020 ve 2021 yıllarını kapsayan Kamu Gorevlileri Hakem Kurulunun 28.08.2019 tarihli ve 2019/1 sayılı Kararının "Eğitim, Oğretim ve Bilim Hizmet Koluna İlişkin Mali ve Sosyal Haklar" bolumunun "Ders gorevinin yapılmış sayılacağı haller" başlıklı 2'nci maddesinde; "Milli Eğitim Bakanlığına bağlı orgun ve yaygın eğitim kurumlarında ders yılı icerisindeki iş gunlerinde genel idari izinli olmaları sebebiyle eğitim ve oğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yonetici ve oğretmenler ile oğrencilerin ceşitli nedenlerle sınıf veya okul butunluğunde izinli sayılmaları sebebiyle eğitim ve oğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yonetici ve oğretmenler, bu surelerde uzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yonetim, hazırlık ve planlama gorevlerini yapmış sayılırlar." hukmune yer verilmiştir.
Bu hukum cercevesinde, Bakanlığımıza bağlı eğitim kuramlarında gorev yapan yonetici ve oğretmenlerin, bu tatil surecinde iş gunlerinde uzerlerin de bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yonetim, hazırlık ve planlama gorevlerini yapmış sayılmaları gerekmektedir.
Ote yandan, aylıksız izin kullanmakta iken eğitim kuramlarının tatil edildiği surecte aylıksız izinlerini keserek goreve başlayan oğretmenlerin uzerinde herhangi bir ders gorevinin bulunamayacağı acıktır. Dolayısıyla bu oğretmenlerin, soz konusu surelerde yapmış sayılacakları herhangi bir ek ders gorevi de olmayacaktır.
Bu nedenle, aylıksız izin kullanmakta iken eğitim kurumlarının tatil edildiği soz konusu surelerde aylıksız izinlerini keserek goreve başlayan oğretmenlerin, bu surecte herhangi bir şekilde ek ders ucretinden yararlandırılmalarının mumkun bulunmadığı değerlendirilmektedir.
Bakanlığımıza bağlı eğitim kuramlarında ek ders ucreti karşılığında ders okutmak uzere gorevlendirilenler (usta oğreticiler ve ucretli oğretmenler) hakkında ise, Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karara, 3 Nisan 2020 tarihli ve 31088 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2 Nisan 2020 tarihli ve 2347 saylı Cumhurbaşkanı Kararı ile eklenen gecici 6'ncı madde hukmune gore işlem yapılması gerekmektedir." acıklamasında bulunmuştur
İşte o yazı;
Ahmet KANDEMİR