Mardin merkez Artuklu ilcesi Fehim Adak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi kimya bolumu oğretmenleri, korona viruse karşı yuzey dezenfektanı uretimine başladı. Mardin merkez Artuklu ilcesi Fehim Adak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi kimya bolumu oğretmenleri, korona viruse karşı yuzey dezenfektanı uretimine başladı. İlk etapta gunluk 3 ton dezenfektan ureten oğretmenlerin hedefi 6 ton uretim gercekleştirmek.
Mardin Organize Saniyi Bolgesi yerleşkesinde bulunan Fehim Adak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi kimya bolumu oğretmenleri, korona virus salgını sebebiyle artan temizlik ve hijyen malzemesi ihtiyacını karşılamak icin el ele vererek kolları sıvadı. Milli Eğitim Bakanlığının desteğiyle ve Artuklu Kaymakamı Hacı Hasan Gokpınar'ın koordinesinde tesisi kurduklarını anlatan Artuklu İlce Milli Eğitim Muduru Hasan Berhuni, "Oncelikle Bakanlığımızdan doner sermaye kurmak ve bu tesisi oluşturmak uzere bir butce oluşturuldu ve bu butce neticesinde tesisimiz kuruldu. Bu tesisimizin kurulmasında Kaymakamımız Hacı Hasan Gokpınar'ın cok ciddi gayretleri ve talepleri vardı. Kendilerine teşekkur ediyoruz. Şuan bu tesisimizde yuzey dezenfektanları uretilmekte fakat ilerleyen zamanlarda inşallah el sabunu ve el dezenfektanı planlıyoruz. Gunluk 3 tonla başlandı fakat satış sureci taleple karşılanabilirse gunluk 5-6 ton uretim gercekleştirilecektir" dedi.
Tesisin gunluk 6 ton uretim kapasitesi var
Fehim Adak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Muduru Omer Comaktekin, tesisin ilk aşamasında saf su uretim unitesinde dezenfektan icin 5 ton saf su uretildiğini vurguladı. Comaktekin, "Şu an acil olarak yuzey dezenfektanı urettik. Bundan sonra el dezenfektanı, sıvı sabun, ve jel şeklindeki uretebilecek bir tesisi kurduk. Başlangıc 3 ton yer dezenfektanı, 1 bucuk ton sıvı sabun ve diğer urunleri uretecek şekilde bir hazırlığımız var. Ama siparişler gelirse gunde 5-6 tonu gececek kapasitemiz var" diye konuştu.
Uretim safhasını anlatan okulun kimya oğretmeni Yasemin Guclu, "Burada yuzey dezenfektanı uretiyoruz. Bunun icin 3 tankımız var her biri 1 ton olmak uzere. Bunlarda ham madde olarak getirdiğimiz yuzde 15'lik sodyum klorat maddesini her bir tank icin 300 litre olabilecek şekilde yerleştiriyoruz. Sonrası uzerini saflaştırdığımız suyla seyreltiyoruz" şeklinde konuştu.