MEB, İlkoğretim ve ortaoğretim kurumları bunyesinde acılan ana sınıflarında gorev yapan okul oncesi oğretmenlerine, ana sınıfı cocuklarının olmadığı alanlarda nobet gorevi verildiği ve kendi derslerinin bitmesine rağmen okul cıkış saatine kadar okulda bekletildikleri yonunde gelen şikayetlere cevap verdi. Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Mudurluğu 18.03.2020 tarih ve 5690183 sayılı yazılarıyla "Ders saatleri bitince başlayan eğitim faaliyetlerinde nobetci oğretmenin gorevi devam eder mi?" haberimiz de yer verdiğimiz okul oncesi oğretmenlerinin nobet ve calışma surelerine acıklık getirdi.
Okul Oncesi Eğitim ve İlkoğretim Kurumlan Yonetmeliğinin 6. maddesinin 1. fıkrasının (a) bendinde;"Okul oncesi eğitim kurumlarında; Gune başlama, oyun, beslenme, temizlik, etkinlik, dinlenme ve gunu değerlendirme zamanlarını da icerecek şekilde gunde ellişer dakikalık aralıksız 6 etkinlik saati sure ile normal eğitim yapılması esastır. Ancak kayıt alanında okula kesin kaydı yapılamamış cocuk bulunan okullarda ikili eğitim yapılması zorunludur." hukmu ve aynı Yonetmeliğin 44. maddesinin 2.fıkrasında "Bağımsız anaokulu, ana sınıfı ve uygulama sınıfı oğretmenleri okul oncesi eğitim oğrencilerinin bulunduğu alanlarda, kendi devrelerinde ve etkinlik saatleri dışındaki, zamanlarda nobet tutarlar." hukmu gereği okul oncesi oğretmenleri nobet gorevlerini sadece okul oncesi oğrencilerinin olduğu alanlarda, ders başlamadan once ve ders bitiminden sonra yerine getirirler. İlgili okulun teneffus saatlerinde okul oncesi oğretmeni kendi sınıfında cocukların başında olduğu icin teneffus nobetini de fiili olarak tutmuş sayılmaktadır.
Yonetmelik hukmu gereği bu oğretmenlere, dersler başlamadan once veya ders saatlerinden sonra okul oncesi oğrencilerinin olmadığı katlarda, koridorlarda veya bahcelerde nobet tutturulmaz, okulun teneffus saatlerinde nobet gorevi adı altında kendi sınıfları dışındaki alanlarda gorev verilemez.
Okul oncesi oğretmenlerinin nobet gorevi; diğer oğretmenlerin nobetlerinde olduğu gibi derslerin başlamasından 30 dakika once başlar, anaokulu, ana sınıfı veya uygulama sınıfının son dersinin bitiminden 30 dakika sonra da sona erer. İlgili okulun oğretmenler kurulunda alman karara gore bu sureler 15 dakikadan az olmamak uzere kısaltılabilir. Farklı okullar bunyesindeki ana sınıflarında gorev yapan okul oncesi oğretmenlerin ders bitimindeki nobet gorevleri, 50'şer dakikalık 6 etkinlik saati sure ile yapılan gunluk etkinliklerinin bitiminden sonra başladığı icin bu oğretmenlere, diğer sınıfların (ilkokul, ortaokul, lise) son ders cıkış saatine kadar bekletilerek nobet gorevi verilemez.
İşte o yazı;
Ahmet KANDEMİR