İkili oğretim yapan eğitim kurumlarında gorevli olmalarına bağlı olarak ilave ek ders ucretinin ders yılı suresi icinde bulunan ara tatillerde odenmesi gerektiği, ders yılı suresi icinde bulunmayan yarıyıl ve yaz tatillerinde ise odenmesinin mumkun bulunmadığına dair MEB goruş yazısı. Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Mudurluğu 22.01.2020 tarih ve 1641501 sayılı yazılarıyla ikili oğretim yapan eğitim kuramlarında gorevli yoneticilere ara tatil, yarıyıl ve yaz tatillerinde de ilave ek ders ucretinin odenip odenemeyeceğine ilişkin soruları cevapladı.
Kamu Gorevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yonelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2020 ve 2021 yıllarım kapsayan Kamu Gorevlileri Hakem Kurulunun 28.08.2019 tarihli ve 2019/1 sayılı Kararının "Eğitim, Oğretim ve Bilim Hizmet Koluna İlişkin Mali ve Sosyal Haklar" bolumunun "ikili oğretim yapan orgun eğitim kurumlan yoneticilerinin ilave ek ders ucreti" başlıklı 7. maddesinde; "(1) 2006/11350 sayılı Kararın 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi uyarınca orgun ve yaygın eğitim kurumlarındaki yoneticilere odenmekte olan ek ders ucreti, ikili oğretim yapan orgun eğitim kurumlarındaki yoneticilere ders yılı suresince haftada 2 saat artırımlı odenir." denilmektedir.
Diğer taraftan, Milli Eğitim Bakanlığı Ortaoğretim Kurumlan Yonetmeliğinin 4. maddesinin (g) bendinde "(1)Bu Yonetmelikte gecen;...g) Donem: Ders yılının başladığı tarihten yarıyıl tatiline, yarıyıl tatili bitiminden ders kesimine kadar gecen sureyi,... ifade eder." denilmiş; aynı Yonetmeliğin 15. maddesinde ise; "(1)Ders yılı iki doneme ayrılır ve her donemde bir ara tatil yapılır." hukmune yer verilmiştir.
Bu cercevede, Milli Eğitim Bakanlığın bağlı eğitim kurumlarında gorevli yoneticilere, ikili oğretim yapan eğitim kuramlarında gorevli olmalarına bağlı olarak ilave ek ders ucretinin ders yılı suresi icinde bulunan ara tatillerde odenmesi gerektiği, ders yılı suresi icinde bulunmayan yarıyıl ve yaz tatillerinde ise odenmesinin mumkun bulunmadığı değerlendirilmektedir.
İşte o goruş yazısı;
Ahmet KANDEMİR