Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Mudurluğu 10.03.2020 tarih ve 5148528 sayılı yazılarıyla, Eğitim kurumlarında gorev yapan oğretmenlerin Cumhuriyet Bayramı nedeniyle tatil edilen 28 Ekim 2019 gunu yarım gun tuttukları nobet gorevleri karşılığında ne şekilde ek ders ucretinden yararlandırılacakları ile Akşam Sanat Okulunda gorev yapan Mudurlere artırımlı ek ders ucreti odenmesi sorularını cevaplandırdı. Eğitim kurumlarında gorev yapan oğretmenlerin Cumhuriyet Bayramı nedeniyle tatil edilen 28 Ekim 2019 gunu yarım gun tuttukları nobet gorevleri karşılığında ne şekilde ek ders ucretinden yararlandırılacakları ile oğretmenevi ve akşam sanat okullarında gorevli yoneticilerin, Kamu Gorevlileri Hakem Kurulunun 28.08.2019 tarihli ve 2019/1 sayılı Kararının "Eğitim, Oğretim ve Bilim Hizmet Koluna İlişkin Mali ve Sosyal Haklar" bolumunun "Orgun ve yaygın eğitim kurumlarının yoneticilerinin ilave ek ders ucreti" başlıklı 22. maddesi hukmu kapsamında artırımlı ek ders ucretinden yararlandırılıp yararlandırılamayacaklarına ilişkin sorulara aşağıdaki cevaplar verilmiştir.
Bilindiği gibi, Kamu Gorevlileri Hakem Kurulunun 28.08.2019 tarihli ve 2019/1 sayılı Kararının "Eğitim, Oğretim ve Bilim Hizmet Koluna İlişkin Mali ve Sosyal Haklar" bolumunun "Orgun eğitim kurumlarında ek ders ucreti" başlıklı 20'inci maddesinde; "(1) Orgun eğitim kurumlarında (mesleki eğitim merkezleri dahil) ders yılı suresi icinde eğitim ve oğretimin fiilen yapıldığı normal calışma gunleri icin ilgili mevzuatına gore kendilerine nobet gorevi verilen ve bu gorevi de fiilen yerine getiren mudur yardımcıları ile oğretmenlere haftada 3 saati gecmemek uzere ek ders ucreti odenir." hukmu yer almaktadır.
Ote yandan Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunun 1. maddesinde; "1923 yılında Cumhuriyetin ilan edildiği 29 Ekim gunu Ulusal Bayramdır. Turkiye'nin icinde ve dışında Devlet adına yalnız bugun toren yapılır. Bayram 28 Ekim gunu saat 13.00'ten itibaren başlar ve 29 Ekim gunu devam eder." hukmune yer verilmiştir.
Goruleceği uzere Cumhuriyet Bayramı nedeniyle 28 Ekim'de calışma suresi saat 13.00'te sona ermektedir. Dolayısıyla eğitim kurumlarında 28 Ekim'de nobet gorevi bulunan mudur yardımcıları ve oğretmenler soz konusu gorevlerini fiilen yerine getirmişlerdir.
Bu itibarla, eğitim kurumlarında 28 Ekim 2019 gunu nobet gorevi bulunan ve bu gorevi fiilen yerine getiren mudur yardımcıları ve oğretmenlerin nobet gorevi icin ongorulen ek ders ucretinden tam olarak yararlandırılmaları gerektiği değerlendirilmektedir.
Diğer taraftan oğretmenevi ve akşam sanat okullarında gorevli yoneticilerin soz konusu ek ders ucretinden yararlandırılıp yararlandırılamayacaklar hususunda Hazine ve Maliye Bakanlığından goruş istenmiş olup cevap alındığında ayrıca acıklama yapılacaktır. Ancak, bu surecte ilgililerin haftada 20 saat ek ders ucretinden yararlandırılmaya devam edilmeleri uygun olacaktır.
İşte o goruş yazısı;
Ahmet KANDEMİR