Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Oğretim Kurumlan Genel Mudurluğu 15.04.2020 Tarih ve 639743 sayılı yazılarıyla barınma hizmeti ucretlerinin iade edilip edilmeyeceği, iade edilecek ise ne şekilde ve ne kadarının iade edileceği hususlarında acıklamada bulundu. Milli Eğitim Bakanlığı, ozel oğrenci yurtlarında kalan oğrencilere, yurt ucretinin ne kadarının iade edileceğine yonelik soruyu cevapladı.
Bakanlıktan verilen cevapta, Ozel Oğrenci Barınma Hizmetleri Yonetmeliğinin "Barınma hizmeti ucreti ve yukumlulukler" başlıklı 20 nci maddesi hukumlerinin uygulanması istendi.
Aşağıda yer verilen yonetmelik hukmunde de yer aldığı uzere, kalınmayan aylar icin barınma ucretinin %30'u yurt yonetimi tarafından alınacak ancak kalan %70 oranındaki tutar ise iade edilecektir..
İşte MEB'in acıklamasında atıfta bulunulan madde;
"Barınma hizmeti ucreti ve yukumlulukler
MADDE 20- (1) Bir sonraki oğretim yılında uygulanacak barınma hizmeti ucreti, kurumlar tarafından belirlenerek mayıs ayının sonuna kadar ilan edilir. Mayıs ayından sonra acılan kurumlar, bir ay icinde barınma hizmeti ucretini belirleyerek ilan ederler. Butun oğrencileri ucretsiz barındıracak kurumlar, barınma hizmeti ucretini sıfır olarak ilan eder. Barınma hizmeti ucretinin suresi icinde belirlenmemesi halinde bir onceki yılın ucreti uygulanır. Kurumlar barınma hizmeti ucretiyle birlikte hizmet sunum taahhutnamesini il veya ilce milli eğitim mudurluğune bildirmek, e-Barınma modulune kaydetmek ve kurumun panosunda ve varsa internet sitesinde ilan etmek zorundadır. Kurumların hazırlayacakları hizmet sunum taahhutnamesinde yer alması gereken asgari hususlar Bakanlıkca belirlenir. Oğrenci yurtlarının barınma hizmeti ucreti yıllık, diğer kurumların ucreti ise en az bir aylık olarak belirlenir.
(2) Kurumlarda barınma hizmetinin oğretim yılı icinde kac ay verileceği duyurularda ve oğrenci veya oğrencinin velisi ile yapılacak hizmet sunum taahhutnamesinde belirtilir. Kurumlar ilan ettikleri ucretlerin altında bir ucretle de kayıt yapabilir ancak ilan edilen ucretin uzerinde ucret talep edemez. Kurumlar başka ad altında herhangi bir barınma hizmeti ucreti talep edemez.
(3) Kurumlarda bir onceki yıl barınma hizmeti alan oğrencilerin yeni donemdeki barınma hizmeti ucreti, bir onceki oğretim yılında kurum ve oğrenci arasında belirlenen barınma hizmeti ucretine kayıt yenileme tarihinden bir onceki ayda acıklanan yıllık (Yurt İci Uretici Fiyat Endeksi + Tuketici Fiyat Endeksi)/2 oranına en fazla yuzde beş daha eklendiğinde oluşan oranda artış yapılarak belirlenir.
(4) Kuruma kayıt yaptıran oğrencilerden 15 Eylul tarihine kadar kurumdan ayrılanlardan hizmet sunum taahhutnamesinde belirlenen yıllık barınma hizmeti ucretinin %10'u, 15 Eylul ve sonrasında ayrılanlardan ise barınma hizmeti aldığı aylar ve icinde bulunulan ayın ucretinin tamamı ve kalan aylara ait barınma hizmeti ucretinin %30'u alınır. Bu oğrencilere depozitoları ile peşin odeme yapılan hallerde bu fıkraya gore hesaplanacak ucret mahsup edilerek geriye kalan tutar bir ay icinde iade edilir ve hizmet sunum taahhutnamesi feshedilir. Aylık barınma hizmeti ucreti, hizmet sunum taahhutnamesinde belirlenen yıllık barınma hizmeti ucretinin hizmet sunulmak uzere belirlenen ay sayısına bolunmesi ile tespit edilir.

(5) Kurumlar barınma hizmeti ucretinin bir aylık kısmına tekabul eden miktarda depozito alabilirler. Oğrencinin yurda verdiği zararı karşılamaması veya barınma hizmeti ucretini odemeden kurumdan ayrılması durumunda bu zarar ve barınma hizmeti ucreti depozitodan mahsup edilir. Depozito, iade edildiği tarihteki bir aylık barınma hizmeti ucreti tutarında geri odenir.
(6) Kurumun oğrencinin guvenliğini sağlamaması veya barınma hizmetine ilişkin hizmet sunum taahhutnamesinde yer alan yukumluluklerini yerine getirmemesi nedeniyle kurumdan ayrılan oğrenciye, depozitoları ile peşin odeme yapılan hallerde kurumda barındığı aylara ait ucret mahsup edilerek geriye kalan tutar bir ay icinde iade edilir ve hizmet sunum taahhutnamesi feshedilir."