Milli Eğitim Bakanlığı Oğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Mudurluğu 20.04.2020 tarih ve 6473237 sayılı yazılarıyla oğretmen yetiştiren fakultelerin son sınıf oğrencilerinin uygulama eğitimlerinin nasıl değerlendirileceğini belirledi. Oğretmen yetiştiren fakultelerin son sınıfında okuyan ya da pedagojik formasyon eğitimini alan oğrenciler oğretmenlik uygulamalarını; Uygulama Oğrencilerinin Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Kurumlarda Yapacakları Oğretmenlik Uygulamasına İlişkin Yonerge, Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programıyla İlgili Usul ve Esaslar ve Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının Oğretmenlik Alanları Atama ve Ders Okutma Esaslarında belirtilen alanlarda oğretmenlik uygulaması sertifikasına sahip oğretmenlerin yanında Uygulama Oğrencisi Değerlendirme Sistemi uzerinde gercekleştirmektedir.
-19 salgını dolayısıyla oğretmenlik programlarında yer alan Oğretmenlik Uygulaması ve Alan Calışması Derslerinin uygulama kısımlarında oğrenci performanslarının 13 Mart 2020 tarihinden once gercekleştirilen calışmalara gore uygulama oğretmeni ve uygulama oğretim elemanı tarafından "bu doneme mahsus olmak uzere" uygulama konusundaki fiili imkansızlık goz onunde bulundurularak değerlendirilmesi gerektiği ilgi (c) yazıda belirtilmektedir.
Uygulama Oğrencilerinin Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Kurumlarda Yapacakları Oğretmenlik Uygulamasına İlişkin Yonerge'ye Uygulama Oğrencisi Değerlendirme Sisteminde oğrenci mağduriyetlerinin yaşanmaması icin;
-Uygulamada gorev alan oğretmenlerin oğretmenlik uygulaması danışmanlığı eğitimini almış ve MEBBİS'e işlenmiş olması,
-Uygulama oğrencisinin uygulama oğretmeninin gozetiminde farklı haftalarda olmak uzere en az dort defa fiilen ders anlatması,
-Uygulama oğretmeni ve uygulama oğretim elemanının her donemde en az dort kez uygulama oğrencisini değerlendirmesi, kontrolu 2019-2020 eğitim ve oğretim yılının bahar donemine mahsus olmak uzere kaldırılmıştır.
Bununla birlikte uygulama oğretim elemanı uygulama oğretmeni ile iş birliği icinde uzaktan eğitim yoluyla uygulama oğrencisinden oğretmenlik uygulama dosyası, odev vb. etkinlikleri hazırlamasını istemişse yapılan calışmalar değerlendirilerek sisteme kaydedilir.
Genel değerlendirme notu eğitim ve oğretim donemi sonunda uygulama oğretmeni ve uygulama oğretim elemanı tarafından uygulama oğrencisinin oğretmenlik uygulamalarındaki performansı ve uzaktan eğitim yoluyla verilen odev/odevler goz onunde bulundurularak Uygulama Oğrencisi Değerlendirme Sistemine kaydedilir.
Ahmet KANDEMİR