Arkadaşlar coğumuz bir cok kez windows mu? linux mu ? Tartışmasına denk gelmişizdir.Bu tur konularda genellikle kaynak kullanılmadan varsayım uzerine yorumlar yapıldığı dikkatinizi cekmiştir.

Bir kısım linux u savunurken bir kısım windows u savundu.Bir cok tartışmalar cıktı.İnsanlar birbirlerine hakaret eder dereceye geldi.Sonuc noldu?=Gunluk kullanım icin windows,İş istasyonları icin ise linux denildi.Tamam bu doğru şimdi diyeceksiniz bize bildiğimiz konuyu bir daha mı anlatacaksın ? HAYIR!

Aylardır surekli bu tartışmalara baktım gercekten ilgi cekici bir şeye denk gelemedim bu konuyu acana kadar konuyu acmadan yaklaşık 1 saat once ilginc bir bilgiye denk geldim.Şahsen herkezin bu konuyu gorduğunu zannetmiyorum.

Lafı cok uzatmadan kaynağı sunayım(Kaynak eski fakat guncel kaynaklarda bu kadar guzel bir bilgiye denk gelemedim ) :




Linux bir gun Windows'u gececek: Bu sozler hayatının buyuk kısmını Windows'a harcayan birinden geldi


Keith Curtis tam 11 yıl Microsoft'un araştırma departmanında calıştı ve Windows işletim sistemleri ve Office icin kod yazdı. İlk defa 2004 yılında Linux yuklu bir bilgisayarın başına oturdu ve şu anda Linux'tan vazgecemiyor.

Curtis, Microsoft'un işletim sisteminin pazar payının cok buyuk olduğunu kabul ediyor ama eninde sonunda Linux'un kazanacağını savunuyor. Ona gore bunun başlıca iki sebebi var. Curtis, acık kaynak kodlu olarak geliştirilen yazılımların cok daha kaliteli urunler hazırlanmasına yol actığını soyluyor. Firefox ve Linux cekirdeğini buna ornek olarak gosteriyor. Curtis'in altını cizdiği ikinci konu ise Microsoft'un ucretsiz yazılımlara karşı kar marjını surekli duşurmek zorunda kalıyor olması ve bir yerden sonra daha fazla indirim yapamayacak maddi sıkıntıya gireceği.

Curtis şu an icin Microsoft'un yarışta sadece PC'lerde onde olduğunu ama farkın kapandığını soyluyor. Ona gore Microsoft eninde sonunda acık kaynak ve ucretsiz yazılımı kabul etmek zorunda kalacak. "Bir sure sonra insanlar Microsoft'a OpenOffice varken niye Office icin para istediğini sormaya başlayacaklar" diyen Curtis, ayrıca "eğer acık kaynak kodlu yazılımların baskısı olmasaydı, Microsoft bugun kaydettiği gelişimlerin yarısına bile ulaşamamış olacaktı" diye ekliyor.


Kaynak : http://www.chip.com.tr/haber/eski-ms...cak_12963.html

Curtis şu an icin Microsoft'un yarışta sadece PC'lerde onde olduğunu ama farkın kapandığını soyluyor.
Bu kısım zaten herşeyi anlatıyor diye duşunuyorum fakat konuyu bu kadarla bitirmek niyetinde değilim.

Ne biliyoruz?Linux un İş istasyonlarında onde olduğunu peki ms nin bu konuda ne yaptığını biliyormuyuz?Coğunluk olarak HAYIR! İşte sıradaki bilgim:

Windows kişisel bilgisayarların yaklaşık %90'ında kullanılır. Dunya'daki super bilgisayarların %85'i Linux, %1,4'u Windows kullanır.

2004 yılında Microsoft kullanıcıları Linux'tan Windows sunuculara gecirmek icin bir pazarlama kampanyası başlattı. Buna gore Microsoft urunlerinin Linux'tan daha ucuza mal olduğunu iddia etti. Bunun nedenlerini de kullanım kolaylığı ve daha az iş olarak gosterdi.

Ancak ceşitli kurumların yaptığı acıklamalar bunu doğrulamadı. Alman Dışişleri Bakanlığı acık kaynak yazılım kullanmanın maliyetleri azalttığını soyledi.Fransız Jandarma Teşkilatı da Windows'tan Linux'a gecmenin malyetlerini azalttığını belirtti.

Hee birde şu meşhur tartışmamız kullanabilirlik var dimi Windows u savunanlar hemen derler ki windows daha kullanışlı Deniliyor ama:

2003 yılında Relevantive AG Linux'un masaustunde kullanılabilrliği Windows XP'ye neredeyse eşittir demiştir.

Yukarıdaki iki acıklamam icin Kaynağım : http://tr.wikipedia.org/wiki/Linux_v...4%B1lmas%C4%B1

Ve son olarakta:




İtalyan Parlamentosu, Mayıs 2008'de 200 sunucu ve 3.500'den fazla bilgisayarını Linux ve OpenOffice.org'a taşıyacağı planını duyurmuştu. Aşamalı olarak gercekleştirilen goc sureci, Eylul 2008'de başladı ve gectiğimiz gunlerde tamamlandı. Gocun yıllık olarak yaklaşık 3.000.000 Avro tasarruf sağlayacağı ifade ediliyor.
İtalyan Parlamentosu (Camera degli Deputati), 2008 yılının başında parlamentoda sadece acık kaynaklı yazılım kullanma onerisiyle sunulan tasarıyı oylayarak kabul etmişti. Soz konusu plan, İtalyan Komunist Yeniden Yapılanma Partisi'nden (PRC) parlamento uyesi Pietro FOLENA tarafından sunulmuştu.

Linux ile Calışan Parlamento

İtalyan Parlamentosu, gerek sunucular gerekse kişisel bilgisayarlar icin Novell Suse Linux dağıtımını kullanıyor. 2008 oncesinde istemcilerde Windows, sunucuların icin buyuk bir coğunluğundaysa Novell Netware kullanılıyordu. Şimdiyse tum sistemler Linux tabanlı ve ofis yazılımı olarak OpenOffice.org kullanılıyor .
İtalyan gazetesi La Repubblica haberi "Acık kaynaklı bir sistemin benimsenmesi, yıllık 3.000.000 Avro kazanc sağlayacak" diye duyurdu. Gazetede belirtilenlere gore, İtalyan Parlamentosu'nda kullanılan bilgisayar başına duşen yıllık lisans maliyeti 900 Avro civarındaydı!
İtalyan Parlamentosu Linux'a gecerek, kişisel bilgisayarlarda yıllık % 90 oranında, sunucularda ise daha buyuk oranda tasarruf etti. PRC parlamenteri Pietro FOLENA, gocun asıl sebebinin ozgurluk olduğunu belirtiyor "Bu tasarrufların onemi buyuk fakat bu kararı almamızdaki asıl amacımız ozgurluk kazanmak, tekel bir teknoloji ve yazılımdan kurtularak ozgurluk kazanmak, kendi uygulamalarımızı geliştirerek ozgurluk kazanma ve viruslerden kurtularak ozgurluk kazanmak."
İtalyan Parlamentosu'nun ozgur yazılıma gocu, Avrupa'daki ikinci ve aynı zamanda en buyuk parlamento gocu. Fransız Parlamentosu, 2007 yılında 577'si parlamento uyeleri tarafından kullanılmakta olan 1.145 kişisel bilgisayarı, bir diğer Linux dağıtımı olan Ubuntu'ya gecirmişti.

Kutuphane

630 secilmiş parlamenter, 1.700 calışan ve yuzlerce gazeteciyi ağırlayan İtalyan Parlamentosu'nun 3.500 kadar bilgisayar ve 200 sunucusunu Linux'a gecirmesi, son derece onemli bir gosterge.
Linux'a goc projesinin bir parcası olarak; Parlamento'nun halk kutuphanesine ziyaretcilerinin kullanımı icin ozgur yazılımla calışan bilgisayarlar yerleştirildi. Parlamento kutuphanesindeki 10 bilgisayar, İtalyan demokrasisine ilişkin muazzam bir belge ve arşivi ziyaretcilere acıyor. Burada dokuman yonetimi sistemi olarak, ozgur bir yazılımın kullanıldığını eklemeye, sanırız gerek yok .
Novell'in sitesinde "ornek Linux başarı oykuleri" arasına koyduğu İtalyan Parlamentosu, Linux'un fethettiği parlamentolardan sadece bir tanesi. Umarız, bir sonraki TBMM olur...

Kaynak : http://www.ozgurlukicin.org/forum/ha.../19611/?page=1

Kaynaklar harici alıntı yoktur.Tamamen kendi emeğim.Belki biliyorsunuz.Bilmeyen arkadaşlara yardımcı olması amacı ile actım lutfen bunu goz onunde bulundurunuz.Konumu zahmet edipte okuduğunuz icin cok teşekkur ederim.İyi forumlar

__________________