Milli eğitim bakanlığı Ozel Oğretim Kurumları Genel Mudurluğu 16.04.2020 tarih ve 6428158 sayılı bakanlık oluruyla Ozel Kurslar Sınav Yonergesini yayımladı. 19 Şubat 2020 tarihli ve 31044 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Oğretim Kurumları Yonetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yonetmelik ile i Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Oğretim Kurumları Yonetmeliğinde değişiklikler yapılmıştır. Soz konusu Yonetmelikle uyum sağlanması, gunumuzun ihtiyacları, değişen, gelişen yontem ve tekniklere uygunluk sağlanması, uygulamada karşılaşılan aksaklıkların giderilmesi amacıyla;
- 07/01/2001 tarihli ve B.08.0.OOG.0.19.02.14.420/60250 sayılı Makam Oluru ile yururluğe giren Ozel Yabancı Dil, Meslek ve Teknik Kursları Bitirme Sınavları ve Kurslarda Uyulacak Esaslar,
- 08/09/2010 tarihli ve B.08.0.OOG.0.06.02.010.06.02/8453 sayılı Makam Oluru ile yururluğe giren Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Oğretim Kurumları Uzaktan Oğretim Yapan Dershane ve Kurslar Yonergesi,
yururlukten kaldırılarak, yeniden duzenlenen Ozel Kurslar Sınav Yonergesi yururluğe konulmuştur. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI OZEL KURSLAR SINAV YONERGESİ
BİRİNCİ BOLUM
Amac, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amac ve Kapsam
MADDE 1- (1) Bu Yonerge, 8/2/2007 tarihli ve 5580 sayılı Ozel Oğretim Kurumları Kanunu kapsamında faaliyet gosteren kurslarda uygulanan programlar doğrultusunda verilen eğitimlerin inceleme ve kontrollerine, yapılacak seviye tespit, seviye tamamlama ve kurs bitirme sınavlarına, sınavlar icin oluşturulacak komisyonlara, sınavlarda gorevlendirilecekler ile gorevlerine ve gorevlendirilenlere odenecek ucretlere ilişkin usul ve esasları belirler.
Dayanak
MADDE 2- (1) Bu Yonerge, Ozel Oğretim Kurumları Kanunu, 10/7/2018 tarihli ve 30474 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yururluğe giren 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 301 inci 310 uncu ve 326 ncı maddeleri ile 23/3/2012 tarihli ve 28239 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Oğretim Kurumları Yonetmeliği hukumlerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar
MADDE 3- (1) Bu Yonergede gecen;
a) Bakanlık: Milli Eğitim Bakanlığını,
b) Diğer personel: Kurslarda eğitim ve oğretim hizmetleri dışındaki gorevli personeli,
c) Donem: Kurslarda kursun tur ve seviyelerine gore Bakanlıkca onaylanan oğretim programlarında yer alan teorik ve uygulama ders saati surelerinin toplamını,

c) Eğitim personeli: Kurslarda gorevli yonetici, oğretmen, uzman oğretici ve usta oğreticileri,
d) Genel mudurluk: Ozel Oğretim Kurumları Genel Mudurluğunu,
e) Kanun: 5580 sayılı Ozel Oğretim Kurumları Kanununu,
f) Kurs: Kanun kapsamında faaliyet gosteren ceşitli kurslar, hizmet ici eğitim merkezleri ve uzaktan oğretim yapan kurslarını,
g) Kurs bitirme sınavı: Kurslarda oğretim programlarına devam eden kursiyerlerin kurs programlarında belirtilen toplam sure sonunda milli eğitim mudurluğunceyapılan teorik sınav ve/veya uygulama sınavını,

ğ) Kursiyer: Kurs oğretim programlarına kayıt yaptıran kişiyi,
h) Kurum kontenjanı: Kurumda aynı anda oğrenim gorecek en fazla kursiyer sayısını,
ı) Kurs oğretim programı kontenjanı: Kurslarda uygulanan oğretim programlarının her biri icin belirlenen en fazla kursiyer sayısını,
i) Milli eğitim mudurluğu: Kursun bağlı bulunduğu il/ilce milli eğitim mudurluğunu,
j) e-Ozel: Kurslara kayıt yaptıran kursiyerlerin bilgilerinin elektronik ortamda tutulduğu, iş ve işlemlerin yurutulduğu, izlendiği, değerlendirildiği ve Bakanlıkca yonetilen bilgisayar yazılımını,
k) Program: Kurslarda uygulanmak uzere hazırlanmış, duzeyi ile suresi belirlenen ve ilgili mevzuatı doğrultusunda Bakanlıkca onaylanan oğretim programını,
l) Protokol: Havacılık, denizcilik, otelcilik ve turizm kurs programları ile kurslarda uygulanacak diğer oğretim programında yer alan uygulama derslerinin/eğitimlerinin kurs binası dışında acık alan, fabrika, liman gibi alanlarda yapılacağı belirtilmiş ise uygulama derslerini/eğitimlerini yapmak uzere kurs ile bu alanda hizmet veren ozel kuruluşlarla yapılan noter onaylı yazılı anlaşmayı,
m) Seviye: Bakanlıkca onaylanan bazı kurs programlarında yer alan bolumleri,
n) Seviye tamamlama sınavı: Farklı seviyeleri bulunan kurs programlarında, kursiyerin tamamladığı ara seviyeleri tespit etmek ve kurstan ayrılıp aynı programın ust seviyelerine aynı veya farklı kursta devam etmelerini sağlamak amacıyla milli eğitim mudurluğu tarafından yapılan sınavı,
o) Seviye tespit sınavı: Farklı seviyeleri bulunan kurs programlarında, kursiyerin başlayacağı seviyeyi belirlemek amacıyla kurslar tarafından yapılan sınavı,
o) Valilik: Kursun bulunduğu ilin valiliğini,
p) Yonetmelik: Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Oğretim Kurumları Yonetmeliğini
ifade eder.
İKİNCİ BOLUM
Kurslara Kayıt Başvurusu, Kayıtta İstenecek Belgeler, Donem Acma, Eğitim ve Oğretim, Derslerin İnceleme ve Kontrolu
Kurslara kayıt başvurusu
MADDE 4- (1) Kurslara kayıt olacak kursiyerlerde aşağıdaki şartlar aranır:
a) Oğretim programında belirtilen yaş şartına uygun olmak.
b) Oğretim programında belirtilen oğrenim şartlarını taşımak.
c) Oğretim programında belirtilen sağlık şartlarını taşımak.
c) Adli sicilinde, kursa kayıt olmak istediği oğretim programına kayıt olmasına engel teşkil edecek bir sabıka kaydının olmadığına dair yazılı beyanda bulunmak.
(2) Kurslara başvurular elektronik ortamda da yapılabilir. Bu durumda başvuru icin gerekli belgeler elektronik ortamda taranarak elektronik yolla kurs mudurluğune ulaştırılır.
Kursa kayıtta istenecek belgeler
MADDE 5- (1) Kurslara kaydolacak kursiyerlerden aşağıda belirtilen bilgi ve belgeler istenir.
a) Turkiye Cumhuriyeti vatandaşı kursiyerlerden;
1) Kayıt sırasında aslı gorulmek suretiyle T.C. kimlik kartı fotokopisi,
2) Diploma veya diploma yerine gecen belge ya da kamu kurum/kuruluşlarından alınan oğrenim durumunu bildirir belgenin aslının gorulerek kurs mudurluğunce duzenlenecek onaylı orneği,
3) Son altı ayda cekilmiş iki adet biyometrik fotoğraf,
4) Oğretim programında belirtilmesi durumunda şartları taşıdığına dair sağlık raporu,
5) Programında bulunması durumda adli sicil kaydının olmadığına dair yazılı beyanı,
b) Yabancı uyruklu kursiyerlerden;
1) Pasaportun noter tasdikli Turkce tercumesi veya gecici koruma kimlik belgesi,
2) Turkiye'de altı aydan fazla kalacağını gosteren ikametizni, oğrenim vizesi veya calışma izin
belgesi,
3) Yonetmeliğin 51 inci maddesinin onuncu fıkrasında belirtilen şartlara uygun alınmış oğrenim belgesi,
4) Oğretim programında belirtilmesi durumunda şartları taşıdığına dair sağlık raporu,
5) Programında bulunması durumda yabancı uyrukluların Turkiye'de adli sicil ve arşiv kaydının olmadığına dair ilgili makamlardan aldığı belge,
6) Son altı ayda cekilmiş iki adet biyometrik fotoğraf,
(2) Farklı seviyeleri bulunan kurs programlarında, kursiyerlerin kurstan ayrılıp aynı programın ust seviyelerine farklı kursta devam etmek istemeleri durumunda birinci fıkradaki belgelerle birlikte seviye tamamlama belgesi (EK-5) de istenir.
(3) Kayıt icin istenen belgeler kurs tarafından kayıt esnasında taratılarak e-Ozel'e girilir. İl/ilce milli eğitim mudurluklerince belgelerin kontrolu yapılarak uygun gorulenler e-Ozel uzerinden onaylanır. Tarama ve onaylama işleminde eksik ve hata olması durumunda ilgililer hakkında gerekli işlem yapılır.
Donem acma
MADDE 6- (1) Kurslarda, kursun tur ve seviyelerine gore Bakanlıkca onaylanan oğretim programlarında yer alan teorik ve uygulama ders saati surelerinin toplamı bir donemi oluşturur. Yeterli eğitim personeli bulunması ve kursiyer kaydında istenen belgelerin incelenerek uygun gorulmesinden sonra bir donemde kurum kontenjanını gecmemek şartıyla en fazla uc grup acılabilir. Donem acılışları e-Ozel uzerinden yapılır. Milli eğitim mudurluklerince verilen grup onayından ve grup acılışından sonraki gun/gunlerde eğitimlere başlanır.
(2) Kurslar, her donemin eğitimine başlamadan once teorik ve uygulama eğitimlerine ait grupları, kursiyerlerin ve eğitim personelinin gun ve saatleri cakışmayacak ve kurum kontenjanını gecmeyecek şekilde duzenlerler. Kurslar tarafından duzenlenen gruplar ilgili milli eğitim mudurluğunce e-Ozel uzerinden onaylanır.
(3) Oğretim programlarının donem acılışları e-Ozel uzerinden yapılır. Yeni donemin acılabilmesi icin aynı oğretim programının bir onceki donemin teorik ve uygulamalı derslerinin veya oğretim programında seviyeler olması durumunda seviyenin tamamlanması gerekir.
(4) Milli eğitim mudurluğunce her eğitim doneminde kursta istihdam edilen personelin adı, soyadı ve T.C. kimlik numarası, gorevi/unvanı, sozleşmede belirlenen calışma tarihleri ve haftalık calışma suresi il sosyal guvenlik birimine yazılı veya elektronik ortamda bildirilir.
Eğitim ve oğretim
MADDE 7- (1) Kurslarda Bakanlıkca onaylı oğretim programındaki acıklamalara gore oğretim programlarının teorik dersleri kursun dersliğinde, oğretim programında uygulama eğitimi de varsa bu eğitim, uygulama dersliğinde veya uygulama dersliğinde yapılamayan faaliyetler kursun protokol yaptığı kuruluşun uygulama alanında verilir.
(2) Bir ders saati suresi 45 dakikadır. İki ders saati arasındaki dinlenme suresi on dakikadır.
(3) Kurumlarda gunluk calışmalar 07.00 ile 23.00 saatleri arasında yapılır. Ancak; zorunlu eğitim cağındaki oğrencilerin devam ettiği programlarda eğitimler 07.00 ile 19.00 saatleri arasında yapılır. Bir kursiyer bir gunde 2 saatten az 6 saatten fazla ders alamaz.
(4) Kursa kayıt olan kursiyerlerin kursa devam etmeleri esastır. Teorik ve/veya uygulama derslerini tamamlayan kursiyerler sınava alınırlar. Kurs suresinin 1/5'inden fazla derse devam etmeyen kursiyerlerin ise o dersin telafi eğitimini 15 gun icinde milli eğitim mudurluğune yazılı olarak bildirdiği gun ve saatte yapar. Telafi eğitimi almayan kursiyerin kurumdan kaydı silinir.
Derslerin İnceleme ve Kontrolu
MADDE 8 - (1) 5580 sayılı Kanun ve bu Kanuna dayalı olarak cıkarılan ilgili Yonetmeliklerin hukumleri doğrultusunda ve kurumlarındaki işleri aksatmayacak şekilde, kursiyerlerin teorik ve uygulama sınavına girme şartlarını taşıyıp taşımadıklarını, kurslarda verilen eğitimlerin e-Ozel'e girilen gun ve saatlerde ilgili eğitim personeli ile yapılıp yapılmadığını ve kursa kayıtlı kursiyerlerin derslere devam durumlarını incelemek ve kontrol etmek uzere her donem personel gorevlendirilebilir. Gorevlendirmeler buyukşehir statusundeki illerde ilce milli eğitim mudurlukleri, buyukşehir statusunde olmayan illerde ise merkez ilce ve diğer ilce milli eğitim mudurluklerince yapılır.
(2) Birinci fıkrada belirtilen hususları incelemek ve kontrol etmek icin bir ayda il/ilce statusune gore; oncelikli olarak kursların iş ve işlemlerini yurutmekle gorevli il veya ilce milli eğitim şube muduru ya da yuksekoğretim mezunu şef/memur statusundeki personelden gorevlendirme yapılır. İnceleme ve kontrol icin bir ayda en fazla iki kişi gorevlendirilir ve bir kişiye en fazla iki gun gorev verilir. Gorevlendirilen personel, bir gunluk gorevde en az uc kursa farklı saatlerde ikişer defa giderek inceleme ve kontrol yapar. İnceleme ve kontrol sonucunda kursiyer devamsızlığı tespit edilen kurslara, inceleme ve kontrol icin aynı eğitim doneminde yukarıdaki hukumler doğrultusunda farklı bir kişi gorevlendirilebilir.
(3) Genel Mudurlukce gerekli gorulmesi halinde birinci fıkrada belirtilen hususları incelemek ve kontrol etmek amacıyla Genel Mudurluk personeli de Bakanlık gorevlisi olarak gorevlendirilebilir. Bakanlık gorevlisi icin il/ilce milli eğitim mudurlukleri tarafından bir şofor gorevlendirilir. Bakanlık gorevlisi gorev yazısında belirtilen sayıda kursta inceleme ve kontrol yapar.
(4) Gorevlendirilen personel, en az uc kursun inceleme ve kontrolunu yaparak tespitlerini (Ek-1) forma işler. İlcede ucten az kurs olması durumunda mevcut kurs/kursların kontrolunu yapar.
(5) Gercekleştirilen inceleme ve kontrol sonucunda duzenlenen (Ek-1) form, varsa tutulan tutanaklar ile diğer belgeler kontrolden itibaren en gec 3 iş gunu icerisinde milli eğitim mudurluğune gereğinin yapılması amacıyla teslim edilir. İnceleme ve kontrolun Bakanlık gorevlisi marifetiyle gercekleştirilmesi halinde aynı belgeler kontrolden itibaren en gec 5 iş gunu icerisinde Genel Mudurluğe teslim edilir. Genel Mudurluk, gereğinin yapılması hususunu ilgili valiliğe yazıyla bildirir.
(6) İnceleme ve kontrollerden once kurslara bilgi verilmez. Yapılan inceleme ve kontrollerde derslerde olmadığı tespit edilen ve toplam ders saati sayısının 1/5'inden fazla derse devam etmeyen kursiyer devamsızlıktan kalır.
(7) Kurslarda gorevli eğitim personeli, kurumda bulunduğu sure boyunca fotoğraflı kurum kimlik kartını gorulecek şekilde yakasına takar.
(8) Kursta kayıtlı kursiyerlerin derslere devam durumlarını incelemek ve kontrol etmek uzere gorevlendirilen personelin kursta bulunduğu sure icerisinde kursta bulunmayan kursiyer/kursiyerler o gun icin devamsız kabul edilir.
UCUNCU BOLUM
Sınavlar, Kurul, Komisyonlar ve Gorevleri
Sınavlar
MADDE 9(1) Sınavlarda yapılması gerekenler:
a) Kursiyerler, eğitimin tamamlanmasından sonra milli eğitim mudurluklerince belirlenen ve hafta sonuna gelen tarihte yapılacak ilk sınava alınırlar.
b) Sınavlar, aynı programdan en az 10 kursiyer olmak kaydıyla aynı veya farklı programlardan toplamda en az 40 kursiyerin sınav başvurusunda bulunması halinde yapılır. Aynı donemde sınava girecek kursiyer sayısının 200'un altında olması durumunda sınavın bir gunde yapılması esastır.
c) Sınavlar, teorik ve oğretim programında bulunması durumunda uygulamalı olarak da yapılır.
c) Sınav tarihleri, sınavdan 10 iş gunu once milli eğitim mudurluğunce e-Ozel'e işlenir.
d) Kurs mudurlukleri tarafından seviye tamamlama veya kurs bitirme belgesi almak uzere sınavlara girecek kursiyerlerin bilgileri e-Ozel'e girilir.
e) e-Ozel'e girilen kursiyerlerin listesi milli eğitim mudurluğunce sınav tarihinden en gec 3 iş gunu once onaylanır.
f) Teorik sınavlar milli eğitim mudurluğunce belirlenecek resmi okul/kurum binasında yapılır.
g) Uygulama sınavları milli eğitim mudurluğunce belirlenecek resmi okul/kurum veya kurs binasında ya da uygulama sınıfında yapılamayan faaliyetler kursun protokol yaptığı kurumun uygulama alanında yapılır.
ğ) Milli eğitim mudurluklerince sınavın yapılacağı tarihten en az bir hafta once kurslardan alınan sorulardan oluşturulan soru havuzundan ve/veya sınav gunu sınav komisyonlarında gorevli, alan oğretmenleri tarafından program iceriğine uygun olarak hazırlanan soru ve cevap anahtarlarından oluşan her oğretim programı icin ayrı ayrı sınav soruları hazırlanır.
h) Teorik sınavlar, sınav komisyonu tarafından program iceriğine uygun olarak hazırlanmış ve/veya soru bankasından alınan en az 25 sorudan oluşan coktan secmeli test soruları ile yapılır.
ı) Sınav komisyonlarında gorevli, alan oğretmenleri uygulama sınavı icin oğretim programının iceriğine uygun sınav soruları ve/veya kursiyerlere yaptırılacak uygulamalar ile değerlendirme kriterlerini belirlerler.
i) Sınav komisyonu, sınav yurutme komisyonundan kapalı ve muhurlu zarf icinde bulunan teorik sınav soruları ile uygulama ve değerlendirme kriterlerini sınav başlamadan once; cevap anahtarlarını ise sınavdan sonra teslim alır.
j) Sınavlar, sınav yurutme komisyonu uyelerinin gozetim ve denetiminde yapılır.
k) Her sınav salonunda aynı veya benzer programlardan olmak kaydı ile en fazla 20 kursiyer sınava alınır. Aynı ve benzer programlardan kursiyer sayısı tamamlanmadığı takdirde diğer programlardaki kursiyerler ile tamamlanır.
l) Sınavlara katılan kursiyerlerden sınav giriş belgesi ile birlikte T.C. kimlik kartı/nufus cuzdanı/gecerliliği devam eden pasaport/surucu belgesi istenir.
m) Teorik sınavda, her soru icin 2 dakikalık sure verilir.
n) Teorik sınavlar 100 tam puan uzerinden değerlendirilir. İlgili programında belirtilen başarı puanını alan kursiyerler başarılı sayılır. Başarı puanı bulunmayan programlarda 50 ve uzeri puan alan kursiyerler başarılı sayılır. Teorik sınavda başarılı olan kursiyerler, oğretim programında bulunması halinde uygulama sınavına da alınır.
o) Teorik sınav tamamlandıktan sonra sonuclar Teorik ve Uygulama Sınav Sonuc Listesi (EK-3)'un ilgili bolumune yazılarak sınav komisyonu tarafından imzalanır ve bir orneği kursiyerlerin gorebileceği yere asılarak ilan edilir.
o) Uygulama sınavı tamamlandıktan sonra sonuclar Teorik ve Uygulama Sınav Sonuc Listesi (EK-3)'un ilgili bolumune yazılarak sınav komisyonu tarafından imzalanır ve sınav yurutme komisyonuna teslim edilir.
p) Uygulama sınavları aynı gun teorik sınav sonucları ilan edildikten sonra sınav yurutme komisyonunun belirleyeceği yer ve saatte yapılır.
r) Uygulama sınavında, her soru icin uygulamaya yeterli sure verilir. Sınav başlama saatinden sonra gelen kursiyerler sınava alınmaz.
s) Uygulama sınavları uygulama dersliklerinde veya program iceriğine uygun ders arac gerecinin bulunduğu atolye/laboratuvarlarda ya da uygulama alanlarında yapılır.
(2) Teorik sınava (a) ve (b) bentlerinde belirtilen bir nedenle girmeyenlerle bu sınavlarda başarısız olanlar, kursa devam etmeksizin sadece sınav ucretini odeyerek uc defa daha sınavlara girebilirler. Teorik sınavda başarılı olup uygulama sınavına (a) ve (b) bentlerinde belirtilen bir nedenle girmeyenlerle bu sınavlarda başarısız olanlar, sınav ucretini odeyerek uc defa daha sınavlara girebilirler. Sınava aşağıdaki nedenlerle giremeyenler;
a) Sınav gunu hastalık sebebi ile sınava girecek durumda olmadığını belgelendirmek uzere resmi ve ozel sağlık kurum veya kuruluşlarından alacağı raporu en gec sınavın yapılacağı gunun akşamına kadar alacakları belgeyi,
b) Yangın, deprem ve benzeri tabii afetler yuzunden veya ana, baba, kardeş gibi yakınlarından birinin ağır hastalığı veya olumu yahut spor, muzik, folklor ve benzeri ulusal veya uluslararası duzeyde ulkemizi temsil etme gibi nedenlerle sınavlara giremeyeceklerini gosterir resmi bir makamdan alacakları belgeyi kurs mudurluğune teslim ederler. Bu durumda olanlar dort donem sınav hakkını tamamladıktan sonra başarılı olamazlar ise bir defaya mahsus olmak uzere mazeret sınavına girebilirler. Mazereti olan kursiyerlerin durumu beş iş gunu icerisinde il/ilce milli eğitim mudurluklerince e-Ozel'e girilir. Buna rağmen başarısız olan kursiyerlerin kurstan kayıtları silinir. İstemeleri durumunda tekrar kursa kayıtları yapılır.
(3) Başkasının yerine sınavlara girenler veya girmeye teşebbus edenler ile başkasını sınava girdirmeye teşebbus eden veya girdirenler hakkında sınav yurutme komisyonunca tutanak tutularak Cumhuriyet Savcılığına suc duyurusunda bulunulur. Ayrıca bu kursiyerlerin kayıtları, e-Ozel uzerinden iki yıl sure ile dondurulur. Tespit tarihinden itibaren iki yıl gecmedikce bu kişilerin kurslara tekrar kaydı yapılmaz. Başkasının yerine sınavlara girenler veya girmeye teşebbus edenlerin kurslarda gorevli olmaları halinde gorevlerine son verilir ve bu kişilere kurslarda bir daha gorev verilmez. Bu işlemde kusuru ve ihmali bulunan yetkililer hakkında da idari ve adli işlem yapılır.
(4) Sınav komisyonu, sınavlarda komisyonların veya diğer gorevlilerin calışmasını tehdit, hakaret veya zor kullanarak engelleyen ya da engellettiren, başkasının yerine sınava giren veya başkasını kendi yerine sınava girdirenleri tutanakla tespit eder. Bunlar hakkında 25/8/2011 tarihli ve 652 sayılı Ozel Barınma Hizmeti Veren Kurumlar ve Bazı Duzenlemeler Hakkında Kanun Hukmunde Kararnamenin ek 5 inci maddesi cercevesinde işlem yapılır. Ayrıca bu durum milli eğitim mudurluğunce sınav tarihinden sonraki ilk iş gununden itibaren e-Ozel'e girilerek soz konusu kursiyerin sınav tarihi itibarıyla iki yıl sure ile tum programlar icin kayıtları dondurulur. İki yıl gectikten sonra bu kursiyerlerin kayıtları silinir. Tespit tarihinden itibaren iki yıl gecmedikce bu kişilerin kurslara tekrar kaydı yapılmaz.
(5) Uzaktan oğretim yapan kurumların sınavları, kurumun bağlı bulunduğu milli eğitim mudurlukleri tarafından aynı ilcede yapılır.
İl sınav sorumlusu
MADDE 10- (1) İl milli eğitim muduru, il genelinde yapılan sınavlarda her sınav gunu icin il sınav sorumlusu olarak gorev yapar veya il milli eğitim mudur yardımcısı/il milli eğitim şube mudurlerinden birini il sınav sorumlusu olarak gorevlendirebilir. İl sınav sorumlusu aşağıdaki gorevleri yapar:
a) Sınavların Yonetmelik ve bu Yonergeye uygun yapılmasını sağlar.
b) Sınava girecek kursiyer sayısının 100 ve uzerinde olması halinde il milli eğitim mudur yardımcısı/il milli eğitim şube mudurlerinden birini sınav surecini kontrol edecek ve denetleyecek personel olarak gorevlendirir.
c) Sınav yurutme komisyonu başkanları ile gerekli koordinasyonu ve iletişimi kurar. İlde Bakanlık temsilcisi gorevlendirilmesi halinde, Bakanlık temsilcisinin rehberlik ve yonlendirmesi doğrultusunda sınavlarla ilgili gerekli duzenlemelerin yapılmasını sağlar.
c) Sınavlarda; sınav yurutme komisyonuna, sınav komisyonlarına ve diğer gorevlilere rehberlik eder ve gorevlileri denetler.
d) Sınav yurutme komisyonlarının, sınavı mevzuat hukumlerine uygun olarak yapmadığını veya sınav yapılan binada bulunmadığını tespit etmesi durumunda ya da gerek gormesi halinde, o ilcenin bir sonraki sınavında gorev alacak olan sınav yurutme komisyonunun başkan ve uyelerini il milli eğitim mudur yardımcısı ve/veya il milli eğitim şube mudurleri arasından gorevlendirir.
e) Bakanlık temsilcisi tarafından duzenlenen raporda belirtilen eksiklik ve aksaklıkların giderilmesine yonelik gerekli tedbirleri alarak konu hakkında Genel Mudurluğe bilgi verir.
f) Sınav yurutme komisyonu ile sınavda gorevlendirilen diğer personelden gorevine gelmeyen veya gec gelenlere, sınavda ilgili mevzuatta belirtilen gorevleri yapmayan veya ilgili mevzuata aykırı hareket edenler hakkında inceleme ve soruşturma yaptırarak işlem sonucuna gore bu kişilere bir yıl gorev verilmemesini sağlar. Ayrıca bu kişiler hakkında gerekli idari işlem yapılır. Gorev verilmeme işlemi, inceleme ve soruşturma sonucuna gore alınacak onay tarihinden itibaren ilk sınavda uygulanır.
Sınav surecini kontrol edecek ve denetleyecekler
MADDE 11- (1) Sınav surecini kontrol etmek ve denetlemek amacıyla gorevlendirilen personel, sınavların mevzuata uygun yapılıp yapılmadığını, sınavda gorev alan personelin zamanında gorevine gelip gelmediğini ve sınav suresince gorev yerlerinde bulunup bulunmadığını kontrol eder.
(2) Sınavdan iki saat once sınav binasında yapılacak toplantıya katılır, oğretim programına uygun teorik ve varsa uygulama sınavı soruları, uygulama ve değerlendirme kriterleri ile cevap anahtarlarının hazırlanmasına rehberlik eder.
(3) Sınav suresince karşılaştığı mevzuata aykırı durumları rapor halinde il sınav sorumlusuna bildirir.
(4) Sınav yurutme komisyonuna, salonlarda gorevlendirilen sınav komisyonlarına ve gorevlendirilen diğer personele rehberlik eder ve sınav salonlarını denetler.
(5) Sınav yurutme komisyonu ile sınavda gorevlendirilen diğer personelden gorevine gelmeyen veya gec gelenlere, sınavda ilgili mevzuatta belirtilen gorevleri yapmayan veya ilgili mevzuata aykırı hareket edenleri il milli eğitim mudurluğune bildirir. İl milli eğitim mudurluğunce yapılacak inceleme veya soruşturma sonucuna gore bu kişilere bir yıl gorev verilmez. Ayrıca bu kişiler hakkında gerekli idari işlem yapılır. Gorev verilmeme işlemi, inceleme ve soruşturma sonucuna gore alınacak onay tarihinden itibaren ilk sınavda uygulanır.
Sınav yurutme komisyonu
MADDE 12 -(1) Sınav yurutme komisyonu:
a) Buyukşehir statusunde olmayan illerin merkez ilcelerinde oncelikle kursların iş ve işlemlerini yurutmekle gorevli il milli eğitim mudur yardımcısı/şube mudurunun başkanlığında, biri kursların iş ve işlemlerini yurutmekle gorevli şube muduru, diğeri il milli eğitim mudur yardımcısı/şube muduru olmak uzere uc kişiden oluşur.
b) Buyukşehir statusunde olan illerin butun ilcelerinde ve diğer illerin ilcelerinde ilce milli eğitim mudurunun veya gorevlendireceği şube mudurunun başkanlığında, biri kursların iş ve işlemlerini yurutmekle gorevli iki şube muduru olmak uzere uc kişiden oluşur. İlce milli eğitim mudurluğunde iki şube muduru bulunmaması durumunda, uye sayısı ilce milli eğitim mudurluğunce okul mudurlerinden secilerek tamamlanır.
(2) Sınav yurutme komisyonunun gorevleri:
a) Sınava girecek kursiyer sayısına gore teorik sınavın yapılacağı resmi okul/kurum veya kurs binasını belirler. Uygulama sınavı olan programların sınavlarını kurs merkezinde veya protokol yapılan kurumların alanlarında yapılmasını sağlar.
b) Resmi okul/kurum veya kurs binalarında gerekli incelemeleri yaparak sınavların usulune uygun ve guvenlik icinde yurutulmesi icin gerekli onlemleri alır ve/veya aldırır.
c) Teorik ve uygulama sınavlarını yapmak uzere her 20 kursiyer icin biri başkan diğeri uye olmak uzere sınav komisyonu oluşturur. Gorevlendirmeleri, resmi okul/kurumlarda gorevli, oncelikle sınavı yapılan kurs programına uygun alanlarda gorevli yonetici ve oğretmenler, bulunmaması halinde ise uzman ve usta oğreticiler arasından yapar.
c) Her sınav gunu icin yazışmalar ile diğer iş ve işlemleri yapmak uzere birer şef, memur, mutemet ve şofor gorevlendirir.
d) Sınavdan iki saat once sınavın yapılacağı okulda sınavda gorevlendirilen personel ile toplantı yaparak sınavla ilgili acıklama ve gerekli uyarıları yapar. Her oğretim programının sınav komisyonunda gorevli, alan oğretmenlerini toplayarak teorik ve uygulama sınavı sorularını, uygulama ve değerlendirme kriterleri ile cevap anahtarlarını hazırlatarak coğaltılmasını sağlar.
e) Uygulama sınavı kurs binasında ya da uygulama eğitimi icin protokol yapılan iş yerlerinde yapılacak ise sınav arac ve gereclerinin temin edilmesi ile sınavın guvenlik icinde yurutulmesi icin kurs mudurunun sınav alanında bulunmasını ve gerekli onlemleri almak uzere yeterli personel gorevlendirilmesini sağlar.
f) Sınavların mevzuatta belirlenen esaslara gore yurutulmesinden sorumludur.
g) Teorik ve uygulama sınavında komisyon başkan ve uyelerinin hangi kursiyerlerin sınavını yapacaklarını sınav gunu sabahı kura yontemiyle belirler.
ğ) Kursiyerlerin en gec 30 dakika once sınav binasına alınmasını sağlar. Sınav başladıktan sonra kursiyer ve gorevli olmayan kimseleri binaya almaz.
h) Sınav yurutme komisyonu başkan ve uyeleri, sınav suresince sınavın yapıldığı resmi okul/kurum veya kurs binasında bulunur.
ı) Sınavlarda gorevlendirdiği komisyon başkanı ve uyesine; teorik sınav bittiğinde cevap anahtarına gore değerlendirme yaptırarak sonucu liste halinde sınav yurutme komisyonuna teslim etmelerini sağlar. Uygulama sınavını ise resmi okul/kurum veya kurs binalarında yaptırır.
i) Son komisyona duşecek kursiyer sayısı 20 den az olması halinde her komisyondaki kursiyer sayısını dengeli olarak dağıtabilir.
j) Kursiyer sayısı 100 ve uzerinde olması durumunda bir yedek gozetmen gorevlendirir.
k) Yabancı uyruklu kursiyerlerden tercuman isteyen ve e-Ozel'den bu secimi yapanlar icin tercumanlık ucreti kurs tarafından odenmek şartıyla ek bir salon ayrılır. Bu salon icin biri başkan diğeri uye olmak uzere sınav komisyonu oluşturulur.
l) Teorik sınav salonunda gorevlendirilen sınav komisyonunu, başarılı olan kursiyerlerin uygulamalı sınavında da gorevlendirir.
m) Her salonda sınava girecek kursiyer listelerini ve sınav değerlendirme formlarını e-Ozel'den alarak salon başkanına teslim eder. Kursiyer listesinin birer orneğini bina girişine ve salon kapısına astırır.
n) Sınavdan once yapılacak toplantıya katılarak sınav suresince gorev yerlerinde bulunur.
(3) Sınav yurutme komisyonu başkanı; sınav yurutme komisyonu uyeleri, sınav komisyonu başkan ve uyeleri, sınavda gorevli diğer personelden gorevine gelmeyen veya gec gelenlere, sınavda ilgili mevzuatta belirtilen gorevleri yapmayan veya ilgili mevzuata aykırı hareket edenlere ilgili milli eğitim mudurluğunce gerekli inceleme ve soruşturma sonucuna gore bir yıl gorev verilmez. Ayrıca bu kişiler hakkında gerekli idari işlem yapılır. Gorev verilmeme işlemi, inceleme ve soruşturma sonucuna gore alınacak onay tarihinden itibaren ilk sınavda uygulanır.
Sınav komisyonu
MADDE 13 -(1) Sınav komisyonu aşağıdaki gorevleri yapar:
a) Sınavdan iki saat once sınavın yapılacağı okula gelerek yapılacak toplantıya katılır, acıklamalar doğrultusunda teorik sınav soru ve cevap anahtarlarını hazırlar.
b) .Oğretim programında bulunması durumunda teorik sınavdan başarılı olanlar icin oğretim programına uygun uygulama sınavı sorularını, uygulama ve değerlendirme kriterleri ile cevap anahtarlarını hazırlar.
c) Sınava girmek uzere sınav salonuna alınan kursiyerlerin kimliğini tespit etmek uzere; sınav giriş belgesini ve nufus cuzdanı/pasaport/surucu belgesini kursiyerle karşılaştırıp kontrol eder.
c) Sınav komisyon başkanı veya uyesi soru kitapcıklarının bulunduğu kapalı zarfı kursiyerlerin onunde acarak dağıtımını yapar ve acıklamalar bolumunu kursiyerlere okuyarak gerekli uyarıları yapar.
d) Sınavı zamanında başlatır. Sınav başlama saatinden sonra gelen kursiyerleri sınava almaz, sınav başladıktan sonra ilk yirmi dakikadan once her ne sebeple olursa olsun kursiyerleri salondan cıkarmaz. Sınav suresince salonda ikiden az kursiyer bulundurmaz.
e) Sınav sonunda sınava giren kursiyerlere aday yoklama listelerini (EK-2) imzalatır.
f) Teorik ve uygulama sınavlarını bu Yonerge hukumlerine gore değerlendirir.
g) Teorik ve uygulama sınavlarının sonucunu, e-Ozel'den alınan Teorik ve Uygulama Sınav Sonuc Listesi (EK-3)'e işleyip imzalayarak sınav yurutme komisyonuna teslim eder.
Belge duzenlenmesi, zayi edilen belgelerin yeniden duzenlenmesi ve yıpranan belgelerin değiştirilmesi
MADDE 14(1) Sınav yurutme komisyonu, Teorik ve Uygulama Sınav Sonuc Listesi (EK-3)'te yer alan notları e-Ozel'e işler. Teorik ve Uygulama Sınav Sonuc Listesi (EK-3)'ten bir nushayı kurs mudurluğune teslim eder.
(2) Seviye tamamlama sınavlarında başarılı olanlara Yonerge ekinde bulunan seviye tamamlama belgesi (Ek-5) verilir.
(3)Kurs muduru, başarılı olan kursiyerlere eğitimini aldığı programa gore e-Ozel'den kurs bitirme belgesi Yonetmelik eki (EK-6) duzenleyerek milli eğitim mudurune onaylattıktan sonra imza karşılığında verir.
(4) Zayi edilen veya yıpranmış olan kurs bitirme belgesi ile seviye tamamlama belgesi yerine, dilekceyle muracaatı uzerine sahibine kurs mudurluğunce duzenlenen ve milli eğitim mudurluğunce onaylanan belge verilir.
DORDUNCU BOLUM
Sınav Ucretleri, Harcamalara
İlişkin Hususlar ve Sınavlarda Gorev Alanlara Odenecek Ucretler
Kursiyerlerden alınacak sınav ucretleri ve harcamalara ilişkin hususlar
MADDE 15- (1) Sınavlarda gorev alanlar ile kursa kayıtlı kursiyerlerin derslere devam durumlarını incelemek ve kontrol etmek uzere gorevlendirilenlere ucretlerinin odenmesi icin kursiyerlerden, Kanunun 6 ncı maddesinin yedinci fıkrası hukmu gereği Bakanlıkca her yıl ertesi yılın ocak ayından itibaren uygulanmak uzere kasım ayında belirlenen miktarda sınav ucreti alınır. Kurslar veya sınava girecek kursiyerler, sınav icin sınav tarihinden 10 gun once sınav ucretini Bakanlıkca belirlenen doner sermaye işletmesince acılan banka hesabına yatırırlar. Doner sermaye işletmesince acılan banka hesabına kurs tarafından yatırılan ucretlere ait liste ve makbuz kurs tarafından milli eğitim mudurluğune verilir. Bu ucret dışında kursiyerlerden sınav icin herhangi bir ad altında ucret alınmaz. Yapılacak sınav turlerine gore ayrı hesap acılmasına yonelik Bakanlıkca duzenleme de yapılabilir. Sınav yapılan her ilde gorev alan personele aynı gunde aynı sınav icin odenebilecek toplam tutar, ilgili sınav gunu o sınav icin kursiyerlerden toplanan sınav ucretlerinden yasal kesintiler yapıldıktan sonra kalan tutarı gecemez.
(2) Bu Yonergenin eki (EK-4)'te belirtilenlerin sınav ucretleri ve harcırah giderleri; kursa kayıtlı kursiyerlerin derslere devam durumlarını incelemek ve kontrol etmek uzere gorevlendirilenlerin gorev ucretleri ve harcırah giderleri ile sınav hizmetlerinin gercekleştirilmesi icin yapılacak mal ve hizmet alımı bedelleri, harcama yetkilisinin onayı ile; Bakanlıkca veya mahallinde duzenlenen hizmet ici eğitimler ile ihtiyac duyulan materyallere ilişkin giderler ise Bakanlığın uygun goruşu alınarak harcama yetkilisinin onayıyla kursiyerlerin sınav ucretlerini yatırdığı doner sermaye işletmesi hesabından karşılanır. İl milli eğitim mudurluklerinde kurulan doner sermaye işletmesinde biriken tutar, uc ayda bir Genel Mudurluğe bildirilir. Doner sermaye işletmesi tarafından bankada acılan hesaba o sınav gunu icin yatırılan paradan, Bakanlık veya milli eğitim mudurluğunce sınavda gorevlendirilenlerin Genel Mudurlukce duzenlenen ve internet sayfasında yayımlanan Kurs Sınavları Gorevli Ucret Hesaplama Ekranında belirtilen miktardaki brut sınav ucretlerinden yasal kesintiler yapıldıktan sonra kalan miktar ile 10/2/1954 tarihli ve 6245 sayılı Harcırah Kanunu hukumlerine gore harcırah giderleri sınavdan sonraki beş iş gunu icinde il doner sermaye işletmesi yetkilisi tarafından ilgililerin IBAN numaralarına yatırılır.
(3) Sınav gorevlilerine yapılan odeme listesinin bir orneği, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununda yer alan vergi matrah dilimleri dikkate alınarak her bir gorevlinin kendi matrah dilimine gore doğru vergi oranlarının uygulanmasını sağlamak uzere mal mudurluğune, ilce dışından sınavda gorevlendirilenlere yapılan odeme listesini de ilgili mal mudurluklerine gonderilmek uzere ilgili birime gonderir.
(4) Sınav yapılan ilceler, sınavın yapıldığı gunden sonraki ilk iş gunu icinde sınavda gorev alanlara ait bilgilerin yer aldığı ucret listesini il doner sermaye işletmesi yetkilisine gonderir.
(5) Teorik ve uygulama eğitimlerinin inceleme ve kontrollerinde gorev alanlara, fiilen inceleme ve kontrol yaptıkları her gun icin 1.000 gosterge rakamının memur aylık katsayısı ile carpımı sonucu bulunan tutarda gorev ucreti ile Bakanlık gorevlisi gorevlendirilmesi halinde 6245 sayılı Harcırah Kanunu hukumlerine gore harcırah giderleri beş iş gunu icinde ilgililerin IBAN numaralarına yatırılır. Bakanlık gorevlisi icin gorevlendirilen şofore her gun icin 600 gosterge rakamının memur aylık katsayısı ile carpımı sonucu bulunan tutarda gorev ucreti odenir. Bu fıkraya gore bir ayda aynı kişiye iki gunden fazla gorev icin odeme yapılamaz.
(6) Bu Yonerge kapsamında, aynı sınavda aynı kişiye farklı adlar altında birden fazla sınav ucreti odenmez. Ayrıca, bu Yonergeye gore sınav ucreti odenen personele, aynı sınav gunu icin ilgili mevzuatı uyarınca başka herhangi bir sınav ucreti odenmez.
Sınavlarda gorev alanlara ucret odenmesi
MADDE 16(1) Kanunun 6 ncı maddesinin yedinci fıkrası hukmu gereği yapılan sınavlarda gorev alanlardan gorevlerini fiilen yurutenlere sınav ucreti odenir. Her sınav gunu icin yapılacak odeme;
a) Sınav yurutme komisyonu başkan ve uyeleri, sınav surecini kontrol edecek ve denetleyecek personel, il sınav sorumlusu ve Genel Mudurlukce gerek gorulmesi halinde gorevlendirilen Bakanlık temsilcisi icin 3.800,
b) Sınav komisyonu başkan ve uyesine teorik ve uygulama sınavı icin 3.300,
c) Sınavlarla ilgili iş ve işlemleri yurutmek uzere kursiyer sayısı dikkate alınarak gorevlendirilen diğer personel icin 2.400
gosterge rakamının memur aylık katsayısı ile carpımı suretiyle bulunacak tutarı gecemez.
(2) Bir ay icinde aynı kişiye yapılabilecek azami odeme birinci fıkranın (a) bendi kapsamında gorev yapanlar icin 17.000; (b) bendi kapsamında gorev yapanlar icin 11.000; (c) bendi kapsamında gorev yapanlar icin 8.500 gosterge rakamının memur aylık katsayısı ile carpımı sonucu bulunan tutarı gecemez.
(3) Kursiyer sayısı, gorevlilerin gorev, yetki ve sorumlulukları, esas alınarak sınav gorevlilerine odenecek sınav ucreti, bu maddede yer alan gosterge rakamlarını gecmemek uzere Genel Mudurluk internet sayfasında yer alan hesaplama cetveline gore belirlenir.
BEŞİNCİ BOLUM
Ceşitli ve Son Hukumler
Yonergede hukum bulunmayan hususlar
MADDE 17(1) Bu Yonergede yer almayan hususlarda, 5580 sayılı Ozel Oğretim Kurumları Kanunu, Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Oğretim Kurumları Yonetmeliği ile diğer ilgili mevzuat hukumleri uygulanır.
Yururlukten kaldırılan mevzuat
MADDE 18(1) 07/01/2001 tarihli ve B.08.0.OOG.0.19.02.14.420/60250 sayılı Makam Oluru ile yururluğe giren "Ozel Yabancı Dil, Meslek ve Teknik Kursları Bitirme Sınavları ve Kurslarda Uyulacak Esaslar" yururlukten kaldırılmıştır.
(2) 08/09/2010 tarihli ve B.08.0.OOG.0.06.02.010.06.02/8453 sayılı Makam Oluru ile yururluğe giren "Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Oğretim Kurumları Uzaktan Oğretim Yapan Dershane ve Kurslar Yonergesi" yururlukten kaldırılmıştır.
Onceki donem kursiyerleri
GECİCİ MADDE 1- (1) Bu Yonergenin yururluğe girdiği tarihten once acılan donemlerde kayıtlı olan kursiyerler hakkında mulga 07/01/2001 tarihli ve B.08.0.OOG.0.19.02.14.420/60250 sayılı Makam Oluru ile yururluğe giren "Ozel Yabancı Dil, Meslek ve Teknik Kursları Bitirme Sınavları ve Kurslarda Uyulacak Esaslar ile 08/09/2010 tarihli ve B.08.0.OOG.0.06.02.010.06.02/8453 sayılı Makam Oluru ile yururluğe giren "Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Oğretim Kurumları Uzaktan Oğretim Yapan Dershane ve Kurslar Yonergesinin hukumleri uygulanır.
GECİCİ MADDE 2- (1) Bu Yonerge yururluğe girdiği tarihten sonra yapılacak sınavlarda kursiyerlerden alınacak sınav ucreti bir ay icerisinde Bakanlıkca belirlenir.
Yururluk
MADDE 19 - Bu Yonerge onay tarihinden itibaren yururluğe girer.
Yurutme
MADDE 20(1) Bu Yonerge hukumlerini Milli Eğitim Bakanı yurutur.
Ozel Kurslar Sınav Yonergesi Ekleri icin tıklayınız.
Ahmet KANDEMİR