Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki Eğitim Genel Mudurluğu 09.06.2020 tarih ve 7646628 sayılı yazılarıyla "20192020 Eğitim Oğretim Yılı Sene Sonu İş ve İşlemlerini acıkladı.
Milli Eğitim Bakanlığı Ortaoğretim Kurumları Yonetmeliğinde 08.05.2020 tarihinde yapılan değişiklik ve ilgi (c) yazı doğrultusunda, mesleki eğitim merkezi programına kayıtlı oğrencilerin yılsonu işlemleri ilgili olarak e-Mesem sisteminde gerekli duzenlemeler yapılmıştır.
Bu kapsamda okul mudurluklerimiz tarafından yapılacak iş ve işlemler ile dikkat edilecek hususlar aşağıda acıklanmıştır.
1- e-Mesem sisteminde karne oluşturma ile yılsonu işlemlerinin hatasız yapılabilmesi ve herhangi bir mağduriyet yaşanmaması icin 2020-2021 eğitim ve oğretim yılına kaydedilenler haric tum oğrencilerin şube bilgisi olmak zorundadır.
2- Birinci donemde sehven yanlış veya eksik girilen ders puanı var ise; Oğrenci İşlemleri/Ders işlemleri ekranından 2019-2020 1. Donem secilerek guncelleme yapılabilecektir.
3- Okul mudurluklerimizin oğrencilerin birinci donem devamsızlık bilgilerinde değişiklik yapma yetkisi bulunmamaktadır. Bu nedenle birinci donem icin sehven girilen veya girilmeyen devamsızlık bilgisi var ise duzeltilmesi icin kanıtlayıcı evraklar ile birlikte resmi yazıyla Genel Mudurluğumuze gonderilecektir.
4- Sınıf işlemleri/Karne işlemleri ekranından tum şubeler icin "Karnelerini Oluştur" işlemi yapılacaktır.
5- Karne bilgileri ekran uzerinden kontrol edilecek, (kontrol amacıyla karnelerden cıktı alınabilir) hatalı bir durum tespit edilirse [email protected] adresine e-mail atılacaktır.
6- Bu yıl icin sınıf tekrarı, sadece birinci donem sonunda devamsızlık sınırını gecen oğrenciler icin olacaktır. Diğer oğrencilerin tamamı; doğrudan, ortalama ile veya sorumlu olarak bir ust sınıfa gecmiş olacaklardır.
7- 11 inci ve 12 nci sınıf oğrencilerinden doğrudan veya ortalama ile sınıfını gecen oğrenciler, "Karnelerini Oluştur" işlemi yapılınca otomatik olarak belge basımına aktarılacaktır.
8- 11 inci ve 12 nci sınıf oğrencilerinden sorumlu dersi bulunanlar bu derslerin sınavlarına, sorumluluk sınavı donemlerinde girecekler ve aldıkları puanlar e-Mesem sistemi "Sorumluluk Sınavı" ekranında ilgili bolume yazılacaktır. Sorumluluk sınavı sonuclarına gore başarılı olan oğrencilerin kalfalık/ustalık belgeleri, Calışma Takviminde belirtilen tarihlerde duzenlenecektir.
9- Karne oluşturma işlemleri, 10 Haziran 2020 tarihinden itibaren yapılabilecek ve en gec 19 Haziran 2020 tarihinde tamamlanacaktır. Bu tarihten once karne oluşturma işlemini yapan okullarımız, karne oluşturma işlemini tekrar yapacaklardır.
10- Yonetmeliğin "Sorumlu olarak sınıf gecme ve sorumluluğun kalkması başlıklı 58 inci maddesi ikinci fıkrasının (a) bendinde sozu edilen "ikinci donemin... son iki haftası icerisinde" yapılması gereken sorumluluk sınavları; 2019-2020 eğitim ve oğretim yılının sorumlu gecilen derslerini de kapsayacak şekilde, oğrenci ve velilere duyurulup okul yonetimlerince gerekli tedbirler alınarak 22-30 Haziran 2020 tarihleri arasında gercekleştirilecektir.
11- e-Mesem sisteminde Haziran donemi "Sorumluluk Sınavı" ekranı, 22 Haziran 2020 tarihinde acılacaktır. 2019-2020 eğitim ve oğretim yılından sorumlu dersi olan oğrencilerin, "Sorumluluk Sınavı" ekranına sorunsuz aktarılabilmesi icin "Karnelerini Oluştur" işlemlerinin 19 Haziran 2020 tarihi mesai bitimine kadar tamamlanması gerekmektedir.
12- 2019-2020 eğitim ve oğretim yılı ders kesim tarihi 19 Haziran 2020 olduğu icin bu tarihten once kesinlikle kalfalık/ustalık belge basımı yapılmamalıdır.
13- Milli Eğitim Bakanlığı Onceki Oğrenmelerin Tanınması, Denklik ve Olcme Değerlendirme İşlemleri ile İlgili Usul ve Esaslara İlişkin Yonerge kapsamında başvuru yapan adaylardan, 2020 Haziran sınav doneminde e-Sınava giren ve belge almaya hak kazanan adaylar ile mesleki eğitim merkezi programına kayıtlı 11 inci ve 12 nci sınıf oğrencilerinin kalfalık/ustalık belgeleri, sorumluluk sınavlarından sonra ve en gec 8 Temmuz 2020 tarihine kadar basılmalıdır.
14- Oğrencilerin sınıf atlatma işlemleri, 11 inci sınıftan 12 nci sınıfa gecenlerde dahil Temmuz ayı icerisinde sistem tarafından otomatik olarak yapılacaktır.
15- Sınıf atlatma işlemleri tamamlanıncaya kadar oğrenci nakil işlemleri kapalı olacaktır.
16- 12 nci sınıf oğrencilerinin SGK cıkış tarihi 19 Haziran 2020 olacak şekilde gerekli işlemler yapılacaktır.
İşte o yazı;
Ahmet KANDEMİR