Samsun'daki bir okulda oğretmenlik yapan Bayram Bolat, Kovid-19 surecinde onemi artan tarım urunleri yetiştiriciliğini oğrencilerine aşılamak ve doğaya ilgilerini cekmek amacıyla, gorevli olduğu okulun bahcesinde sebze bahcesi oluşturdu. Samsun'da bir ilkokulda gorev yapan oğretmen Bayram Bolat ile oğrencileri, okullarının bahcesine diktikleri sebzelerin hasadını da gercekleştiriyor.
Yeni tip koronavirus (Kovid-19) surecinde onemi daha fazla hissedilen tarım urunlerinin yetiştirilmesi amacıyla, İlkadım ilcesindeki amacıyla, gorevli olduğu okulun bahcesinde sebze bahcesi oluşturdu
Bolat ve oğrencileri, hem bahcenin bakımını yapıyor hem de yetiştirdikleri urunlerin hasadını gercekleştiriyor
- İlkadım Milli Eğitim Muduru Halil İbrahim Akmeşe:
- "Okullar pandemi nedeniyle kapanınca cocuklarımız dijital ortamlarda ders gormeye başladı. Bu surecte cocuklarımızın doğayla, toprakla olan mesafesinde oluşan boşluğun bu şekilde doldurulması cok onemli" Kazım Orbay İlkokulunda sınıf oğretmenliği yapan Bayram Bolat, "Maarif Hareketi Projesi" kapsamında oğrencileriyle sebze yetiştirmeye karar verdi.
Bolat ile oğrencileri, okul bahcesinde hazırladıkları 100 metrekarelik alanda sebze bahcesi oluşturdu.
Oğrencilerin hem teknolojiden uzak doğayla ic ice olmaları hem de sebze uretiminin onemine dikkat cekilmesini amaclayan calışma kapsamında, Bolat ve oğrencileri, zaman zaman okula gelerek ekilen domates, salatalık, biber, fasulye, patlıcan gibi sebzelerin bakımını yaptı, olgunlaşanların da hasadını gercekleştirdi.
Okulu ziyaret eden İlkadım Milli Eğitim Muduru Halil İbrahim Akmeşe, oğrencilerin mutluluğuna ortak olarak eline capa alıp urun veren sebzelerin hasadını yaptı.
Akmeşe, AA muhabirine, oğrencilerle oluşturdukları bahcede yetiştirdikleri urunlerin bakımını yapmanın mutluluk verici olduğunu soyledi.

Bolat ve oğrencilerin buyuk emek vererek yetiştirdikleri organik urunlerin cok onemli olduğuna işaret eden Akmeşe, "Okullar pandemi nedeniyle kapanınca cocuklarımız dijital ortamlarda ders gormeye başladı. Bu surecte cocuklarımızın doğayla, toprakla olan mesafesinde oluşan boşluğun bu şekilde doldurulması cok onemli. Oğrencilerimizin coğu, kendi ektikleri sebzeleri ilk defa goruyor, hatta coğu bunları nasıl toplayacaklarını burada oğrendi. Bu bilincin gelişmesi adına bu proje bizim icin cok onemli." dedi.
Okul Muduru İbrahim Baysal ise oğrencilere doğayla ic ice olma bilincinin aşılanması adına calışmanın onemli olduğunu vurguladı.
"Oğrenciler capa yapıyor, urunlerin buyumesini izliyor"
Oğretmen Bayram Bolat da cocuklara doğal urunler yetiştirmeyi teşvik etmek adına okullarında sebze bahcesi oluşturduklarını anlattı.
Kovid-19 surecinde okulun kapalı olması ve bir sure cocukların sokağa cıkmalarının kısıtlanması nedeniyle, oğrencilerin her zaman okula gelemediğini dile getiren Bolat, "Sokağa cıkma izinlerinin olduğu donemlerde aileleriyle gelerek bahcede calıştılar. Cocuklarımız domatesi, salatalığı, anneleri masaya getirdiğinde goruyor. Bunların nasıl yetiştiğini, oykusunu yaşamalarını, sahiplenmelerini ve emek vererek buyutmesini istedik." diye konuştu.

Salgın surecinde tarımsal uretimin oneminin daha fazla hissedildiğine dikkati ceken Bolat, şunları kaydetti:
"Bunun icin cocuklarımızın doğa ve toprakla olan ilgisini pekiştirmek istedik. Oğrencilerimiz şimdi geliyor, bitkilerin capasını yapıyor, urunlerin buyumesini izliyor, hasadını yapıyor. Oğrencilere topraktan sofraya gelen sebze ve meyvelerin hangi evrelerden gectiğini gosteriyoruz. Cocuklarımız da cok mutlu oluyor."
Sebze bahcesinde gorev alan oğrenciler de kendi yetiştirdikleri urunlerin buyumesini gorduklerini, yetiştirdikleri urunleri hasat etmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.