Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Mudurluğu 22.05.2020 tarih ve 7120594 Bazı eğitim kurumlarında hafta ici gunlerinde calışma saatleri dışında acılan kursların da, Covid-19 salgını nedeniyle alman tedbirler kapsamında uygulaması durdurulan eğitim faaliyetleri arasında bulunup bulunmadığına ilişkin soruları cevaplandırdı. Bilindiği uzere 28.03.2020 tarihli ve 5964251 yazıda, Covid-19 salgını nedeniyle alınan tedbirler kapsamında aralarında, Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 8. maddesi kapsamında yapılmak durumunda olan;
- Destekleme ve yetiştirme kursları,
- ilkokullarda yetiştirme programları,
- evde eğitim hizmetleri,
- destek eğitim odası uygulamaları,
- oğrenci sosyal ve kişilik hizmetleri,
- planlama ve bakım-onarım gorevi,
- işletmelerde meslek eğitimi,
- belleticilik gorevi,
- ders dışı eğitim calışmaları,
- hizmet ici eğitim,
- kurul ve komisyon uyeliği ve benzeri eğitim faaliyetleri
- ile tam gun tam yıl eğitim, ikili oğretim uygulamalarının 28 Mart 2020 tarihinden itibaren durdurulduğu belirtilmiştir.
Bilindiği uzere hangi faaliyetlerin ve hangi okulların tam gun tam yıl kapsamına alınacağı; Milli Eğitim Bakanlığı Ortaoğretim Kurumları Yonetmeliğinin "Tam gun tam yıl eğitim kapsamında yurutulecek faaliyetler" başlıklı 156. maddesinde belirlenen faaliyetlere gore belirlenmektedir.
İşte o madde;
"Tam gun tam yıl eğitim kapsamında yurutulecek faaliyetler
MADDE 156- (1) Tam gun tam yıl eğitim uygulaması kapsamında;
a) Ders yılı suresince, hafta ici gunlerde calışma saatleri dışındaki surelerle hafta sonu tatili, ara tatil, yarıyıl ve yaz tatillerinde gercekleştirilen eğitim ve oğretim hizmetleri,
b) Okullarda yapılan ikili oğretim,
c) Acık oğretim programlarına kayıtlı oğrencilerin yuz yuze eğitim uygulamaları,
c) Telafi eğitimi ve tamamlayıcı eğitim uygulamaları,
) Okulda yapılan staj calışmaları,
e) Ozel eğitim ihtiyacı olan bireyleri, uretici konuma getirmeye yonelik duzenlenen mesleki eğitim,
f) Okul/kurumlarda acılan hayat boyu eğitime yonelik kurslarla her turdeki mesleki kurslar,
g) Okul/kurumlarda yapılan usta oğreticilik/iş pedagojisi kursları,
ğ) Kamu ve ozel kurum ve kuruluşlarıyla yapılan proje ve protokoller cercevesinde yapılan yaygın eğitim faaliyetleri,
h) Programlarının ozelliğine gore gunluk calışma saatleri dışında akşamları, (Değişik ibare:RG-12/7/2019-30829) hafta sonu tatili, ara tatil, yarıyıl ve yaz tatilinde surekli hizmet verilen alanlarda okul/kurumlarda yapılan eğitim ve oğretim, gibi etkinlikler yapılır.
(2) Ara tatil, yarıyıl ve yaz tatilinde işletmede yapılan mesleki eğitim ve staj calışmaları tam gun tam yıl eğitim kapsamında değerlendirilmez."
Bu hukumlerde yer alan a) Ders yılı suresince, hafta ici gunlerde calışma saatleri dışındaki surelerle hafta sonu tatili, ara tatil, yarıyıl ve yaz tatillerinde gercekleştirilen eğitim ve oğretim hizmetleri, tam gun tam yıl eğitim kapsamında değerlendirilmektedir.
Bu itibarla, Kararın 8. maddesine gore yapılmak durumunda olan ilave ek ders gorevleri ile tam gun tam yıl eğitim kapsamında acılan kursların durdurulan eğitim faaliyetleri arasında yer aldığı; bu kapsamda bulunmayan kursların ise durdurulan eğitim faaliyetleri arasında yer almadığı değerlendirilmektedir. Kısacası gorev yapılan okul tam gun tam yıl kapsamında ise mesai saatlerinden sonra yapılan kursların ek dersleri odenmez
İşte o goruş yazısı;
Ahmet KANDEMİR