MARDİN'in Nusaybin ilcesinde oğretmen Sinan Alp, telefonunu cektmediğ interneti olmayan Kalecik koyunde, oğrencilerine pandemi surecinde 'askıda odev' uygulaması ile ders verdi. Yaptığı etkinliklerle okulun cehresini değiştirip, oğrencilerin ufkunu actığını belirten oğretmen Alp, "Her gun icin planlanmış etkinliklerle aile katılımlı etkinlikleri coğalttım. Poşet dosyaya koyup okul penceresine yerleştirdim. Koydeki evleri tek tek dolaşıp oğrencilerime ve velilerine askıda odev uygulamamızı anlattım. Ruloların icine silgi, kalem, kalemtıraş, renkli kağıt ve cikolata koydum. Guzelce jut iple bağladım ve pencereye yerleştirdim. Bazen de koyde kapı kapı gezip vermeye başladım etkinlikleri. Kapıda muhabbet de ederek psikososyal destek vermek istedim" dedi MARDİN'in Nusaybin ilcesinde oğretmen Sinan Alp, telefonunu cektmediğ interneti olmayan Kalecik koyunde, oğrencilerine pandemi surecinde 'askıda odev' uygulaması ile ders verdi. Yaptığı etkinliklerle okulun cehresini değiştirip, oğrencilerin ufkunu actığını belirten oğretmen Alp, "Her gun icin planlanmış etkinliklerle aile katılımlı etkinlikleri coğalttım. Poşet dosyaya koyup okul penceresine yerleştirdim. Koydeki evleri tek tek dolaşıp oğrencilerime ve velilerine askıda odev uygulamamızı anlattım. Ruloların icine silgi, kalem, kalemtıraş, renkli kağıt ve cikolata koydum. Guzelce jut iple bağladım ve pencereye yerleştirdim. Bazen de koyde kapı kapı gezip vermeye başladım etkinlikleri. Kapıda muhabbet de ederek psikososyal destek vermek istedim" dedi
İlceye bağlı Kalecik koyunde gorev yapan oğretmen Sinan Alp, interneti olmayan Kalecik koyundeki oğrencilerine pandemi surecinde 'askıda odev' uygulaması ile eğitim veriyor. Dort yıldan beri gorev yaptığı koyde okulun cehresini değiştiren Alp, koronavirus salgınından once okulda sıra dışı bircok uygulamaya imza attı. Okulda oğrencilerle survivor gibi yarışmalardan, şiir dinletisine, sınıfta kurduğu ahşap ve seramik atolyesinden, askıda icat ve mucitler projesine kadar bircok etkinlik gercekleştirdi. Ayrıca bircok program duzenleyerek velileri de okul hayatına dahil etti.
'AKŞAMLARI OTOSTOPLA İLCEYE DONUYORDUM'
Okulun 4 yıl once fiziksel olarak cok kotu durumda olduğunu anlatan Sinan Alp, "Yıkık dokuk olan sınıfımı biraz temizleyip cocuklarımla tanıştım. İdealist oğretmenim ya kırık tahtanın ustune bir soz yazdım. Onlar okuyacak ve ilk ısınmayı sağlayacaktım. Yazdım, dondum sınıfa ama maalesef ki okuyabilen oğrenci olmadı. Oğrenciler 4'uncu sınıfa gidiyordu ama daha harfleri zar zor bir araya getiriyorlardı. O an yıkıldım, ne yapacağımı şaşırdım. Bir yerden başlamak gerek diyerek işe koyuldum. Sıkı bir uğraş sonunda once okulun kaba onarımını yapmaya başladık. Sınıfımız artık temizlenmişti. İlceden beyaz tahta, yeni masa, sıralar getirdim. En temelden başladık. Bazen akşama kadar okulda kalıp otostopla ilceye donmek zorunda kaldım ama cocuklarım 2 ay gibi bir surede toparlandı. Daha cok ilgi ceksin diye sınıfta surekli yeni duzenlemeler yaptım. Girişimlerim, emeklerim cevap veriyor, insanlar destek olmak istiyordu. İkinci senenin sonunda okulumuz bambaşka bir havaya burundu. Bu arada surekli velilere ulaşmaya calışıyordum. Bazen kızsalar da oğrencilerime olan ilgime, sevgime kayıtsız kalamadılar. Annelerle kahvaltı, babalarla mangal tarzı etkinlikler, doğum gunu kutlamaları, Yaşlılar Haftası'nda koyun tum yaşlılarını ziyaret gibi etkinlikler arttıkca bir aile gibi olduk. Şiirlerle, turkulerle, oyunlarla, muzikle ve en onemlisi velilerle eğitimimizi devam ettiriyoruz. Cocuklarım artık hayal kurmaya başladı. Yuksek rakımlı bir yerde yaşadıkları icin yarısından fazlası pilot olmak istiyor" dedi.
'VİRUS AVCILARI' İLE SELAMLAMA ŞEKLİNİ BİLE DEĞİŞTİRDİ
Koronavirusun, dunyada yayılma surecinde oğrencilerini surekli bilgilendirdiğini ve selamlaşma şekillerini bile değiştirdiklerini dile getiren Alp, şunları kaydetti: "Surecle birlikte once 'virus avcıları' adı ile bir oyun kurgusu yaparak, eldiven, maske ve bonelerimizle sınıfımızı, halılarımızı, minderlerimizi ve okulumuzu baştan aşağı yıkayarak dezenfekte ettik. Bu oyunu evde de aileleriyle oynamalarını istedim. Anneler, babalar, tum koy halkı kendi evinde birer virus avcısı olmuşlardı. Okulların tatil edilmesinden bir hafta sonra uzaktan eğitim kararı ile birlikte koyde internetin cekmediğini hatırladım. Etkinlik calışmalarını bitirdim ve her gun ilceden okula gittim. Her gun icin planlanmış etkinliklerle aile katılımlı etkinlikleri coğalttım. Poşet dosyaya koyup okul penceresine yerleştirdim. Koydeki evleri tek tek dolaşıp oğrencilerime ve velilerine askıda odev uygulamamızı anlattım. Artık koyun girişinde arabamı goren oğrencilerim okula gelmeye başlamışlardı. Onlara 'artık askıda etkinlik ve odev projemiz var. Arabayı her gorduğunuzde, gelip pencereden alabilirsiniz' dedim. Ertesi hafta gittiğimde oğrencileri şaşırtmak icin etkinliklerini rulo şeklinde paketledim. Ruloların icine silgi, kalem, kalemtıraş, renkli kağıt ve cikolata koydum. Guzelce jut iple bağladım ve pencereye yerleştirdim. Bazen de koyde kapı kapı gezip vermeye başladım etkinlikleri. Kapıda muhabbet de ederek psikososyal destek vermek istedim. Cocuklar ve velilerin gozlerinden 'bu kadar da olmaz' bakışlarını yureğimin tam ortasında hissettim. Kah gulduk kah gozlerimiz doldu ama cocuklara guclu olduğumuzu hissettirmeyi başardık. Bugun de cocuklarıma odevlerinin yanında oyuncak ve cikolata getirdim. Pandemi surecini fırsat bilerek okulu baştan aşağı elden gecirdik. Veliler gunduz calıştığı icin akşam saatlerinde binanın dış duvarlarını birlikte boyadık. Catısını onardık."
İlce Milli Eğitim Muduru Umit Cetin de koy okulunu ziyaret ederek Sinan Alp'i tebrik etti. Alp'in koy okulundaki oğrencilerine ulaşma gayreti ve azminin takdire şayan bir uygulama olduğunu kaydetti. Birleştirilmiş sınıfta eğitim goren oğrenciler telefon ve internetin olmamasına once uzulduklerini ancak daha sonra oğretmenlerinin her gun okula gelip kendileri ile ilgilenmeleriyle mutlu olduklarını anlattılar. Oğrenci velisi ve koy muhtarı Mehmet Ali Aslan da oğretmenin koye atanması ile hem okulun hem de koyun değiştiğini anlatarak, bugune kadar bu kadar azimli başka bir oğretmen gormediklerini soyledi.
GORUNTU DOKU