Buyukşehirlerdeki mahalleye donuşen koylerde ilkoğretim okulu oğretmenlerinin oturmaları icin yapılmış ve yapılacak konutlardan kira bedeli alınması diğer yerlerdeki koylerde ise kira bedeli alınmaması gerekmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı Destek Hizmetleri Genel Mudurluğu 03.06.2020 tarih ve 7419951 sayılı yazılarıyla bazı illerin Buyukşehir Belediyesi olduktan sonra bağlı koylerin mahalle statusune gectiği ve bu kapsamda ilkoğretim okulu oğretmenlerinin oturmaları icin yapılan konutlardan koy statusunde olanlardan kira bedeli alınıp alınmayacağına ilişkin 222 sayılı İlkoğretim ve Eğitim Kanununun 87. maddesi gereği işlem yapılıp yapılamayacağı hususunda tereddute duşulduğune ilişkin soruyu cevaplandırdı.
İşte o yazı;
Verilen cevapta Milli Emlak Genel Mudurluğunun 29.03.2016 tarih ve 3538 sayılı goruş yazısına atıfta bulunularak bu goruş yazısı ile ilgili mevzuat hukumleri doğrultusunda işlem yapılması acıklanmıştır.
Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Mudurluğu 2016 yılında buyukşehir donuşturulen illerdeki merkez ve koy okullarında kullanılan lojmanlardan kira tahsilatı yapılması hususunun bildirildiğini, ancak, 222 sayılı İlkoğretim ve Eğitim Kanunun 87. maddesinin 1.fıkrasında; "İlkoğretim okulu oğretmenlerinin oturmaları icin yapılmış ve yapılacak konutlardan koylerde olanlar, oğretmenlere parasız olarak tahsis olunur ve başka iş icin kullanılamaz." denildiği ayrıca, 5216 sayılı Buyukşehir Belediye Kanununun gecici 2. maddesinin (b) fıkrasındaki "Buyukşehir Belediyesi sınırları icinde kalan koylerin tuzel kişiliği sona ererek mahalleye donuşur." hukmu nedeniyle daha once koy okulu lojmanı iken 222 sayılı Kanun kapsamında lojmanda oturan ve kira alınmayan oğretmenlerden lojman kirası tahsil edilip edilmeyeceği hususunda tereddute duşulduğu hususunda goruş yazısı yazmıştır.
Bilindiği uzere; 222 sayılı İlkoğretim ve Eğitim Kanununun 87. maddesinin 1. fıkrasında: "İlkoğretim okulu oğretmenlerinin oturmaları icin yapılmış ve yapılacak konutlardan koylerde olanlar, oğretmenlere parasız olarak tahsis olunur ve başka iş icin kullanılamaz." hukmu yer almaktadır,
Ancak; 2946 sayılı Kamu Konutları Kanununun "Kira Bedeli" başlıklı 5. maddesi ile Kamu Konutları Yonetmeliğin "Aylık Kira Bedeli Alınmayacak Konutlar" başlıklı 25.maddesinde; yurt icinde Cumhurbaşkanı. Başbakan, yurt dışında buyuk elciler, daimi delegeler, maslahatguzarlar, askeri temsil heyetleri balkanları ve başkonsoloslar icin tahsis edilen ozel tahsisli konutlar ile hizmet tahsisli konutlardan aylık kira bedeli alınmayacağı duzenlenmiş olup, bu kapsamdaki konutlar haric 2946 sayılı Kamu Konutları Kanunu kapsamındaki konutlardan aylık kira bedeli tahsil edilmektedir.
Diğer taraftan; Kamu Konutları Kanununun "Kira Bedeli" başlıklı 5. maddesinin 2. fıkrasında; "Konutların aylık kira bedelleri, personelin aylık veya ucretinden peşin olarak bordro uzerinden kesilmek suretiyle tahsil edilir ve genel butceye dahil kurum ve kuruluşlarda Hazineye, diğerlerinde kendi butcelerine irat kaydedilir." Şeklinde, Kamu Konutları Yonetmeliğinin "Aylık Kira Bedelinin Tesbit ve Tahsili" başlıklı 23. maddesinin 3. fıkrasında ise "Konutların aylık kira bedelleri personelin aylık veya ucretinden peşin olarak ve bordro uzerinden kesilmek suretiyle tahsil edilerek genel butceye dahil kurum ve kuruluşlarda Hazineye ve diğerlerinde ise kendi butcelerine irat kaydedilir." duzenlemeleri yer almaktadır.
Buna gore, Buyukşehirler deki mahalleye donuşen koylerde ilkoğretim okulu oğretmenlerinin oturmaları icin yapılmış ve yapılacak konutlardan kira bedeli alınması diğer yerlerdeki koylerde ise kira bedeli alınmaması gerekmektedir.
Ahmet KANDEMİR