22-30 Haziran tarihleri arasında gercekleştirilecek mesleki calışmaların online- uzaktan gercekleştirileceğinden ister idari izinli olsun ister raporlu olsun bu mesleki calışmalara online katılan tum oğretmenlere ek derslerin odenmesi gerekmektedir. PANDEMİ DONEMİNDE MESLEKİ CALIŞMA (SEMİNER) DONEMİNDE KİMLER İZİNLİDİR?
Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Mudurluğunun 02.06.2020 tarihli ve 7364571 sayılı yazıları ekinde yer alan Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı Personel ve Prensipler Genel Mudurluğunun 29.05.2020 tarihli ve 19279 sayılı yazısı ile Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı Personel ve Prensipler Genel Mudurluğunun 13.03.2020 tarihli ve 12362 sayılı yazısı ile idari izin verilen tum personelin idari izinleri kaldırılmıştır.
Fakat; Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Mudurluğunun 01.06.2020 tarihli ve 7259041 sayılı yazıları ekinde yer alan Cumhurbaşkanlığının 2020/8 nolu genelgesine gore; Calıştırılma bicimlerine bakılmaksızın kamu kurum ve kuruluşlarında (Sağlık Bakanlığı ve Milli istihbarat Teşkilatı Başkanlığı haric) calışan yonetici kadro ve pozisyonunda bulunanlar haric 60 yaş ve uzerinde olanlar ile Sağlık Bakanlığının belirlediği kronik hastalığı bulunanlar idari izinli sayılacaktır. İdari izinli sayılanlar bu surede gorevlerini fiilen yerine getirmiş sayılacak; bunların mali ve sosyal hak ve yardımları ile diğer ozluk hakları saklı kalacaktır. Bu personel amirinin izni dışında gorev mahallinden ayrılmayacak ve hizmetine ihtiyac duyulanlar cağırıldıkları anda gorevlerine doneceklerdir.
Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Mudurluğunun 05.06.2020 tarihli ve 7516992 sayılı yazıları ekinde yer alan Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı Personel ve Prensipler Genel Mudurluğunun 02.06.2020 tarihli ve 19531 sayılı yazısı ile kamu kurum ve kuruluşlarında (Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı haric) istihdam şekline bakılmaksızın gorev yapan hamile personelin; gebeliğinin yirmi dorduncu haftasından otuz ikinci haftasına kadar olan sure icerisinde, 2020/8 sayılı Genelge cercevesinde idari izinli sayılmışlardır.
MESLEKİ CALIŞMA (SEMİNER) DONEMİNDE İZİNLİ OLANLARA EK SEMİNER EK DERSLERİ ODENİR Mİ?
Bilindiği uzere, Oğretmenlerin mesleki calışma (seminer)donemleri ek ders ucretleriyle alakalı olarak aşağıdaki mevzuat hukumler bulunmaktadır.
Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Ek ders gorevi" başlıklı 6. maddesi 3. fıkrasındaki; "(3) Oğretmenlere, ilgili mevzuatına gore oğretim yılı başında ve sonunda yaptıkları meslekle ilgili calışma surelerinde iki haftayı gecmemek uzere ve fiilen gorev yapmaları kaydıyla haftada 15 saat ek ders ucreti odenir." hukumlerince de mesleki calışma (seminer) donemlerinde oğretmenlere ek ders ucreti odenmektedir.
01/09/2019 tarih ve 30875 sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Kamu Gorevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yonelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2020 ve 2021 Yıllarını Kapsayan 28/8/2019 tarih ve 2019/1 nolu Kamu Gorevlileri Hakem Kurulu Kararının İkinci Bolumunde yer alan "Rehber oğretmen ek ders ucreti" başlıklı 6. maddesindeki; "(1) 2006/11350 sayılı Kararın 6 ncı maddesinin ucuncu fıkrası, bu fıkra hukmunden yararlanmayan rehber oğretmenler hakkında da uygulanır." hukumlerince uygulama yapılmaktadır.
İDARİ İZİNLERDE EK DERSLERİN ODENEBİLMESİ "DERS YILI" İCERİSİNDE ŞARTINA BAĞLADIR
Ayrıca; Kamu Gorevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yonelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2020 ve 2021 yıllarını kapsayan Kamu Gorevlileri Hakem Kurulunun 28.08.2019 tarihli ve 2019/1 sayılı Kararının "Eğitim, Oğretim ve Bilim Hizmet Koluna İlişkin Mali ve Sosyal Haklar" bolumunun "Ders gorevinin yapılmış sayılacağı haller" başlıklı 2. maddesinde; "Milli Eğitim Bakanlığına bağlı orgun ve yaygın eğitim kurumlarında ders yılı icerisindeki iş gunlerinde genel idari izinli olmaları sebebiyle eğitim ve oğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yonetici ve oğretmenler ile oğrencilerin ceşitli nedenlerle sınıf veya okul butunluğunde izinli sayılmaları sebebiyle eğitim ve oğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yonetici ve oğretmenler, bu surelerde uzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yonetim, hazırlık ve planlama gorevlerini yapmış sayılırlar." hukmu nedeniyle bu surecte kadrolu ve sozleşmeli oğretmenlerin ek dersleri kesilemez.
Fakat Toplu SozleşmedeKamu Gorevlileri Hakem Kurulunun 28.08.2019 tarihli ve 2019/1 sayılı Kararının "Eğitim, Oğretim ve Bilim Hizmet Koluna İlişkin Mali ve Sosyal Haklar" bolumunun "Ders gorevinin yapılmış sayılacağı haller"başlıklı 2.maddesindeki "ders yılı icerisindeki iş gunlerinde genel idari izinli olmaları sebebiyle" hukmu gereğince idari izinlerde ek derslerin odenebilmesinin "ders yılı" icerisinde olma şartına bağlandığı gorulmektedir.
PEKİ "DERS YILI" NEDİR?
"Ders yılı ve eğitim oğretim yılı nedir, ne zaman başlar ne zaman biter?" haberimizde tum tanımlarına yer verdiğimiz uzere Ders Yılı; Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici Ve Oğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Tanımlar" başlıklı 4. maddesi 1. fıkrası (e) bendine gore; "Derslerin başladığı gunden derslerin kesildiği gune kadar gecen ve iki donemi kapsayan sureyi ifade etmektedir."
Eğitim oğretimin ne zaman başlayacağı ve ne zaman biteceği ile ilgili takvimin nasıl olacağı ise 2019-2020 Eğitim ve Oğretim Yılı Calışma Takvimi 2019/9 sayılı genelgeyle yayımlanmıştır.
MESLEKİ CALIŞMALARDA (SEMİNER) PANDEMİ NEDENİYLE İDARİ İZİNLİ OLANLARA EK DERSLERİ ODENEMEYECEKTİR
Bu genelgeye gore; İkinci donem, 03 Şubat 2020 Pazartesi gunu başlayacak ve 19 Haziran 2020 Cuma gunu sona erecektir.
Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı Oğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Mudurluğu 05.06.2020 tarih ve 7526711 sayılı yazıları ekinde yer alan Haziran 2020 Mesleki Calışma Programına gore 22-30 Haziran 2020 tarihleri arasında mesleki calışma (seminer) yapılacaktır.
Dolayısıyla Ders Yılı; 19 Haziranda bittiğinden 22-30 Haziran 2020 tarihleri arasında mesleki calışmalarda (seminer) pandemi nedeniyle idari izinli olanlara ek dersleri odenemeyecektir.
Fakat "Flaş! Oğretmenlerin seminerleri online yapılacak" haberimizde yer verdiğimiz uzere 22-30 Haziran tarihleri arasında gercekleştirilecek mesleki calışmaların online- uzaktan gercekleştirileceğinden ister idari izinli olsun ister raporlu olsun bu mesleki calışmalara online katılan tum oğretmenlere ek derslerin odenmesi gerekmektedir.
Ahmet KANDEMİR