Oğretmenlerin atama ve yer değiştirme yonetmeliğindeki değişiklik Resmi Gazetede yayımlandı. Yayımlanan duzenlemeye gore, TUBİTAK ve TUBA koordinesindeki ulusal veya uluslararası bilim olimpiyatlarında dereceye girenlerden doktora yapanlara, makale yazanlardan patent tescili yapanlara kadar cok sayıda faaliyete hizmet puanı verilecektir. İşte detaylar... Oğretmenlerin, hizmet puanlarını duzenleyen, atama ve yer değiştirme yonetmeliğindeki değişiklik Resmi Gazetede yayımlandı. Tıklayınız.
Daha once sadece 3 başlıktaki durumlar hizmet puanına etki ederlen, yonetmelikle bu etkinliklere yenisi eklenmiştir. Yeni eklenenler şu şekildedir:
1- Yatılı bolge ortaokul ifadesi "Yatılı ve/veya pansiyonlu eğitim kurumlarında" olarak değiştirilmiştir. Buna gore yatılı ve/veya pansiyonlu eğitim kurumlarında belletici olarak gorev yapanlara ek hizmet puanı verilecektir.
2- İYEP kapsamında ders okutanlara her ay icin ek 0,5 hizmet punaı verilecek.
3- Zorunlu calışma ongorulmeyen eğitim kurumlarında gorev yaptıktan sonra ceşitli nedenlerle zorunlu calışma ongorulen eğitim kurumlarına atananlara ek hizmet puanı verilecek.
4- TUBİTAK ve TUBA koordinesinde yurutulen ulusal veya uluslararası bilim olimpiyatları ve araştırma projesi yarışmalarında bireysel veya takım olarak ilk uc dereceye giren veya mansiyon odulu alan oğrencilere bu kapsamda fiilen calışma yaptıran oğretmenlere ek hizmet puanı verilecek.
5- Ulusal veya uluslararası kapsamda duzenlenen bilimsel, sanatsal, kulturel veya sportif yarışmalarda bireysel veya takım olarak ilk uc dereceye giren veya mansiyon odulu alan oğretmenlere ek hizmet puanı verilecek.
6- Doktora, tezli yuksek lisans, tezsiz yuksek lisans (Ortaoğretim alan oğretmenliği tezsiz yuksek lisans eğitimi haric), ikinci bir dort yıllık yuksekoğrenim mezunu olanlara, hakemli dergilerde makalesi yayımlananlara, başarı belgesi, ustun başarı belgesi veya odul alanlara, eTwining programı kapsamında sertifikası bulunanlara, patent, faydalı model ve tasarım tescili yapanlara ek hizmet puanı verilecektir.
Doktora icin 90, tezli yuksek lisans icin ise 50 hizmet puanı verilecektir.
İŞTE YAPILAN DUZENLEMENİN KARŞILAŞTIRMALI MADDE TABLOSU
YENİ ESKİ MADDE 2Aynı Yonetmeliğin 40 ıncı maddesinin dorduncu, beşinci ve altıncı fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı maddeye aşağıdaki yedinci, sekizinci, dokuzuncu ve onuncu fıkralar eklenmiştir. "(4) Yatılı ve/veya pansiyonlu eğitim kurumlarında belletici olarak gorevlendirilen kadın oğretmenlerin hizmet puanlarına bu kapsamda fiilen gorev yaptıkları her ay icin 2, erkek oğretmenlerin hizmet puanlarına ise bu kapsamda fiilen gorev yaptıkları her ay icin 1 puan eklenir.
(5) Milli Eğitim Bakanlığı Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yonergesi ve İlkokullarda Yetiştirme Programı (İYEP) kapsamında fiilen ders okutan veya yonetim gorevini yuruten eğitim kurumu yoneticisi ve oğretmenlerin hizmet puanlarına, bu kapsamda gorev yaptıkları her ay icin 0,5 puan eklenir.
(6) Zorunlu calışma yukumluluğunu tamamlayan oğretmenlerden zorunlu calışma ongorulen eğitim kurumlarında gorev yapmaya devam edenler ve zorunlu calışma ongorulmeyen eğitim kurumlarında gorev yaptıktan sonra ceşitli nedenlerle zorunlu calışma ongorulen eğitim kurumlarına atananların hizmet puanları, zorunlu calışma ongorulen eğitim kurumlarında gorev yaptıkları sureyle sınırlı olmak ve gorev yapmakta oldukları hizmet alanı icin ongorulen puan dikkate alınmak suretiyle her yıl icin %50 artırılarak belirlenir."
"(7) İlkoğretim ve ortaoğretim oğrencilerine yonelik olarak, Turkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TUBİTAK) veya Turkiye Bilimler Akademisi (TUBA) koordinesinde yurutulen ulusal veya uluslararası bilim olimpiyatları ve araştırma projesi yarışmalarında bireysel veya takım olarak ilk uc dereceye giren veya mansiyon odulu alan oğrencilere bu kapsamda fiilen calışma yaptıran oğretmenlere; ulusal olcekte olanlar bakımından birinci derece icin 15, ikinci derece icin 10, ucuncu derece veya mansiyon icin 5 hizmet puanı; uluslararası olcekte olanlar bakımından birinci derece icin 30, ikinci derece icin 20, ucuncu derece veya mansiyon icin 10 hizmet puanı verilir.
(8) Bu fıkrada sayılan yarışmalardan sadece biri ve bu yarışma icin durumuna uygun en yuksek puan olmak uzere, ulusal veya uluslararası kapsamda duzenlenen bilimsel, sanatsal, kulturel veya sportif yarışmalarda bireysel veya takım olarak ilk uc dereceye giren veya mansiyon odulu alan oğretmenlere; ulusal olcekte olanlar bakımından birinci derece icin 20, ikinci derece icin 15, ucuncu derece veya mansiyon icin 10 hizmet puanı; uluslararası olcekte olanlar bakımından birinci derece icin 35, ikinci derece icin 25, ucuncu derece veya mansiyon icin 15 hizmet puanı verilir.
(9) Oğretmenlerden;
a) Doktora mezunu olanlara 90,
b) Tezli yuksek lisans mezunu olanlara 50,
c) Ortaoğretim alan oğretmenliği tezsiz yuksek lisans eğitimi haric olmak uzere; tezsiz yuksek lisans mezunu olanlara 30,
c) İkinci bir dort yıllık yuksekoğrenim mezunu olanlara 10,
d) Uluslararası bir hakemli dergide makalesi yayımlananlara en fazla uc makale olmak uzere her bir makale icin 5,
e) Ulusal bir hakemli dergide makalesi yayımlananlara en fazla uc makale olmak uzere her bir makale icin 3,
f) En fazla bir adet olmak uzere başarı belgesi alanlara 3,
g) En fazla bir adet olmak uzere ustun başarı belgesi alanlara 4,
ğ) En fazla bir adet olmak uzere odul alanlara 5,
h) eTwining programı kapsamında sertifikası bulunanlara 15,
ı) Turk Patent ve Marka Kurumundan patent tescili alanlara her bir patent tescili icin 30,
i) Turk Patent ve Marka Kurumundan faydalı model tescili alanlara her bir faydalı model tescili icin 20,
j) Turk Patent ve Marka Kurumundan tasarım tescili alanlara her bir tasarım tescili icin 10,
hizmet puanı verilir.
(10) Oğretmenlere, dokuzuncu fıkranın (a), (b), (c) ve (c) bentlerinde lisans veya lisansustu eğitimler icin ongorulen hizmet puanları ile (f), (g) ve (ğ) bentlerinde başarı, ustun başarı veya odul icin ongorulen hizmet puanlarından yalnızca durumuna uygun olan en yuksek puan verilir."
(4) Yatılı bolge ortaokullarında gorev yapan kadın oğretmenlerin hizmet puanlarına her yıl icin 12, erkek oğretmenlerin hizmet puanlarına ise her yıl icin 6 puan eklenir.
(5) Milli Eğitim Bakanlığı Orgun ve Yaygın Eğitimi Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yonergesi kapsamında gorev alan yonetici ve oğretmenlerin hizmet puanlarına, bu kapsamda gorev yaptıkları her ay icin 0,5 puan eklenir.
(6) Zorunlu calışma yukumluluğunu yerine getirmek uzere zorunlu hizmet alanlarına atanıp zorunlu hizmet alanlarında fiilen gorev yapmakta olan oğretmenlerden bu Yonetmelikte zorunlu hizmet alanları icin ongorulen azami calışma surelerinin uzerinde gorev yapanların hizmet puanları, gorev yapmakta oldukları hizmet alanı icin ongorulen puan dikkate alınarak azami calışma surelerinin uzerinde gecen ilk yıl icin %25, ikinci yıl icin %50, ucuncu ve sonraki yıllar icin %100 artırılarak belirlenir.
MADDE 3Aynı Yonetmeliğe aşağıdaki gecici madde eklemiştir.
"Artırımlı olarak belirlenen hizmet puanları
GECİCİ MADDE 8(1) Bu maddenin yururluğe girdiği tarihten once hizmet puanları Yonetmeliğin 40 ıncı maddesinin altıncı fıkrası kapsamında gorev yapılan hizmet alanı icin ongorulen puan dikkate alınarak %100 artırılarak belirlenen oğretmenlerin hizmet puanlarının, aynı eğitim kurumunda goreve devam edildiği surece %100 artırımlı olarak belirlenmesine devam edilir. Bunlardan bu maddenin yururluğe girdiği tarih ve sonraki bir tarihte yer değiştirme suretiyle zorunlu hizmet alanlarındaki farklı eğitim kurumlarına atananların hizmet puanları, Yonetmeliğin 40 ıncı maddesinin altıncı fıkrası kapsamında gorev yapılan hizmet alanı icin ongorulen puan dikkate alınmak suretiyle her yıl icin %50 artırılarak belirlenir."