Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Oğretim Kurumları Genel Mudurluğu 12.06.2020 tarih ve 7798547 sayılı yazılarıyla, COVID-19 kapsamında kurslarda alınması gereken onlemleri acıkladı. Koronavirus (Covid-19) salgını nedeniyle alınan tedbirler doğrultusunda, 5580 sayılı Ozel Oğretim Kurumları Kanunu kapsamında faaliyette bulunan motorlu taşıt suruculeri kursları, ozel ulaştırma hizmetleri mesleki eğitim ve geliştirme kursları, iş makineleri surucu eğitim kursları, gemi adamı yetiştirme kursları, pilot yetiştirme kursları, ozel ceşitli kurslar, ozel hizmet ici eğitim merkezleri, ozel uzaktan oğretim yapan kurslarda 16 Mart-31 Mayıs tarihleri arasında eğitimlere ara verilmiş ve normalleşme sureci kapsamında kurum binalarında, uygulama eğitim alanları ile araclarında Koronavirus (Covid-19) salgınından korunmak icin gerekli olan tıbbi maske kullanımı, hijyen ve sosyal mesafenin korunması ile ilgili tedbirlerle birlikte ilgi yazımız ekinde yer alan kurallara uyulması şartıyla 01 Haziran 2020 tarihinde eğitimlere tekrar başlanmıştır.
29/05/2020 tarihli ve 7243077 sayılı yazı ekinde gonderilen kurslarda alınması gereken onlemlere ek olarak Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Mudurluğunden alınan COVID-19 Kapsamında Kurslarda Alınması Gereken Onlemler
COVID-19 KAPSAMINDA MOTORLU TAŞIT SURUCULERİ KURSU, İŞ MAKİNESİ OPERATORLUK KURSU, GEMİ ADAMI YETİŞTİRME KURSU VE PİLOT YETİŞTİRME KURSLARINDA ALINMASI GEREKEN EK ONLEMLER
Kurslar Acıldıktan Sonra Alınması Gereken Onlemler
1. Calışan personelin COVID-19'un bulaşma yolları ve korunma onlemleri hususunda bilgilenmesi sağlanmalıdır.
2. Kurslarda en az %70 alkol iceren kolonya bulundurulmalıdır.
3. Temizlik yapan personelin tıbbi maske ve eldiven kullanması sağlanmalıdır. Temizlik sonrasında personelin maske ve eldivenlerini cıkarıp iş yerindeki cop kutusuna atması, yıkanabilir bez maske kullandıysa yenisiyle değiştirmesi ve ellerini en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkaması, sabun ve suyun olmadığı durumlarda el antiseptiği kullanması sağlanmalıdır.
4. Merkezi havalandırma sistemleri bulunan kurs binalarının havalandırması temiz hava sirkulasyonunu sağlayacak şekilde duzenlenmeli, havalandırma sistemlerinin bakımı ve filtre değişimleri uretici firma onerileri doğrultusunda yapılmalıdır.
5. Ateşi 38oC'dan yuksek olanlarla oksuruk, burun akıntısı, solunum sıkıntısı gibi belirtileri olan / gelişen, COVID-19 vakası veya temaslısı olanlar iceri alınmamalı, tıbbi maske takılarak COVID-19 yonunden değerlendirilmek uzere sağlık kurumuna yonlendirilmelidir.
6. Personel ve kursiyerlerin tumu kuralına uygun maske takmalı, maske nemlendikce ya da kirlendikce değiştirilmelidir. Yeni maske takılırken ve sonrasında el antiseptiği kullanılmalıdır.

7. Personel ve kursiyerlerin el hijyenine dikkat etmeleri sağlanmalıdır. El hijyenini sağlamak icin, eller en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkanmalı, su ve sabunun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği kullanılmalıdır.
8. Kurs binasında bulunan kantin, bufe vb. yerlerde sosyal mesafe korunmalı, maske kullanılmalı ve el hijyeni sağlanmalıdır. Buralarda tek kullanımlık bardak, tabak vb. malzemeler kullanılmalıdır. Bu hizmetlerin sunumu sırasında Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan "COVID-19 Kapsamında Bufe, Kantın Ve Bayilerde Alınması Gereken Onlemler"e uyulmalıdır. https://covid19bilgi.saglik.gov.tr/depo/toplumda-salgin-yonetimi/salgin-yonetimi-ve-calisma-rehberi/COVID19-SALGIN_YONETIMI_VE_CALISMA_REHBERI.pdf
9. Dersliklerin oturma duzeni, kursiyerler arasında en az 1 metre mesafe olacak şekilde oluşturulmalı ve dersliklerin oturma planları her dersliğin kapısına asılmalıdır. Kursiyerlerin sınıftaki yerleri sabit olmalıdır.
10. Zorunlu olmadıkca asansor kullanılmamalı, kullanılması gerekiyorsa kapasitesinin ucte biri sayıda kişinin binmesine izin verilmeli ve bu sayı asansor girişinde belirtilmelidir. Asansor icerisinde sosyal mesafeyi korumak amacıyla kişilerin durması gereken alanlar, aralarında en az 1 metre mesafe olacak şekilde yer işaretleriyle belirlenmelidir.
11. Gemi adamı kurslarında uygulamalı eğitim sahalarında kullanılan su gecirmez elbise, duman maskesi, tulum vb. eğitim yardımcıları gunde en fazla bir kursiyer tarafından kullanılmalı, her bir eğitim icin kursiyer sayısı 15'ten fazla olmamalı, eğitimlerde kullanılan malzemeler eğitim sonunda temizlenmelidir.

12. Gemi adamı kurslarında uygulamalı eğitimlerde kullanılan kişisel koruyucu giyecekler her kullanımdan sonra temizlenmelidir.
13. Gemi adamı eğitiminde kullanılan can salı ve filikalar, mevcut kapasitelerinin yarısı kadar kursiyer tarafından kullanılmalıdır.
14. Teorik ve uygulama sınavları oncesinde sınava katılan kursiyerler ile gorevli personelin ateşi olculmelidir.
15. Teorik sınavlarda oturma duzeni kursiyerler arasında en az 1 metre mesafe olacak şekilde olmalıdır.
16. Direksiyon eğitimi dersi uygulama sınavlarında kursiyer ve usta oğreticiler maske kullanmalıdır. Tek kullanımlık eldivenlerin doğru kullanılmaması COVID-19 bulaşma riskini artırabileceğinden calışanlar ve kursiyerler eldiven kullanmamalıdır. Ellerin yıkanması veya el antiseptiği kullanılması yeterli olacaktır.

17. Eğitim sonunda aracın sık dokunulan yuzeyleri su ve deterjanla temizlenmeli, temizlik sonrası dezenfeksiyon icin 1/100 sulandırılmış (5 litre suya yarım kucuk cay bardağı) camaşır suyu (Sodyum hipoklorit Cas No: 7681-52-9) kullanılabilir. Klor bileşiklerinin uygun olmadığı yuzeylerin %70'lik alkolle silinerek dezenfeksiyon sağlanmalıdır.
18.Pilotluk eğitimi uygulamalarında;
Ucağa binmeden once;
a. Eğitici ve oğrenci maske takmalıdır. Maske eğitim suresince cıkartılmamalı, eğitim sonunda cıkartılarak kapaklı cop kutusuna atılmalıdır. Tek kullanımlık eldivenlerin doğru kullanılmaması COVID-19 bulaşma riskini artırabileceğinden calışanlar ve kursiyerler eldiven kullanmamalıdır. Ellerin yıkanması veya el antiseptiği kullanılması yeterli olacaktır
b. Eğitici ve oğrencinin ateşi olculmeli, oksuruk, burun akıntısı, solunum sıkıntısı belirtileri sorgulanmalıdır. Ateşi 38oC'dan yuksek olan ya da oksuruk, burun akıntısı, solunum sıkıntısı gibi belirtileri olan eğitici ya da oğrenci ucağa alınmamalı, sağlık kurumuna yonlendirilmelidir.
c. Eğitimde kullanılan kulaklık ve mikrofonlar kişiye ozel olmalı, ortak kullanımdan kacınılmalıdır. Kulaklık ve mikrofonların kişiye ozel olması mumkun değilse kulaklık ve mikrofonu kaplayacak tek kullanımlık minik bone tarzı kılıflar kullanılmalı ve kullanım sonrası kapaklı cop kutusuna atılmalı, ellerin temizliği icin alkol bazlı el antiseptiği ya da en az %70 alkol iceren kolonya kullanılmalıdır.
d. Eğitim sonunda ucağın sık dokunulan yuzeyleri su ve deterjanla temizlenmeli, temizlik sonrası dezenfeksiyon icin 1/100 sulandırılmış (5 litre suya yarım kucuk cay bardağı) camaşır suyu (Sodyum hipoklorit Cas No: 7681-52-9) kullanılabilir. Klor bileşiklerinin uygun olmadığı yuzeylerin %70'lik alkolle silinerek dezenfeksiyon sağlanmalıdır.
Ahmet KANDEMİR