Salgın suresince hic bir gorev fiilen yerine getirilemediğinden okul yoneticileri ve oğretmenlerden yuksek lisans ve doktora yapmış olanlara oğrenimlerine bağlı olarak sırasıyla %5 ve %15 artırımlı ek ders ucretleri odenmeyecektir. Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Mudurluğu 03.06.2020 tarih ve 7413018 sayılı yazılarıyla Oğretmenlerden yuksek lisans ve doktora yapmış olanlara oğrenimlerine bağlı olarak sırasıyla %5 ve %15 artırımlı odenen ek ders ucretlerinin. Covid-19 salgını nedeniyle eğitim kurumunun tatil edildiği surecte de artırımlı olarak odenip odenemeyeceğine ilişkin soruyu cevaplandırdı.
İşte o yazı;
Bu yazının ilgilerini incelediğimizde; Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Mudurluğunun 11.09.2012 tarihli 42188 sayılı yazısı ekinde gonderilen Hazine ve Maliye Bakanlığının 31.08.2012 tarihli ve 9310 sayılı yazısında belirtildiği uzere, oğretmenlerden yuksek lisans ve doktora yapmış olanlara oğrenimlerine bağlı olarak sırasıyla %5 ve %15 artırımlı odenen ek ders ucretlerinin, ders gorevlerinin yapılmış sayılmasına bağlı olarak ek ders ucreti odendiği surelerde artırımlı olarak odenmesi mumkun bulunmamaktadır.
Şoyle ki; 01/09/2019 tarih ve 30875 sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Kamu Gorevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yonelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2020 ve 2021 Yıllarını Kapsayan 28/8/2019 tarih ve 2019/1 nolu Kamu Gorevlileri Hakem Kurulu Kararının İkinci Bolumunde yer alan "Lisansustu oğrenim goren oğretmenlere ilave ek ders ucreti" başlıklı 8. maddesindeki; "(1) Milli Eğitim Bakanlığına bağlı orgun ve yaygın eğitim kuramlarında gorev yapan oğretmenlerden yuksek lisans ve doktora yapmış olanlara, fiilen girdikleri dersler icin odenecek ek ders ucretleri sırasıyla %5 ve %15 artırımlı odenir." hukumlerince uygulama yapılmaktadır.
Bu uygulamanın nasıl yapılacağı ise;
1- Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Mudurluğunun 11.09.2012 tarihli 42188 sayılı yazısı ekinde gonderilen Hazine ve Maliye Bakanlığının 31.08.2012 tarihli ve 9310 sayılı yazısında,
2- Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Mudurluğunun 11.10.2012 tarihli 114915 sayılı yazısı ekinde gonderilen Hazine ve Maliye Bakanlığının 24.09.2012 tarihli ve 10155 sayılı duzeltme yazısında bu konu cevaplandırılmıştır.
Bu yazılarda yer alan; "Oğretmenlerin fiilen girdikleri derslerin dışındaki gorevlerinden; işletmelerde meslek eğitimi ve staj kapsamındaki gorevleri, hazırlık ve planlama, planlama ve bakım-onarım, oğrenci sosyal ve kişilik hizmetleri, sınav, belleticilik ve benzeri gorevler icin Odenen ek ders ucretleri ile 2006/11350 sayılı Kararın 14 uncu maddesine gore yuz yuze eğitim yapılmayan eğitim kurumlarında gorevli oğretmenlere odenen ek ders ucretleri ve aynı Kararın 16 ncı maddesine gore ders gorevinin yapılmış sayılmasına bağlı olarak odenen ek ders ucretleri ile Kararın 10 uncu maddesine gore odenen "Ders niteliğinde yonetim gorevi" karşılığı gibi fiilen ders ve ek derslere girilmeksizin odenmekte olan ek ders ucretlerinin artırımlı (%5 ve %15) olarak odenmesine imkan bulunmamaktadır." acıklamasına gore okul yoneticileri ve oğretmenlerden yuksek lisans ve doktora yapmış olanlara oğrenimlerine bağlı olarak sırasıyla %5 ve %15 artırımlı ek ders ucretlerinin, odenebilmesi icin fiilen ders ve ek derslere girilmesi ve gorevin bir fiil yerine getirilmesi gerekmektedir.
Dolayısıyla salgın suresince hic bir gorev fiilen yerine getirilemediğinden okul yoneticileri ve oğretmenlerden yuksek lisans ve doktora yapmış olanlara oğrenimlerine bağlı olarak sırasıyla %5 ve %15 artırımlı ek ders ucretleri odenmeyecektir.
Ahmet KANDEMİR