Milli Eğitim Bakanı Ziya Selcuk: Ucretli oğretmenlerimizin sisteme desteği var ama destekleme yetiştirme kursları acısından bakıldığında onların bu desteğine daha cok ihtiyacımız olması ihtimali soz konusu olabilir Milli Eğitim Bakanı Ziya Selcuk, destekleme yetiştirme kurslarına ilişkin mevzuatı da değiştirilerek yeni bir yapıya gecileceğini bildirdi.
Bakan Selcuk, AA muhabirine eğitim gundemine ilişkin acıklamalarda bulundu.
Salgın doneminde fiziksel sağlık kadar duygusal sağlığı da cok onemsediklerini ifade eden Selcuk, Bakanlığın eğitim ve oğretime ara verilmesinin ardından tum illerde bir hafta icinde orgutlenerek oğrenci, veli ve oğretmenlerin ihtiyaclarını karşılamak icin Ozel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Bilgilendirme Hattı kurduklarını soyledi.
Velilerin hangi konularda rehberlik desteği istediğiyle ilgili araştırma yaptıklarını ve sonuclarına gore icerik sunduklarını belirten Selcuk, ozel eğitime ihtiyacı olan cocuklar icin "Ozelim Eğitimdeyim" gibi aplikasyonlar hazırladıklarını, rehberlik konusunda dijital kitaplar yayımladıklarını, videolar urettiklerini ve TRT EBA'da icerikler geliştirdiklerini anlattı.
- "Rehber oğretmenlere cok guzel haberlerimiz olacak"
Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yonetmeliğinde değişiklik yapılmasına ilişkin de calışma yuruttuklerini aktaran Selcuk, şu değerlendirmeyi yaptı:
"Yonetmelikle ilgili oğretmenler, sivil toplum kuruluşları, akademisyenlerden goruş aldık. Yuzde 100 mutabakatla bir yonetmelik hazırladık, cok kısa sure icerisinde hayata gececek. Okulda rehber oğretmenin gunluk hayatı nasıl yuruteceği, rehberlik araştırma merkezlerindeki calışmalar ile rehberlikle ilgili alınan eğitimlerin belgelendirilmesi konusunda yenilikler getiriyoruz. Sivil toplum kuruluşlarının bazı talepleri vardı, onları yerine getirdik. İnşallah, iki hafta icerisinde bununla ilgili kamuoyuyla paylaşımda bulunacağız. Butun rehber oğretmenlerin talepleri konusunda cok guzel haberlerimiz olacak."
Bakan Selcuk, oğrencilere yonelik e-Rehberlik uygulaması bulunduğunu hatırlatarak, bu konunun da yeni yonetmelikte yer alacağına değindi.
- Yeni ilkokul, ortaokul ve lise tasarımları

Turkiye ve dunyanın zorlu bir donemden gectiğine işaret eden Selcuk, 2023 Eğitim Vizyonu'nda, hangi işin ne zaman yapılacağının somut şekilde belirlendiğini, bu hedeflerden asla vazgecmediklerini vurguladı.
Eğitim Vizyonun takvimi ve uygulamalar konusunda koronavirus salgınının bazı sınırlamalar getirdiğine dikkati ceken Selcuk, bazı konularda beklenenden daha cabuk mesafe alındığını dile getirdi.
Milli Eğitim Bakanı Selcuk, "Mesela oğretmen eğitiminde beklentimizden yaklaşık 1 yıl, uzaktan eğitim, dijital altyapı ve benzeri konularda yaklaşık 2 yıl ondeyiz. Birdenbire bazı konularda one gectik. Ama orneğin okul oncesi eğitimin zorunlu olması konusunda, takvimimizi biraz zorluyoruz. Bu zorlukları nasıl yaşarız, nasıl ustesinden geliriz diye de ele alıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
İlkokullar, ortaokullar ve liseler icin yeni program konusundaki calışmaların kapsamını biraz daralttıklarını bildiren Selcuk, şunları kaydetti:
"Cunku tam bu işin belli bir noktaya geleceği donemde birdenbire salgın başladı ve biz başka işlerle uğraşmak durumunda kaldık. Akademisyenlerimizin vakit ayıramaması gibi durumlar oldu. Biz ortaoğretimle, ilkokulla, ortaokulla ilgili 100'un ustunde kuruluşa mektup yazdık, goruş istedik, salgından once velilerimizi, oğrencilerimizi ve oğretmenlerimizi davet ettik, 'Nasıl bir ilkokul, ortaokul, lise programı, yaklaşım bekliyorsunuz' dedik. Uzmanlarla, okul mudurleriyle oturumlar yapıldı, buradan edindiğimiz iceriklerle biz ilkokul, ortaokul ve lisede onumuzdeki yıl icin neler yapabileceğimiz hususunda bir cerceve oluşturduk. İnşallah onu da kamuoyuyla paylaşacağız."

18 Mart'ta ataması yapılan oğretmenlerin kararnamelerinin yarından itibaren atandıkları illere gonderileceğini, ikinci 20 bin oğretmen atamasını da 1 Eylul'de yapacaklarını anımsatan Bakan Selcuk, destekleme ve yetiştirme kurslarına ilişkin yeni hazırlıklara dair şu bilgileri verdi:
"Destekleme yetiştirme kurslarında bu sene mevzuatını da değiştirerek yeni bir yapıya geciyoruz. 'Bu kursları nasıl daha verimli kullanırız, salgının telafi hususunda ne şekilde işe yarayabilir' gibi soruların cevaplarını sahayla irtibatlı bicimde aldık. Ucretli oğretmenlerimizin, sisteme zaten bir desteği var ama destekleme yetiştirme kursları acısından bakıldığında onların bu desteğine daha cok ihtiyacımız olması ihtimali soz konusu olabilir. Sahaya bir bakalım, neye ihtiyacımız var gorelim ona gore yol alırız."