Bakanlığımıza Bağlı Eğitim Kuramlarında 22-30 Haziran 2020 Tarihleri Arasında Yapılan Meslekle İlgili Calışmalara Bağlı Olarak Oğretmenlere Odenecek Ek Ders Ucreti Bilindiği gibi Milli Eğitim Bakanlığı Ortaoğretim Kurumlan Yonetmeliğinin 87'nci maddesinin birinci fıkrasında; "Ortaoğretim kurumlarında gorevli yonetici ve oğretmenler; eylul ayının ilk iş gununden derslerin başlangıc tarihine, derslerin kesimi tarihinden temmuz ayının ilk iş gunune kadar gecen sureler ile kasım ve nisan aylarında yapılacak ara tatillerde, Bakanlıkca hazırlanan program dahilinde kendi okullarında mesleki calışma yaparlar. Mesleki calışma programı, okul mudurluğunce yonetici ve oğretmenlere bir hafta onceden duyurulur hukmune yer verilmiştir.
Bu bağlamda Bakanlığımız Oğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Mudurluğunun 18.06.2020 tarihli ve 8034230 sayılı yazısında; Bakanlığımıza bağlı her derece ve turdeki eğitim kurumlarında gorevli oğretmenlerin Haziran 2020 donemi meslekle ilgili calışmalarının 22-30 Haziran 2020 tarihleri arasında uzaktan eğitim faaliyetleri cercevesinde gercekleştirileceği belirtilmiştir.
Diğer taraftan Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 6'ncı maddesinin ucuncu fıkrasında; "Oğretmenlere, ilgili mevzuatına gore yaptıkları meslekle ilgili calışma surelerinde bir oğretim yılında dort haftayı gecmemek uzere ve fiilen gorev yapmaları kaydıyla haftada 15 saat ek ders ucreti odenir. " hukmu yer almaktadır.
Gecmiş yıllarda yapılan meslekle ilgili calışmalara bakıldığında; bu donemde olduğu gibi bazı donemlerde de meslekle ilgili calışma gunleri, ek ders ucreti odenmesi ongorulen surelerden farklı olabilmiştir. Nitekim Haziran 2012 doneminde iki hafta ek ders ucreti odenmesi ongorulen meslekle ilgili calışma, 11-29 Haziran 2012 tarihleri arasında uc hafta yapılmıştır. Bu tarihlerde meslekle ilgili calışma yapan oğretmenlerin iki hafta calışma gunu karşılığı ek ders ucretinden yararlandırılmaları hususunda valiliklere genel bir acıklama yapılmıştır. Bu işlemin iptali talebiyle Bakanlığımız aleyhine acılan dava hakkında Danıştay Onikinci Daire tarafından verilen 09.04.2019 tarihli ve Esas No: 2018, Karar No: 2019/2585 sayılı kararda "davanın reddine" hukmedilmiştir.
Bu cercevede oğretmenlerin, ilgili mevzuatına gore oğretim yılı başında ve sonunda birer hafta, ara tatillerde de birer hafta olmak uzere toplam dort hafta sureyle fiilen yaptıkları meslekle ilgili calışmalarında haftada 15 saat ek ders ucretinden yararlandırılmaları gerektiği dikkate alındığında, 22-30 Haziran 2020 tarihleri arasında fiilen yaptıkları meslekle ilgili calışmalarına bağlı olarak 22-26 Haziran tarihleri arasında ek ders ucretinden yararlandırılmaları; 29-30 Haziran gunleri icin ek ders ucreti tahakkuku yapılmaması gerekmektedir.
Bilgilerinizi ve gercekleştirme gorevlileri ile harcama yetkililerine cıkarılabilecek kamu zararının oluşturacağı mağduriyetlerin de onlenmesi icin yukarıda yapılan acıklama cercevesinde işlem yapılmasının sağlanması bakımından, bu acıklamanın ilinize bağlı ilce milli eğitim mudurlukleri ile eğitim kurumu mudurluklerine ivedi olarak ulaştırılması rica olunur.
Personel Genel Mudurluğu
Ahmet KANDEMİR