Milli Eğitim Bakanlığı Destek Hizmetleri Genel Mudurluğu 10.06.2020 tarih ve 7702674 yazılarıyla, mudur yardımcısı kadrosunda olan personellerin, doner sermaye calışmalarına mesai saatleri dışında oğretmen sıfatıyla ve fiilen calışarak katılıp parca başı uretimde gorev alıp alamayacağı hususundaki soruları cevapladı. MEB Doner Sermaye İşletmelerinde Uretimi Teşvik Primi Dağıtımı, Parca Başı Uretim, Atolye ve Tesislerin Ozel Sektorle İşbirliği Yapılarak İşletilmesi Hakkında Yonetmeliğin "Tanımlar" başlıklı bolumunun 3. maddesinin (j) bendinde "Personel" tanımında; "Bunyesinde doner sermaye işletmesi bulunan okul veya kurumun kadrosunda olan veya atamaya yetkili makam tarafından bu işletmede fiilen calışmak uzere gorevlendirilen ve doner sermaye faaliyetlerine katkıda bulunan 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununa tabi kişileri," ifadesi yer almaktadır.
Ayrıca Doner Sermaye İşletmeleri Calışma Yonergesinin, mudur yardımcılarının fazla calışması başlıklı kısmında; "Oğretim mudur yardımcıları, tatillerde ve oğretim aylarında kanuni calışma saatleri dışında, isterlerse. ( Değişiklik : İşletmeler Dairesi Başkanlığının 19/03/1997 tarih ve 97/935 sayılı genelgesi doğrultusunda işlem yapılacaktır.) ayda 60 saate kadar branşları ile ilgili siparişler uzerinde fiilen calışabilirler. Bunların fazla calışma ucretleri işcilik ucreti olarak odenir." hukmu yer almaktadır.
Yukarıda belirtilen duzenlemeler cercevesinde, harcama yetkilisince calışmasına ihtiyac duyulan okulun mudur yardımcıları, branşlarının uygun olması ve idarecilik gereği yapmaları gereken gorevlerini aksatmamak şartıyla atolyede fiilen mal ve hizmet uretiminde parca başı ucret esasına gore calışabilir ve ucret odenebilir.
İşte o yazı;
Ahmet KANDEMİR