Kocaeli'de yaşayan diyabet hastası sınıf oğretmeni Erdal Karaman, her gun en az 40 kilometre pedal cevirerek kan şekerini duzene sokup hastalığını yendi. Kocaeli'de yaşayan 60 yaşındaki sınıf oğretmeni Erdal Karaman, 12 yıl once yakalandığı tip 2 diyabet hastalığından gunde en az 40 kilometre bisiklet surerek kurtuldu.
İzmit ilcesinde bir okulda gorev yapan Erdal Karaman'ın hayatı 2008 yılında yakalandığı tip 2 diyabet ile değişti.
Hastalığı nedeniyle gunde uc defa kan şekerini olcturen, yediği, ictiğini not eden ve insulin kullanan Karaman, yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bu rutinlerden kurtulmak icin diyet ve spora başladı.
Diyet ve spor yaparak once fazla kilolarından kurtulan Karaman'ın, arkadaşının sayesinde aktif bisiklet sporuna başlaması ise hayatının en onemli donum noktalarından biri oldu.
Gunde en az 40 kilometre pedal ceviren, havanın iyi olduğu gunlerde 80-90 kilometrenin altına duşmeyen Karaman, aktif şekilde bisiklet surmeye başladıktan sonra insulin kullanmayı bıraktı.
Hayatının bir parcası haline gelen bisikletiyle Kocaeli ve cevresini gezen Karaman, gezileri sırasında cektiği fotoğrafları ve tecrubelerini sosyal medyadaki takipcileriyle paylaşıyor.
Paylaşımlarıyla cevresindeki pek cok kişinin bisikletle tanışmasını sağlayan Karaman, gelecekte Turkiye turu yapmayı planlıyor.
"Bisiklete aşık oldum desem yeridir"
Erdal Karaman, AA muhabirine yaptığı acıklamada, 2008 yılında vucut ağırlığı 100 kilogramın uzerindeyken tip 2 diyabete yakalandığını soyledi.

Diyabete yakalandıktan sonra insulin kullandığını, cozum icin spora başladığını anlatan Karaman, başlangıcta yuzde 11,8 olan HbA1C (3 aylık kan şekeri ortalamasını gosteren tahlil) duzeyinin spora başladıktan 6 ay sonra yuzde 6'ya duştuğunu kaydetti.
Karaman, bir arkadaş sayesinde 2015'te aktif olarak bisiklet sporuna başlamasıyla hayatının tamamen değiştiğini anlatarak, "Bisiklete aşık oldum desem yeridir. Gunluk en az 40 kilometre suruyorum, doğayla ic iceyim." diye konuştu.
Bisiklet sayesinde yaşam kalitesinin olumlu yonde değiştiğini vurgulayan Karaman, "Bisiklet doğanın buyutecidir. Arabayla gectiğiniz yeri fark edemiyorsunuz ama bisikletle gectiğiniz yerlerin ne kadar guzel olduğunu goruyorsunuz. Ozellikle Kocaeli'nin muhteşem bir yer olduğunu bisiklete bindikten sonra anladım." ifadesini kullandı.
"2019'da 11 bin 800 kilometre bisiklet surdum"
Erdal Karaman, aşırı yağmurlu ve karlı havalar dışında her gun bisiklet kullandığını aktararak, "2019'da 11 bin 800 kilometre bisiklet surdum. 2020 hedefim 15 bin kilometre, şu anda 7 bin kilometredeyim. Sıklıkla her gun biniyorum." dedi.

Aktif olarak bisiklet binmenin sağlığına olumlu etkisi olduğunu belirten Karaman, şoyle devam etti:
"Diyabete yakalandığımda gunde uc kere şekerimi olcturuyordum; yediğimi, ictiğimi not ediyordum. Bisiklet surerek onlardan ve insulin bağımlılığından kurtuldum. Yaşam kalitem cok arttı. Oğrencilerime, velilerime, yakın cevreme ornek oldum. Herkes gezdiğim yerleri sosyal medyadan imrenerek takip ediyor. Benden gorerek bisiklete binen cok kişiye şahit oldum."
Karaman, arkadaşlarıyla uzun doğa suruşleri yaptıklarını dile getirerek geleceğe yonelik planları arasında bisikletle Turkiye turu yapmak olduğunu ifade etti.
Ozellikle ailesinde diyabet hastası olan ve fazla kilolu olan genclere bisiklete binmelerini tavsiye eden Karaman, "Başlarken cok fazla yuklenmemek gerekiyor, kondisyon toplamak gerekiyor. Hemen pes etmesinler. İlk başladığımda hemen pes ediyordum, rampa cıkanlara hayret ediyordum. Şu anda benim Yalova ve İzmit bolgesinde cıkamadığım rampa yok. Biraz azim olduktan sonra her şey hallolur." dedi.
Karaman, diyabetle mucadelenin temel ilkelerinin sigara icmemek, aktif olmak, fazla kilolardan kurtulmak, doğru ve duzenli beslenmek olduğunu sozlerine ekledi.