Bursa'daki Hurriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin meslek oğretmenleri, Uluslararası Murad Hudavendigar Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde okuyan 56 oğrenciye robotik kodlama başta olmak uzere bircok konuda eğitim veriyor. Bursa'daki Hurriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin meslek oğretmenleri, yeni tip koronavirus (Kovid-19) surecinde ulkelerine donemeyen Uluslararası Murad Hudavendigar Anadolu İmam Hatip Lisesi'ndeki yabancı oğrencilere robotik kodlama başta olmak uzere bircok konuda eğitim veriyor.
Milli Eğitim Bakanlığı Din Oğretimi Genel Mudurluğune bağlı olarak 4 yıl once eğitim vermeye başlayan, 4 kıta ve 70 ulkeden secilen oğrencilerin eğitim hayatını surdurduğu Uluslararası Murad Hudavendigar Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde kurulan bilim ve teknik atolyelerinde oğrenciler hedefleri olan muhendislik eğitiminin altyapısını meslek lisesi oğretmenlerinden oğreniyor.
Yabancı oğrencilere gonullu 4 meslek lisesi oğretmeni tarafından robotik kodlama, elektrik-elektronik tasarım uygulamaları, bilgisayarlı tasarım ve 3 boyutlu yazıcılar konusunda eğitimler veriliyor.
Hurriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Muduru Oktay Gullu, AA muhabirine yaptığı acıklamada, mesleki eğitimdeki bilgi ve birikimi paylaşmanın kendileri acısından onemli olduğunu ifade ederek, eğitim verilmesinin kendileri icin guzel bir fırsat olduğunu soyledi.
Ellerindeki imkanları başka okullarla paylaşmanın kendilerini mutlu ettiğini dile getiren Gullu, "Bu okulda pandemi nedeniyle memleketlerine gidememiş oğrencilerimiz var. İş birliği icerisinde 4 beceri atolyesi kuruldu. Atolyelerin kurulumu noktasında bizim de katkımız olmuştu. Oğrencilere kendi hayal dunyalarındaki etkinlikleri yapmaları konusunda yardımcı oluyoruz." dedi.
Uluslararası Murad Hudavendigar Anadolu İmam Hatip Lisesi Muduru Mehmet Turkmen ise yabancı oğrencilerin oğrenmeye yonelik cok buyuk talepleri olduğunu belirterek, mesleki eğitimin kendilerine bu konuda cok buyuk destek sağladığını ifade etti.
Turkmen, 70 ulkeden gelen genclere en iyi barınma imkanlarını sağladıklarına dikkati cekerek, şunları anlattı:
"Cocuklarımızın gozlerinin icine bakıyoruz, onlar geleceklerini kodluyorlar, tasarlıyorlar. Gonul coğrafyamızın, ummetin, insanlığın ihtiyac duyduğu karakterli insanlar yetiştirmeye calışıyoruz. Genclerin ulkelerinin ihtiyac duyduğu nitelikli insan gucune, kendi kariyerlerini oluşturucakları bir insan gucu icin calışıyoruz. Yurt dışında da oğrenci alan okullar var ama onlar bir transfer peşindeler, asimilasyon peşindeler. Biz ise gonul coğrafyamızın ihtiyac duyduğu insanları yetiştirerek, ulkemize olan gonul bağlarını muhafaza ederek, kendi ulkelerinin de kalkınmasına faydalı olabilecek bir nesil yetiştirmeye calışıyoruz. Orneğin Nepal'den gelen bir genc o şartlarda bir fabrika hayal ediyor, muhendis olmayı hayal ediyor."
"Salgın doneminde Turkiye'de kendimi guvende hissediyorum"
Elektrik-Elektronik Teknolojisi Atolye Şefi Semih Aydın, yapılan iş birliği kapsamında, ulkelerine donemeyen oğrencilere kendilerini geliştirmek adına eğitimler verdiklerini ve oğrencilerin eğitim alma konusunda istekli olduğunu soyledi.
Aydın, robotik kodlama, 3 boyutlu yazıcı eğitimi, 3 boyutlu tasarım, elektrik-elektronik gibi konuların en ince ayrıntılarına kadar atolye calışmaları yaptıklarını belirterek, "56 oğrenci eğitimlere katılıyor, 4 oğretmen olarak eğitim veriyoruz. Yaz donemi boyunca da oğrenci sayısı 100'u gececek. Yaptıkları calışmaları aileleriyle paylaşıyorlar, aileler de bizlere teşekkurlerini sunuyorlar. Ulkemiz buradaki oğrenciler icin buyuk destekler sunuyor. Bu sunulan desteklere bizlerin de meslek lisesi olarak katkımız oldu." dedi.
Okulda oğrenim goren son sınıf oğrencilerinden Liberyalı Abubakar Diallo, hayalini kurduğu eğitimleri aldığını, bu eğitimlerin kendisi icin cok faydalı olduğunu kaydetti.
Diallo, Orta Doğu Teknik Universitesi ve İstanbul Teknik Universitesi'nde muhendislik okumak gibi bir hedefi olduğunu aktararak, "Universiteyi bitirdikten sonra hedefim ulkeme donmek. Elektrik alanında benim ulkem cok geride, diğer ulkelere muhtac oluyoruz. Bunları iyi oğrenirsem kendi ulkeme cok faydalı olabilirim. Salgın doneminde Turkiye'de kendimi guvende hissediyorum. Burada bize cok iyi bakıyorlar." diye konuştu.
Etiyopyalı Muhammad Abdulqadir Adem ise bilgisayarda tasarım yaptıklarını ve 3 boyutlu yazıcılar konusunda iyi bir eğitim aldıklarını belirterek, "Ben muhendis olmayı hedefliyorum. Buradaki eğitimlerle kendimi geliştireceğime inanıyorum. Temel konuları oğrenmek ilerideki eğitimimde bana faydalı olacak. Burada oğrendiklerimi ulkeme dondukten sonra başka insanlara da oğretmek istiyorum." ifadesini kullandı.