Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Mudurluğu 24.06.2020 tarih ve 8411508 sayılı ve 08.07.2020 tarih ve 9095277 sayılı yazılarıyla ozel eğitim oğrencilerimizin tatil donemini etkili ve verimli gecirmeleri amacıyla "Cerceve Yaz Tatili Programı" hazırlayıp milli eğitim mudurluklerine gondererek tum kademelerde kaynaştırma/butunleştirme oğrencisi olan oğretmenler ile ozel eğitim oğretmenlerinden komisyon kurulmasını ve 3 saat ek ders ucreti odenmesini istedi. Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Mudurluğunce, tum dunyayı etkisi altına almış olan Koronavirus (COVİD-19) salgını nedeniyle Genel Mudurluğumuzce uzaktan eğitim yaz faaliyetleri calışmaları kapsamında ozel eğitim oğrencilerimizin tatil donemini etkili ve verimli gecirmeleri amacıyla "Cerceve Yaz Tatili Programı" hazırlanmıştır. Hazırlanan cerceve yaz tatili planının uygulamaya konulabilmesi icin illerimizde komisyon kurulması planlanmaktadır.
Bu amacla ilinizde, ozel eğitim okullarından sorumlu, ozel eğitim sınıflarından sorumlu, kaynaştırma oğrencilerinden sorumlu olmak uzere toplam uc oğretmenin komisyon icin gorevlendirilmesi duşunulmektedir. Soz konusu calışma icin ilinizde ozel eğitim şubesinden sorumlu milli eğitim mudur yardımcısı/şube muduru başkanlığında oluşturacağınız komisyon uyelerinin isim, soy isim ve iletişim bilgilerinin hazırlanarak Genel Mudurluğumuz [email protected] mail adresine gonderilmesi ve komisyon onaylarının alınması,
Soz konusu komisyonların; ekte bulunan cerceve yaz tatili programının İl Milli Eğitim Mudurluğunuz bunyesinde tum kademelerde kaynaştırma/butunleştirme, ozel eğitim sınıfı ve ozel eğitim okullarında oğrenim goren ozel eğitim oğrencilerine yonelik hazırlanması konusunda okul mudurlukleri ve oğretmenleri ile koordine sağlamaları, oğretmenlerin cerceve programları hazırlarken ekte bulunan "Dikkat Edilecek Hususlar"a uymalarını sağlamaları, İl/İlce Komisyon uyelerinin gorevlendirildikleri tarih aralığında gorevli sayılmaları ve Milli Eğitim Bakanlığı Oğretmen ve Yoneticilerin Ders ve Ekders Saatlerine İlişkin Esaslar'ın 19. maddesi uyarınca ek ders gorevini yapmış sayılmaları kısacası tum kademelerde kaynaştırma/butunleştirme oğrencisi olan oğretmenler ile ozel eğitim oğretmenlerinden komisyonlar kurulmasını istenmiştir.
OĞRETMENLERE CEŞİTLİ MEVZUATLA VERİLEN KURUL VE KOMİSYON UYELİĞİ GOREVLERİNE 3 SAAT EK DERS UCRETİ ODENMEKTEDİR
Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici Ve Oğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Kurul ve komisyon uyeliği" başlıklı 19. maddesindeki; "(1) Asli gorevleri dışında, diploma denklik işlemlerini yuruten yabancı dil dersi oğretmenlerinin sonuclandırdıkları her 5 denklik işlemi 1 ek ders saati sayılır ve karşılığında ek ders ucreti odenir.
(2) Her derece ve turdeki orgun ve yaygın eğitim kurumları oğretmenlerine ceşitli mevzuatla verilen kurul ve komisyon uyeliği gorevinin yarıyıl ve yaz tatillerinde de devam etmesi halinde bu gorevler, yarıyıl ve yaz tatiliyle sınırlı olmak ve fiilen gorev yapılmak kaydıyla ek ders gorevinden sayılır ve karşılığında her gun icin 3 saat ek ders ucreti odenir." hukumlerine gore oğretmenlere ceşitli mevzuatla verilen kurul ve komisyon uyeliği gorevlerine 3 saat ek ders ucreti odenecektir.
OZEL EĞİTİM OĞRETMENLERİ İLE KAYNAŞTIRMA OĞRENCİSİ OLAN TUM OĞRETMENLERİN, KOMİSYON KURULMASI MARİFETİYLE UZAKTAN EĞİTİM YAZ FAALİYETLERİ CALIŞMALARI KAPSAMINDA OZEL EĞİTİM OĞRENCİLERİMİZİN TATİL DONEMİNİ ETKİLİ VE VERİMLİ GECİRMELERİ AMACIYLA "CERCEVE YAZ TATİLİ PROGRAMI"NDA GOREVLENDİRİLMESİNİN YASAL BİR MEVZUATI YOKTUR
Lakin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Kurul ve komisyon uyeliği" başlıklı 19. maddesi 2. fıkrasında yer alan "....oğretmenlerine ceşitli mevzuatla verilen kurul ve komisyon uyeliği gorevinin...." hukumlerine gore kurul ve komisyon uyeliği gorevi verilebilmesi icin bir bu gorevin bir mevzuata dayandırılması gerekmektedir.
Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Mudurluğu; uzaktan eğitim yaz faaliyetleri calışmaları kapsamında tum kademelerde kaynaştırma/butunleştirme, ozel eğitim sınıfı ve ozel eğitim okullarında oğrenim goren ozel eğitim oğrencilerimizin tatil donemini etkili ve verimli gecirmeleri amacıyla "Cerceve Yaz Tatili Programı" hazırlanmasını ve ozel eğitim okullarından sorumlu, ozel eğitim sınıflarından sorumlu, kaynaştırma oğrencilerinden sorumlu olmak uzere toplam uc oğretmenden oluşan bir komisyon kurularak cerceve yaz tatili planının uygulamaya koymasını hangi mevzuata dayandırdığı bilinmemektedir.
Cunku Ozel Eğitim Hizmetleri Yonetmeliğinin "Ozel yetenekli bireylerin eğitimi amacıyla acılan kurumlar" başlıklı 33. maddesi 1. fıkrası (c) bendindeki; "(1) Orgun eğitim kurumlarına devam eden ve genel zihinsel, gorsel sanatlar veya muzik yetenek alanlarından ozel yetenekli olarak tanılanan oğrencilere, yeteneklerini geliştirerek kapasitelerini en ust duzeyde kullanmalarını sağlamak amacıyla destek eğitim vermek uzere BİLSEM'ler acılır. BİLSEM'lerde eğitim hizmetlerinin yurutulmesinde aşağıdaki hususlar dikkate alınır: c) Eğitim ve oğretim etkinlikleri, eğitim ve oğretim yılı icerisinde Bakanlıkca hazırlanan yıllık calışma takvimine gore yurutulur. Ayrıca yarıyıl ve yaz tatillerinde yaz okulu ve kış okulu ile oğrenci kampları da yapılabilir. Eğitim ve oğretim yılı icerisindeki her donem sonunda BİLSEM'ler tarafından hazırlanan değerlendirme raporları valiliklerce Bakanlığa gonderilir." hukumlerine gore Yaz Okulu ve benzeri etkinlikler sadece BİLSEM'lerde yapılmaktır.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞININ UZAKTAN EĞİTİM YAZ FAALİYETLERİ CALIŞMASI VE BİR TELAFİ PROGRAMI YOKTUR
Dolayısıyla oğretmenlere bir kurul ve komisyon uyeliği gorevi vererek belli bir işi yaptırmak icin orneğimizde olduğu gibi uzaktan eğitim yaz faaliyetleri calışmaları kapsamında tum kademelerde kaynaştırma/butunleştirme, ozel eğitim sınıfı ve ozel eğitim okullarında oğrenim goren ozel eğitim oğrencilerimizin tatil donemini etkili ve verimli gecirmeleri amacıyla "Cerceve Yaz Tatili Programı" hazırlayarak hazırlanan cerceve yaz tatili planının uygulamaya konulabilmesi icin ozel eğitim okullarından sorumlu, ozel eğitim sınıflarından sorumlu, kaynaştırma oğrencilerinden sorumlu olmak uzere toplam uc oğretmenin komisyon icin gorevlendirilmesinin yasal bir mevzuat dayanağı bulunmamaktadır. Kaldı ki Milli Eğitim Bakanlığının uzaktan eğitim yaz faaliyetleri calışması ve bir telafi programı da yoktur.
Cunku; 17 Nisan 2020 tarih ve 31102 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 7243 sayılı yuksekoğretim kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanununun 24. maddesiyle 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununa 50 nci maddesinden sonra gelmek uzere aşağıdaki 50/A maddesi eklenmiştir.
İşte o madde;
"IXOğretmenlerin izin ve tatilleri:
MADDE 50/AOğretmenler, yaz tatili icinde aralıksız iki ay izinlidirler. Ancak bu iki aylık izin surelerine dokunulmadan kalan tatil zamanlarında yonetmelikle belirlenecek meslekle ilgili calışmalara katılmakla yukumludurler.
Rehberlik oğretmenleri tercih danışmanlığı, alan ve ders secimi, oğrenci tanılama surecine bağlı olarak yapılacak calışmalarda ihtiyac duyulması halinde izin ve tatil donemlerinde de gorevlendirilebilir. Bu durumda rehberlik oğretmenlerinin izinleri bir aydan az olamaz.
İlce, il veya ulke genelinde genel hayatı etkileyen salgın hastalık, doğal afet, elverişsiz hava koşulları gibi nedenlerle eğitim ve oğretim faaliyetinin iki haftadan fazla sureyle yapılamaması halinde uygulanacak telafi programlarının ders yılı icerisinde tamamlanamadığı durumlarda yaz tatilinde yapılacak eğitim ve oğretim faaliyetleri nedeniyle Milli Eğitim Bakanlığınca oğretmenlerin izinleri kısaltılabilir. Bu durumda oğretmenlerin izinleri bir aydan az olamaz.
Kendilerine ikinci gorev olarak okul/kurum yoneticiliği verilenler ve yuz yuze eğitim yapılmayan eğitim kurumlarında gorevli oğretmenler ile Bakanlık merkez teşkilatı ve il/ilce milli eğitim mudurluklerinde gorevlendirilen (yoneticilik dahil) oğretmenler yıllık izinlerini 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 102 nci maddesi ve 103 uncu maddesinin birinci fıkrası hukumlerine gore kullanır. Okul mudurleriyle mudur yardımcıları tatil aylarında okul işlerini ayarlamak ve duzenlemek şartı ile, sıra ile izinlerini kullanırlar."
Bu kanun hukmune gore; Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Mudurluğu; ilce, il veya ulke genelinde genel hayatı etkileyen salgın hastalık, doğal afet, elverişsiz hava koşulları gibi nedenlerle eğitim ve oğretim faaliyetinin iki haftadan fazla sureyle yapılamaması halinde uygulanacak telafi programları duzenleyebilmektedir.
Fakat Ortaoğretim Genel Mudurluğunun 03.07.2020 tarih ve 8948074 sayılı 2020/4 nolu 2020-2021 Eğitim ve Oğretim Yılı Calışma Takvimi Genelgesinin 3. maddesine gore Oğrencilerin bir onceki eğitim ve oğretim yılına dair eksik konu ve kazanımları ile oğrenme kayıplarına ilişkin "Eğitim Programı", 31 Ağustos Pazartesi gunu başlayacaktır.
Dolayısıyla Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Mudurluğunun, uzaktan eğitim yaz faaliyetleri calışmaları kapsamında tum kademelerde kaynaştırma/butunleştirme, ozel eğitim sınıfı ve ozel eğitim okullarında oğrenim goren ozel eğitim oğrencilerimizin tatil donemini etkili ve verimli gecirmeleri amacıyla "Cerceve Yaz Tatili Programı" hazırlaması ve ozel eğitim okullarından sorumlu, ozel eğitim sınıflarından sorumlu, kaynaştırma oğrencilerinden sorumlu olmak uzere toplam uc oğretmenden oluşan bir komisyon kurularak cerceve yaz tatili planının uygulamaya koyması hic bir mevzuata dayanmamaktadır.
İşte o madde;
3- Bu kapsamda;
a) Oğrencilerin bir onceki eğitim ve oğretim yılına dair eksik konu ve kazanımları ile oğrenme kayıplarına ilişkin "Eğitim Programı", 31 Ağustos Pazartesi gunu başlayacak ve 18 Eylul 2020 Cuma gunune kadar devam edecektir.
b) Oğrencilerin eksik konu ve kazanımları ile oğrenme kayıplarına yonelik olarak Bakanlığımızca hazırlanan ve sarmal yapıdaki konu ve kazanımlardan oluşan "Eğitim Programı" ile materyalleri, elektronik ortamda yayınlanacaktır. Program ve materyaller doğrultusunda eğitim sureci, zumre oğretmenlerince planlanıp uygulanacaktır. Ayrıca soz konusu eğitimler, Eğitim Bilişim Ağındaki (EBA) iceriklerle de desteklenecektir.
c) Oğrencilere, eksik konu ve kazanımlarının giderilmesi amacıyla; Eğitim Bilişim Ağı (EBA), EBA TV (İlkokul, Ortaokul, Lise) ile destekleme ve yetiştirme kursları aracılığıyla yıl boyu destek verilmeye devam edilecektir.
c) Oğrencilerin eksik konu ve kazanımlarına yonelik olarak uygulanacak Eğitim Programı, 2020-2021 eğitim ve oğretim yılında devam edecekleri yeni eğitim kurumu ve sınıflarında yapılacaktır.
OZEL EĞİTİM OĞRETMENLERİ İLE KAYNAŞTIRMA OĞRENCİSİ OLAN TUM OĞRETMENLERE KOMİSYON KURULMASI MARİFETİYLE UZAKTAN EĞİTİM YAZ FAALİYETLERİ CALIŞMALARI KAPSAMINDA OZEL EĞİTİM OĞRENCİLERİMİZİN TATİL DONEMİNİ ETKİLİ VE VERİMLİ GECİRMELERİ AMACIYLA "CERCEVE YAZ TATİLİ PROGRAMI"NDA GOREVLENDİRİLMESİNDE EK DERS UCRETİ ODENEMEZ
Fakat, Ozel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Mudurluğunun, uzaktan eğitim yaz faaliyetleri calışmaları kapsamında tum kademelerde kaynaştırma/butunleştirme, ozel eğitim sınıfı ve ozel eğitim okullarında oğrenim goren ozel eğitim oğrencilerimizin tatil donemini etkili ve verimli gecirmeleri amacıyla "Cerceve Yaz Tatili Programı" hazırlaması ve ozel eğitim okullarından sorumlu, ozel eğitim sınıflarından sorumlu, kaynaştırma oğrencilerinden sorumlu olmak uzere toplam uc oğretmenden oluşan bir komisyon kurularak cerceve yaz tatili planının bir resmi yazıyla uygulamaya koyması halinde komisyon gorevlilerine gorevlendirmenin yasal bir mevzuat dayanağı olmadığından ek ders ucreti de odenemez.
Hic bir mevzuata dayanmayan Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Mudurluğunun 08.07.2020 tarih ve 9095277 sayılı yazılarıyla Milli Eğitim Bakanlığı Oğretmen ve Yoneticilerin Ders ve Ek ders Saatlerine İlişkin Esaslar'ın 19. maddesi uyarınca ek ders ucreti odeyin talimatı verilemez, cunku 19. madde hukumleri mevzuatla verilen kurul ve komisyon uyeliği gorevine ek ders ucreti odemesi yapmaktadır. Hic bir mevzuatı olmayan ve haberimize konu olan bu gorevlendirmelerde yasa ve mevzuatlara aykırı olarak ek ders odemesi sadece komisyona yapılsa bile Sayıştayca zimmet cıkma ihtimali bulunmaktadır. komisyon ek ders ucreti alsa bile gorevi yerine getiren oğretmenlere ek ders ucreti hic bir şekilde odenemeyecektir.
Milli Eğitim Bakanlığı, Kanun ile ek dersle ilgili esaslar ile getirilmeyen ve hic bir mevzuata dayandırılamayan tum kademelerde kaynaştırma/butunleştirme oğrencisi olan oğretmenler ile ozel eğitim oğretmenlerinden komisyon kurarak ek ders ucreti odenmesi uygulamasını normlar hiyerarşisinde kanunların ve Yonetmeliklerin altında olan, sadece kanunları ve yonetmelikleri acıklamak ve detaylandırmak icin cıkardığı Kılavuzlar, Genelgeler, Resmi Yazılar ve Talimatlar ile uygulamaya sokamaz.
Yaz tatili olması nedeniyle de komisyon gorevlendirmelerini resen yapamaz, bu gorevlendirmeler isteğe bağlı gonulluluk esasına dayalı bu faaliyetlerde oğretmenlere yapılan duyuru uzerine gonullu olanların komisyonlarda gorevlendirilmesi yoluyla yapılması gerekmektedir. Komisyonlar tarafından il/ilcedeki oğretmenlerin oğrencileri takip etmesi ve komisyonca oğretmenlerin takip edilerek raporlandırılması sağlanamaz.
Yaz tatilinde olan veliler bu tur bir programı talep edip etmeyecekleri bile belli değil iken bakanlığın hic bir mevzuat alt yapı calışması olmaksızın tatil surecine başlamış ve gorev yerlerinde bulunmayan oğretmenlerden bu tur bir calışma beklemesi ve bundan verim alacağını duşunmesi başlı başına bir sorundur.
NOT; Bakanlık yetililerince gorevlendirmelerin isteğe bağlı yapılması, zorlamayla gorevlendirilme yapılmaması yetkililere WhatsApp uzerinden duyurulmuştur.
Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Eğitim Ve Rehberlik Hizmetleri Genel Mudurluğu Cerceve Yaz Tatili Programını bilgisayarınıza indirmek icin tıklayınız.
Ahmet KANDEMİR