Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Başkanı Burhanettin Donmez, formasyon kalktı, bundan sonra Oğretmenlik meslek bilgisi tezsiz yuksek lisans (OMB-TZYL) programları acılacak. Adaylardan bu belgeler istenecek. Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Başkanı Burhanettin Donmez, formasyon kalktı, bundan sonra Oğretmenlik meslek bilgisi tezsiz yuksek lisans (OMB-TZYL) programları acılacak. Adaylardan bu belgeler istenecek.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın Pedagojik formasyon uygulamasını kaldırdığını ilk olarak memurlar.net duyurmuştu.
Formasyonun kaldırılmasının ardından MEB, yaptığı ikinci acıklamayla, formasyon belgesi olanların hak kaybına uğramayacağı acıklanmıştı.
Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Başkanı Burhanettin Donmez, Hurriyet Gazetesi'nden Nuran Cakcakcı'ya formasyonun kaldırılmasının ardından yeni donemde nasıl bir yol izleneceğini acıkladı.
Pedagojik formasyonu nicin kaldırdınız?
Pedagojik formasyon eğitimi kazanc kapısı olarak goruluyordu. Oğrencilerin paralarının ve umutlarının somurulmesine 'dur' demek icin kaldırdık. Her yıl formasyon belgesine sahip oğretmen adaylarının sayısı katlanarak artıyor ve coğunluğunun atanma imkanı yok. Cunku ulkemizde oğretmen ihtiyacı neredeyse doyum noktasında. Ama ceşitli nedenlerle ayrılanların yerine, cok başarılı adayları secerek alabiliriz. Bu da puanların giderek daha fazla yukseleceği anlamına geliyor. Bu nedenle bu gidişe bir dur demek gerekiyordu.
Her yıl kac oğretmene ihtiyacınız olacak?
Onumuzdeki yıllarda buyuk ihtimalle biz sadece emekli olanların yerine atama yapabileceğiz. Hatta onumuzdeki yıllarda emekli olacaklara bakarsak mevcut oğretmenlerin yuzde 87.71'i, 50 yaşın altında. 60 yaşın uzerindekilerin oranı sadece yuzde 1.48. Bu nedenle yıllık atanacak oğretmen sayısı giderek azalacak. 10 bin civarında olabilir.
650 BİN OĞRENCİDE FORMASYON VAR

Yılda kac kişi pedagojik formasyon alıyordu?
Bu konuda tam sayı vermek mumkun değil. Kontenjanlar farklı olmakla birlikte hemen butun eğitim fakulteleri pedagojik formasyon veriyordu. Buna ilahiyat fakultelerini de eklemek gerekir. Ulkemizde 95 eğitim fakultesi, 98 ilahiyat fakultesi var. Halihazırda 650 bin civarında oğrencinin formasyon aldığı biliniyor. Bu gidişe mudahale edilmediği takdirde, 2023 yılında oğretmen olmak icin bekleyenlerin sayısı mevcut oğretmen sayısını gececek. Bu durum surdurulebilir değil.
Formasyon belgeleri olanların durumu ne olacak?
2020 sonuna kadar alınan pedagojik formasyon belgeleri gecerli olacak, yeni formasyon programı acılmayacak. 1 Ocak 2021'den itibaren yuksek lisans şartı aranacak. Kimse mağdur olmayacak, aksine devam eden oğrencilerin mezun olabilmeleri icin 2020 yılı sonuna kadar zaman verildi.
Pedagojik formasyon nasıl alınıyordu? Kimler alabiliyordu?

Eğitim fakultelerinin lisans programının icinde formasyon dersleri var. Asıl amacı oğretmen yetiştirmek olmayan diğer butun fakultelerden mezun olanlar, onceleri mezun olduktan sonra formasyon alabiliyorlardı, daha sonra ceşitli nedenlerle ikinci sınıftan itibaren formasyon dersleri verilmeye başlandı. Ancak YOK'un konuya ilişkin duzenlemesine gore formasyon programlarının iki donemden az olmaması gerekiyordu. Universiteler buna rağmen yaz aylarında hızlandırılmış, yoğunlaştırılmış ya da başka adlarla ceşitli programlar duzenlediler.
Bugune kadar neden bu yontem denendi?
Gecmişten gunumuze kadar Milli Eğitim bakanları zaman zaman bu kadar oğretmene ihtiyac olmadığını, işsiz universite mezunlarının kendilerine bir başka yol cizmeleri gerektiğini soylese de universitelerin hala formasyon belgesi veriyor olmaları nedeni ile adaylar bu soylemi cok inandırıcı bulmadı. Adaylar bir secim doneminde ilan edilecek yuksek sayıdaki kontenjana girebileceklerini, Turkiye'de ne olacağının belli olmadığını, hazırlıklı olmak gerektiğini, bu nedenle talebin hala yuksek olduğunu ifade ediyor. YOK ise konuya farklı bir acıdan bakıyor. Onceleri ihtiyac kadar formasyon programı acılmasını savunurken, baskılara dayanamadı ve kontenjanların belirlenmesi yetkisini universitelere devretti. Bu karar işin cığırından cıkmasına yol actı. YOK tarafından belirlenen ilkelere uyulmadı, bircok universitede nitelik hic onemsenmedi.
Bundan boyle izlenecek yol nedir?
Amacımız kaliteyi arttırıp artan birikim nedeniyle oğrencilerin mağdur olmasını, somurulmesini onlemek, sistem uzerindeki sosyal ve politik baskıyı azaltmak. MEB ve YOK ortak kararla lise duzeyinde oğretmen yetiştirme işini lisansustu duzeye cekti. Oğretmenlik meslek bilgisi tezsiz yuksek lisans (OMB-TZYL) programları acılacak. Daha once alınan formasyon belgeleri gecerli olmakla birlikte, yeni mezun olanlardan bundan sonra başvurularda OMB-TZYL belgesi istenecek. Bu tur bir uygulama giriş denetimi yoluyla hem kaliteyi artıracak hem de sayıyı azaltacak.