Tokat'ın Almus ilcesinde bulunan Cok Programlı Anadolu Lisesi Oğretmenleri yazılımını ve mekaniğini kendilerinin geliştirdikleri masa tenisi top atma robotuyla yerli ve milli uretime katkı sağladı. Tokat'ın Almus ilcesinde bulunan Cok Programlı Anadolu Lisesi Oğretmenleri yazılımını ve mekaniğini kendilerinin geliştirdikleri masa tenisi top atma robotuyla yerli ve milli uretime katkı sağladı.
Tokat'ta Almus Cok Programlı Anadolu Lisesi Beden Eğitimi ve Spor Oğretmeni Mesut Şahin (35), okuldaki oğrencilerinin masa tenisi antrenmanları icin top atma robotu temin etmek istedi. Piyasadaki tum robotların ithal olduğunu ve ortalama 6 bin lira bir bedelle satışa sunulduğunu goren Şahin, durumu meslektaşları Matematik Oğretmeni Ali Kartal (36) ve Bilişim Teknolojileri Oğretmeni İsmail İstanbul (29) ile paylaştı. Oğretmenler yerli uretimi olmayan masa tenisi top atma robotunu birlikte yapma kararı alarak işe koyuldu. 6 aylık bir calışmanın ardından yazılımı ve hurda parcalardan oluşan mekanik aksamı tamamlanan robotun kullanıma hazır olduğunu soyleyen Beden Eğitimi ve Spor Oğretmeni Mesut Şahin, "Bu projeyi gercekleştirmemizdeki en onemli neden masa tenisi calışmalarımız icin ihtiyac duyduğumuz top atma robotunu kendimiz ureterek bu alanda dışa bağımlılığımızı ortadan kaldırmaktır. En onemli nedenimiz budur. Yerli ve milli cihaz ve teknolojilerin uretimi ve geliştirilmesinde en azından bu alanda imkanlarımız dahilinde kucuk bir katkıda bulunabiliyorsak ne mutlu bizlere. Masa tenisi top atma robotumuz oğrencilerimiz ve sporcularımızın bireysel calışma yapabilmelerine olanak tanımaktadır. Ozellikle musabakalara katılan sporcularımızın teknik ve taktik calışmalarındaki performanslarından alınan verimin, daha kısa surede maksimum seviyelere ulaşmasına imkan tanımaktadır. Biz urunumuzu sağdan soldan topladığımız acıkcası hurda parcalarla yaklaşık 500-600 TL civarında mal ettik. Bu haliyle bile piyasada satılan urunlerin yaklaşık yarısından fazlasından daha iyi performans sergileyebilmekte şuanda. Şuanda yeni proje calışmamız var. Ozellikle profesyonel sporcuların teknik ve taktik elişim ihtiyaclarını en ust seviyede karşılayabilecek bir masa tenisi robotunun, tasarım, donanım ve yazılımı ile ilgili calışmalarımız devam etmektedir. Tabi mevcut imkanlarda bu calışmalar bizleri bil hayli zorlamaktadır. Bu nedenle ilgili kişi, kurum ve kuruluşlardan gerekli desteği de sağlayabilirsek en kısa sure icerisinde yeni projemizin prototipini uretip seri uretim aşamasına gecmek ekip ve kurum olarak en oncelikli hedeflerimiz arasında yer almaktadır" şeklinde konuştu.
Sivas Cumhuriyet Universitesinden Spor Bilim Adamlarının da yakından takip ettiği robot, sadece 600 liraya mal oldu ve seri uretime gecebilmek icin destek bekliyor. Robotun uretimi icin katkı sunan Sivas Cumhuriyet Universitesi Spor Bilimleri Fakultesi Oğretim Uyesi Doc. Dr. Mustafa Kaya, "Ulkemizde son yıllarda pek cok alanda yerli ve milli calışmalarımız var. Bunlar bizim goğsumuzu kabartıyor. Biz de arkadaşlarla bir araya gelerek kendi alanımızda neler yapabiliriz, ne uretebiliriz şeklinde fikirlerimiz oldu. Masa tenisi alanında da bu calışma ile birlikte ozellikle temel masa tenisi eğitiminde sporcuların gelişmesine cok olumlu katkılar sağlayacak bu projeyi urettik. Boylece dışa bağımlılığımızı bu alanda en azından minimize etmeye calışmış olduk. Ben buradan şu cağrıyı da yapmak istiyorum. Ozellikle farklı disiplinler bir araya geldiği zaman, universitelerimizin muhendislik fakulteleri gibi, spor bilimleri fakulteleri gibi, farklı disiplinler bir araya gelerek bu ve buna benzer pek cok alanda calışmalar yaparak ulkemizin dışa bağımlılığını azaltacak projeler uretebilir ve bununla birlikte pek cok cihazı dışarıdan getirmekten kurtulmuş oluruz diye duşunuyorum" diye konuştu.