Masa ustunden mobil cihazlara kayan bilgisayar dunyasına yeni bir işletim sistemi geliyor. Populer Linux dağıtımı Ubuntu'nun akıllı telefonlarda calışacak versiyonu hazırlandı. Telefonlar icin Ubuntu (Ubuntu for Phones) adı verilen işletim sisteminin yuklu olduğu ilk cihazların bu yıl icinde piyasaya surulmesi bekleniyor. Alman bilişim uzmanı Jan Rähm, gelişmeyle ilgili şunları soyledi:
"Ubuntu kurucusu Mark Shuttleworth akıllı telefon patlamasından yararlanmak istiyor. İşletim sistemini masa ustunden ARM yongalarıyla donatılan mobil cihazlara da taşımak istiyor. Hedeflerden biri de otomobil. Ama oncelik, akıllı telefonda."
Populer Linux dağıtımı
Ubuntu, dizustunden iş istasyonlarına yaygın şekilde kullanılan Linux dağıtımlarının başında geliyor. İşletim sisteminin mobil surumu, farklı tasarımı ve ozellikleriyle uzmanlardan puan topluyor.
Jan Rähm, Telefonlar icin Ubuntu'nun yeni kullanım konseptiyle iOS, Android ve Windows Phone'dan farklılığını ortaya koyduğuna işaret ediyor. Rähm, "Ekran kilidi olmadığından kullanıcıların uygulamalara erişimi daha hızlı ve pratik hale geliyor. Uygulamalar iOS ve Android'de olduğu gibi masaustunde değil. Ekranın dort koşesini de kullanarak parmak hareketiyle uygulama ve ozellikleri aktif hale getirebiliyorsunuz" diyor.
Alman bilişim uzmanı Jan Rähm, Telefonlar icin Ubuntu'yu diğer mobil işletim sistemleriyle kıyaslıyor. iOS ve Windows Phone'un kapalı işletim sistemleri olduğunu hatırlatan uzman, Android'i de "kısmen acık kaynak kodlu bir sistem" olarak tanımlıyor.
Acık kaynak kodlu
İşletim sisteminin kaynak kodunun acık olmamasının hem kullanıcıları hem de cihaz ureticilerini, geliştiriciler tarafından belirlenen sınırlar cercevesinde hareket etmeye zorladığına dikkat ceken Rähm, sozlerini şoyle surduruyor:
"Acık kaynak kodlu olacağı duyurulan Telefonlar icin Ubuntu'nun işletim sistemi piyasasında kendisine yer edinmesi ihtimali yuksek. Akıllı telefonların kullanım konseptinde son yıllarda gelişme kaydedilmedi. Ubuntu bu alanda onemli bir adım atıyor. Gerek iOS gerekse Android zaman icinde biraz eskimiş bir gorunum aldılar. Telefonlar icin Ubuntu bu anlamda akıllı telefon tasarımına yeni bir boyut katıyor."
Uzmanlara gore Telefonlar icin Ubuntu'nun başarısında Androidli cihazlarda calışması onem taşıyor. Diğer taraftan sistem icin ayrı bir uygulama mağazası kurulup kurulmayacağı veya Android sisteminden mi yararlanılacağı henuz yanıtlanmayan soruların başında geliyor.
KAYNAK