Pandemi dolaysıyla, okul oncesi kayıtları gecen yıla gore yuzde 30 oranında duştu. Yuzlerce oğretmen norm fazlası oldu. Milli Eğitim Bakanlığı yonetmeliklerine gore ilkokul, ortaokul ve liselere oğrenci kayıtları zorunlu iken ve sistem oğrencileri okula direkt yerleştirirken, okul oncesinde oğrenci kayıtları veli isteğine bağlıdır.
2020-2021 eğitim oğretim doneminde, gecen yıla gore, okul oncesi kayıtları en az %30 oranında duşmuş durumdadır. Bazı okullarda kayıtlar yarı yarıya duşmuştur.
Kayıtlar yarı yarıya duştuğu icin bir cok sınıf dolamamış ve oğretmenler norm fazlası haline gelmiştir.
Milli Eğitim Bakanlığı hafta sonunda yayımladığı yonetmelik duzenlemesiyle, okul oncesinde hızlı karar alabilmek icin bazı yetkileri Bakanlık uhdesine aldı. Ancak aradan gecen sureye rağmen henuz bir tedbir alınmamıştır.
Hali hazırda, sınıflar oluşturulmakta olup, sınıf mevcutlarında bir duzenleme yapılmaması durumunda, norm fazlası oğretmenler, başka okullarda da ihtiyac olmadığı icin, dersleri olmadan okula gidip gelmek zorunda kalacaktır.
Yonetmelikte "Ancak, her bir grubun azami cocuk sayısı dolmadan yeni grup oluşturulamaz. " hukmu yer aldığı icin bir cok okul muduru sınıfları 20 kişi ile oluşturmakta, sınıfların 10 kişi ile oluşturulabileceği yonunde bir karar alınması halinde sorunun cozulebileceği belirtilmektedir.
İŞTE YONETMELİĞİN İLGİLİ HUKMU
Etkinlik, ders, etut ve dinlenme sureleri
MADDE 6(1) Okul oncesi eğitim kurumlarında;
a) Gune başlama, oyun, beslenme, temizlik, etkinlik, dinlenme ve gunu değerlendirme zamanlarını da icerecek şekilde gunde ellişer dakikalık aralıksız 6 etkinlik saati sure ile normal eğitim yapılması esastır. Ancak kayıt alanında okula kesin kaydı yapılamamış cocuk bulunan okullarda ikili eğitim yapılması zorunludur.
b) Bir gruptaki cocuk sayısının 10'dan az, 20'den fazla olmaması esastır. Ancak talep olması ve okulun imkanlarının yeterli olması halinde cocuk sayısı artırılabilir. Cocuk sayısı fazla olduğu takdirde ikinci grup oluşturulur. Ancak, her bir grubun azami cocuk sayısı dolmadan yeni grup oluşturulamaz. Eğitim ve oğretim yılı icinde cocuk sayısı 10'un altına duşen gruplar oncelikli olarak diğer gruplarla birleştirilir. Bunun mumkun olmaması durumunda bu gruplar eğitim ve oğretim yılı sonuna kadar eğitimine devam eder.