Ağrı'nın Tutak ilcesine bağlı Dağlıca koyunde gorev yapan oğretmen Eren ve Altun Oruc cifti, okulun arka tarafındaki bahcede yetiştirdikleri karpuz, kavun, domates, fasulye, biber ve kabak gibi cok sayıda meyve ve sebzeyi satarak okulun ihtiyaclarını karşılıyor - Ağrı'nın Tutak ilcesinde adını yuksek dağlardan alan 2 bin rakımlı Dağlıca koyunde gorev yapan oğretmen Eren ve Altun Oruc cifti, kendi imkanlarıyla oluşturdukları meyve ve sebze bahcesinde yetiştirdikleri urunu satarak okulun ihtiyaclarını gideriyor.
Yaklaşık beş yıl once hayatlarını birleştirdikten sonra Dağlıca koyunde gorev yapmaya başlayan oğretmen cift, buyuk eksikleri bulunan koy okulunda oğrencilerin daha iyi koşullarda oğrenim gormesi icin calışma yaptı.
Okulun duvarlarını ceşitli renklere boyayıp cocukların en cok sevdiği cizgi film karakterleriyle susleyen cift, kısıtlı imkanlarla okula sportif alanlar oluşturdu.
Eğitim yuvasının arka tarafında oluşturdukları bahceye de karpuz, kavun, domates, fasulye, biber ve kabak gibi cok sayıda meyve ve sebze eken cift, elde ettikleri organik urunleri satarak okulun ihtiyaclarını karşılıyor.
- Koylulere ornek oldular, dağ koyu bostana donuştu
Dağ koyunu bostana ceviren oğretmen cift, koylulerin "kış cetin ve sert gectiği icin meyve ve sebze yetişmez" algısını da kırarak yore halkının tarıma başlamasını sağladı.
İl Milli Eğitim Muduru Mehmet Faruk Tekin, İlce Milli Eğitim Muduru Necmi Karaoğlan ile oğretmen cifti ziyaret ederek, yaptıkları fedakar calışmalardan dolayı teşekkur etti.
Oğrencilerle bahcede hasat yapan Tekin ve Karaoğlan, onceki hasattan elde edilen urunler ile yapılan konserve ve turşuları satın alarak oğretmen ciftin calışmasına katkıda bulundu.
Milli Eğitim Muduru Tekin, AA muhabirine, koy okulunda yapılan calışmaları gorunce cok etkilendiğini soyledi.

Kentte kış mevsiminin sert gecmesi nedeniyle vatandaşlar arasında bolgede meyve ve sebze yetişmeyeceği algısı olduğunu ifade eden Tekin, şoyle konuştu:
"Oğretmenlerimiz koyde kurduğu bu bahce ile bu algıyı da değiştirmiş. Oğretmenlerimiz burada meyve sebze ekip urun elde ettikten sonra butun koyluler de kendilerine ait bahce yapmışlar. İşin guzel tarafı hakikaten oğretmenimiz buraya hayat vermiş. Kurduğu bu bahce ile cok guzel tarım yapılabileceğini, her şeyin burada yetişebildiğini bize gostermiş.
Sadece o da değil burada elde ettiği urunlerle turşu yapıp satarak elde ettiği gelirle de okulun ihtiyacını karşılıyor. Yani bir anlamda burada kendi doner sermayesini oluşturmuş. Dağların ortasında yayla diye tabir edilen bir koyumuz. Burada oğretmenimiz gercekten harikalar yaratmış."
- İl Milli Eğitim Muduru, oğretmen ciftin calışmasına hayran kaldı
Tekin, oğretmen ciftin koyde emek vererek guzelleştirdikleri okulu cok beğendiğini belirterek, butun koylerde bu tur okulların olmasını istediklerini dile getirdi.

Kendi kendine yetebilen, tarım yapabilen, hayvancılıkla uğraşan ve aynı zamanda koye katkısı bulunan okullar istediklerini aktaran Tekin, "Bu da guzel bir ornek olmuş. Oğretmenimiz eğitime bir anlamda başlamış. Oğrencileriyle beraber ekmiş oldukları urunlerin hasadını gercekleştiriyorlar. Dolayısıyla eğitim sadece okulda olmuyor, okul dışı oğrenmede bizim icin onemlidir. Ozellikle bu pandemi surecinde buda gercekte cok guzel bir ornek olmuş." diye konuştu.
Oğretmen Eren Oruc ise 7 yıl once koye ilk geldiğinde imkanların kısıtlı olduğunu, dağ koyu olduğu icin ulaşım, su ve elektrikte sıkıntılar yaşadıklarını anlattı.
Okulun bahcesinde organik tarım yaptıklarını aktaran Oruc, şoyle konuştu:
"Yaklaşık 16 ceşit meyve ve sebzemiz var. Karpuz, kavun, havuc ve sivri biber gibi urunler var. Bu urunlerimizi yazın yetiştiriyoruz. Konserve ve turşu yapıp bunları satarak okulun ihtiyaclarını gideriyoruz. Koylulerle artık bir aile gibi olduk. Ekmeğimiz, peynirimiz, tereyağımız ve yoğurdumuz koyden geliyor. Kendi ailemiz gibi, burada yabancılık cekmiyoruz."
Koy sakinlerinden Mehmet Sena Aydemir de oğretmen ciftin cok calışkan olduklarını, onları, meyve ve sebze bahcesi başta olmak uzere bircok konuda ornek aldıklarını belirtti.