MEB, Covid-19 salgınının seyrindeki guncel gelişmeler nedeni ile okulların yuz yuze eğitime acılmasına ilişkin olarak acıklamalarda bulundu. İşte Milli Eğitim Bakanlığının illere gonderdiği o acıklamalar;
1. Okulların acıldığı ilk hafta olan 21-25 Eylul 2020 tarihlerinde sadece 1 (bir) gun okul oncesi eğitim kurumlarında ve ilkokul 1'inci sınıflarda uyum programı, yuz yuze eğitim şeklinde gercekleştirilecektir.
2. Yuz yuze uyum eğitimlerinin hangi gun olacağı okul yonetimince planlanacaktır.
3. Okulun fiziki şartları da dikkate alınarak ihtiyac duyulması halinde, sosyal mesafe kuralına uygun şekilde şubedeki oğrenciler gruplara bolunerek yuz yuze eğitim yapılacaktır. Sınıf mevcudunun bolunmesiyle ortaya cıkan grupların okula gelecekleri gunler birbirinden farklı olacaktır.
4. Okul oncesi eğitime ve ilkokul 1'inci sınıfa başlayan oğrencilerimizin okullardaki yuz yuze eğitime katılması zorunlu olmayıp velinin isteğine bağlı olacaktır.
5. Okul oncesi eğitimde gunde otuzar dakikalık 5 etkinlik saati sureyle uyum eğitimi yapılacaktır.
6. Uyum haftasından sonraki 28 Eylul2 Ekim 2020 tarihlerini kapsayan hafta ve devamında okul oncesi eğitim kurumlarında haftada 2 (iki) gun olmak uzere gunde otuzar dakikalık 5 etkinlik saati sureyle eğitim yapılacaktır. Diğer taraftan okul oncesi eğitimde 21 Eylul 2020 tarihine kadar eğitime yuz yuze devam eden kurumlarda bu tarihten itibaren de aynı planlama doğrultusunda eğitime devam edilecektir.
7.Okul oncesi eğitimde yerleşim yerinin genel şartları, cocukların hazır bulunuşluk duzeyleri ve ihtiyacları da dikkate alınarak eğitim programının gelişim alanları, kazanım, gosterge ve kavramlar bazında her oğretmen tarafından kendi sınıfına ozgu bicimde ele alınması sağlanacaktır.
8.İlkokul 1'inci sınıflarda her biri otuzar dakikalık 5 ders saati sureyle uyum eğitimi yapılacaktır.
9.Uyum haftasından sonraki 28 Eylul2 Ekim 2020 tarihlerini kapsayan hafta ve devamında ilkokul 1'inci sınıflarda haftada 2 (iki) gun Ek-1'de yer alan Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 10.09.2020 tarihli ve 79031618-121.01-E. 12483460 sayılı yazısı eki Cizelge doğrultusunda yuz yuze eğitim yoluyla dersler işlenecek, ders saatleri arasında onar dakikalık dinlenme suresi verilecek olup okul mudurlukleri tarafından teneffus saatlerinde oğrenciler arasındaki sosyal mesafenin korunması icin nobet gorevi de dahil olmak uzere gerekli planlamalar yapılacaktır.
10.İlkokul 1'inci sınıflarda Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 12.09.2018 tarihli ve 123 sayılı Kurul Kararı Eki İlkoğretim Kurumları (İlkokullar ve Ortaokullar) Haftalık Ders Cizelgesinde yer alan diğer dersler ve ders saatleri uzaktan eğitim yoluyla canlı ders, EBA TV ve EBA portal uygulamalarıyla işlenecektir.
11. İlkokul 1'inci sınıf derslerine ilişkin oğretim programlarındaki butun kazanımların yuz yuze ve uzaktan eğitim yoluyla bir butun şeklinde işlenmesi sağlanacak ve derslerin işlenmesi sırasında Bakanlığımızca yayınlanan basılı ve dijital iceriklerden yararlanılacaktır.
Covid-19 salgını ile ilgili hijyen tedbirlerinin eksiksiz ve zamanında gercekleşmesi sağlanarak Destek Hizmetleri Genel Mudurluğunun 19.08.2020 tarihli ve 21525590-918.01-E.10942520 sayılı yazısında yer alan "Eğitim Kurumlarında Hijyen Şartlarının Geliştirilmesi, Enfeksiyon Onleme ve Kontrol Kılavuzuna uygun olacak şekilde il/ilce milli eğitim mudurlukleri ve okul yonetimi tarafından gerekli tum onlemler alınacaktır.