Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Mudurluğu 15.09.2020 tarih ve 12792279 sayılı yazılarıyla 2020-2021 Eğitim Oğretim Yılı Sene Başı İşlemleri ile Uyum Eğitimine ve Yuz Yuze Eğitime İlişkin Acıklamalarda bulundu. Covid-19 salgını nedeniyle Bakanlığımıza bağlı resmi ve ozel oğretim kurumlarında yapılacak eğitimlere ilişkin hususlar Ortaoğretim Genel Mudurluğunun 15.08.2020 tarihli ve 83203306-10.07.02-E. 10700187 sayılı yazısıyla bildirilmiştir. Ancak Covid-19 salgının ilerleyişindeki gelişmeler nedeniyle uyum eğitimi ve yuz yuze eğitim ile sene başında yapılması gereken iş ve işlemlerde uygulamada birlik sağlanması amacıyla aşağıdaki acıklamaların yapılmasına ihtiyac duyulmuştur.
Buna gore;
1. 2020-2021 eğitim ve oğretim yılı yuz yuze ve uzaktan eğitim imkanlarının birlikte kullanılması ile surdurulecektir. Ozel eğitim ihtiyacı olan oğrencilerin bir kısmının tam zamanlı kaynaştırma/butunleştirme yoluyla eğitimlerine devam edecek olmaları nedeniyle ) Temel Eğitim Genel Mudurluğunun 11.09.2020 tarihli ve 45512797-10.03-E.12521847 sayılı yazısıyla yapılan acıklamalarla birlikte ozel eğitim sınıfları ile ozel eğitim okullarında yapılacak eğitimlere ilişkin bu yazı ile yapılan acıklamaların esas alınması gerekmektedir. Bu bağlamda ozel eğitim anaokulları, ozel eğitim anasınıfları, ozel eğitim uygulama okulları 1 inci kademede 1 inci sınıfa kayıtlı olanlar ile ozel eğitim ilkokulları ve diğer ilkokullar bunyesinde birleştirilmiş sınıf uygulaması yapılan ozel eğitim sınıflarında 1 inci sınıfa kayıtlı olanlar 21 Eylul Pazartesi gunu yuz yuze eğitim ve uzaktan/canlı, diğer sınıf seviyelerinde ise uzaktan/canlı olarak eğitim oğretime devam edecektir. Ancak yuz yuze eğitimde oğrencilerin okula devamının sağlanmasında velilerin tercihi esas alınacaktır. Velilerin oğrencileri yuz yuze eğitime gondermeme konusunda mazeret beyan etmesi durumunda oğrenciler uzaktan/canlı eğitime devam edecektir.
2. Yuz yuze eğitim alacak olan oğrenciler uyum haftasında 1 (bir) gun, daha sonraki haftalarda ise haftada 2 (iki) gun olacak şekilde eğitime devam edecektir. Yuz yuze eğitimin uzaktan/canlı derslerle desteklenmesi sağlanacaktır.
3. Uyum haftasında yuz yuze eğitim faaliyetinde bir şubede bulunan oğrencilerden okulun fiziki şartları ve oğrenci yoğunluğu dikkate alınarak gruplar oluşturulacaktır. Ders sureleri 30 dakikaya azaltılarak oğrencilerin en gec 12.30 da okuldan ayrılmaları sağlanacaktır. Ayrıca Covid-19 ile mucadele kapsamında okullardaki oğle yemeği verilmesi uygulamasına ara verilecektir.
4. Uyum haftasında, ozel eğitim anaokulları, ozel eğitim anasınıfları, ozel eğitim uygulama okulları 1 inci kademede 1 inci sınıfa kayıtlı olanlar ile ozel eğitim ilkokulları ve diğer ilkokullar bunyesinde birleştirilmiş sınıf uygulaması yapılan ozel eğitim sınıflarında 1 inci sınıfa kayıtlı olanlardan oğrenci yoğunluğuna gore bir şubeden oluşturulan grup oğrenci / oğrencileri farklı gunlerde olacak şekilde bu haftada sadece 1 (bir) gun uyum etkinliklerine katılacaktır. Diğer sınıf seviyelerinde ise uyum haftası etkinlikleri aynı yontemle oğretmenler tarafından uzaktan/canlı ders olarak yapılacaktır.
5. 21-25 Eylul 2020 tarihleri arasında, uyum etkinlikleri ve oğrencilerin Bireyselleştirilmiş Eğitim Programlarına (BEP) esas olacak değerlendirme ve performans belirleme calışmaları yapılacaktır. Oğrencinin bireysel ozelliklerine gore oluşturulacak grup ve bireysel yuz yuze ve/veya uzaktan/canlı ders programı velilerle paylaşılacaktır. Uzaktan/canlı ders erişimi icin gerekli onlemler okul idaresi tarafından mutlak suretle alınacaktır.
6. Okula uyum etkinlikleri Genel Mudurluğumuz web sayfasından yayınlanacak "Ozel Oğrencilerimiz İcin Uyum Etkinlikleri" kitabından yararlanılarak gercekleştirilebilecektir. Etkinlikler kitabından yuz yuze eğitim icin farklı, uzaktan/canlı eğitim icin farklı etkinlikleri oğretmenlerimiz belirleyerek uygulayabileceklerdir.
7. Yuz yuze eğitime ara verilen carşamba gunleri dezenfekte calışması yapılacaktır. Uyum haftası da dahil olmak uzere oğretmenler tarafından uzaktan/canlı eğitim faaliyeti bu gunlerde de devam edecektir.
8. Uyum etkinliklerinin uygulanması esnasında branş/alan oğretmenleri de (Din Kulturu ve Ahlak Bilgisi, Gorsel Sanatlar, Muzik, Beden Eğitimi, Bilişim vb.) okul idaresi tarafından gorevlendirilecektir. Uyum haftası ve daha sonraki tum surecte oğretmenlerimizin ek ders mağduriyeti yaşamaması icin gerekli koordine okul idaresince yapılacaktır.
9. 28 Eylul 2020 tarihinden sonraki haftalarda yuz yuze eğitim goren sınıflarda eğitim oğretim, ders sureleri 30 dakikaya azaltılarak ve en gec 12:30' da oğrencilerin okuldan ayrılmaları sağlanarak 2 (iki) grup oluşturularak devam edecektir. EK-1 de verilen ornek ders cizelgelerinde, tum oğrencilerin yuz yuze ve uzaktan/canlı olarak tum programı almaları amaclanmıştır. ( Birleştirilmiş sınıf uygulaması yapan ozel eğitim sınıfı oğretmenleri, 1 inci sınıf seviyesindeki oğrenci/oğrencilerden bir grup oluşturularak 2 (iki) gun yuz yuze eğitim uygulaması yapacaktır. Diğer sınıf seviyelerindeki oğrencilerine ise uzaktan/canlı olarak eğitim verecektir.)
10. Yuz yuze eğitim goren oğrenci grupları (1. Grup) Pazartesi-Salı ve (2. Grup) Perşembe-Cuma gunleri yuz yuze eğitim oğretim yapacaktır. Okul idaresi koordinesiyle oğretmen tarafından yuz yuze eğitim verdiği grubun dersine, o gun yuz yuze eğitim almayan diğer grubun da uzaktan/canlı olarak katılmaları sağlanabilecektir. Carşamba gunleri tum grupların uzaktan/canlı eğitimine devam etmesi sağlanacaktır.
11. 28 Eylul 2020 tarihinden sonra diğer sınıf seviyelerindeki tum oğrencilerimize uzaktan/canlı ders uygulaması haftalık ders cizelgeleri doğrultusunda oğretmenleri tarafından yapılacaktır. Uzaktan/canlı ders planlaması, oğrencilerin bireysel farklılıkları goz onunde bulundurularak, gruplar halinde veya bireysel olarak yapılacaktır. Ders surelerinde kısaltma yapılabilecek ve tum oğrencilere ulaşılmaya azami ozen gosterilecektir. Uzaktan/canlı ders planlaması oğretmenler tarafından velilere bildirilerek veli takibi sağlanacaktır. İl / İlce milli eğitim mudurlukleri ile okul mudurlukleri, tum engel grubundaki oğrencilerimizin sağlıklı olarak eğitim faaliyetlerinden faydalanmasını yerel imkanlar dahilinde en iyi şekilde sağlamakla yukumludur.
12. Ozel eğitim okulları uygulama/meslek dersleri, uzaktan/canlı olarak Bakanlığımıza ait dijital platformlarda oldukca zengin icerikleri bulunan uygulama ve ornek ders videoları ile gercekleştirilecektir. Bu dersler Bakanlığımızın talimatları doğrultusunda ileri tarihlerde yuz yuze yapılabilecektir.
13. Ozel eğitim meslek liselerinde de (İşitme ve bedensel engelliler meslek liselerinde) uyum etkinlikleri, uyum haftası ornek ders cizelgesine gore uzaktan/canlı olarak yapılacaktır. 28 Eylul 2020 tarihinden sonra ise 2 (iki) gruba ayrılan oğrencilere TTKB 12/01/ 2016 tarih ve 1 sayılı kararı doğrultusunda kabul edilen ve bu okullarımızda uygulanan Anadolu Meslek Programı haftalık ders cizelgesi doğrultusunda dersler, uzaktan/canlı eğitimle verilecektir.
14. Evde ya da hastanede eğitim alan oğrencilerin durumlarının e-Okul Yonetim Bilgi Sistemi'nde yer alan "Oğrenci dosya bilgileri/genel bilgiler" bolumune eksiksiz bir şekilde işlenmesi ve bu oğrencilere ait ders programları ile oğretmen gorevlendirmelerinin yapılması gerekmektedir. Evde eğitim kararı bulunan oğrencilerden anaokulu/sınıfı ve 1 inci sınıf seviyesinde olanlar icin yuz yuze eğitim yapılacaktır. Bu sınıflar seviyesinde evde eğitim alan oğrenciler icin de yuz yuze eğitim koşulları aynı şekilde uygulanacaktır. Diğer sınıf seviyelerinde evde eğitim alan oğrenciler, kayıtlı olduğu sınıf oğretmeni kontrolunde ve kendi sınıf seviyesindeki uzaktan eğitim programını izleyeceklerdir.
15. Genel Mudurluğumuz tarafından www.orgm.meb.gov.tr, EBA, #Ozelim Egitimdeyim, #EKPSS MEBOZEL mobil uygulamaları, tid.meb.gov.tr, ozel eğitim youtube, instragram gibi dijital platformlardan hazırlanan icerikler kaynak olarak kullanılabilir. Ayrıca EBA TV'de Genel Mudurluğumuzce hazırlanan ve haftalık 20 ders saati olarak planlanan ozel eğitim oğrencilerine yonelik ders videolarının da oğretmenlerimiz tarafından oğrencinin bireysel ihtiyacına gore velilere bildireceği programa dahil edilmesine ozen gosterilmesi onem arz etmektedir. EBA TV ilkokul ve ortaokulda hafta ici her gun 13:30-14:30 arasında yayınlanacak ozel eğitim bir aylık ders akışı EK- 2 de verilmiştir.
16. Genel Mudurluğumuzce hazırlanmış olan psikososyal destek programı tum oğretmenler tarafından yuz yuze eğitim ya da uzaktan eğitim yoluyla uygulanarak oğrenci ve velilere psikososyal destek hizmet sağlanacaktır. Ayrıca yine Genel Mudurluğumuzce hazırlanan "Ozel Oğrencilerimiz İcin Uyum Etkinlikleri" kitabında yer alan veli etkinliklerinden de faydalanabileceklerdir.
17. Okullarda hijyen icin gerekli olan koşulların sağlanmasına yonelik iş ve işlemlerin Destek Hizmetleri Genel Mudurluğunun 19.08.2020 tarihli ve 21525590-918.01- E.10942520 sayılı yazısında yer alan "Eğitim Kurumlarında Hijyen Şartlarının Geliştirilmesi, Enfeksiyon Onleme ve Kontrol Kılavuzu"nda yer alan "Eğitim Kurumlarında Hijyen Şartlarının Geliştirilmesi ve Enfeksiyon Onleme Kontrol Kılavuzu" ile Covid-19 ile mucadele kapsamında Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan "Covid-19 Salgın Yonetimi ve Calışma Rehberi" doğrultusunda yapılması gerekmektedir. Bununla birlikte Bakanlığımızca hazırlanan "Oğrenci Bilgilendirme Rehberi, Veli Bilgilendirme Rehberi ile Yonetici ve Oğretmen Bilgilendirme Rehberi" iceriklerinin ilgililerle paylaşılarak bilgilendirme yapılması ve farkındalık oluşturulması buyuk onem arz etmektedir.
18. Genel Mudurluğumuze bağlı ozel eğitim okul ve kurumlarının "Okulum Temiz" belgelendirme programı kapsamındaki faaliyetleri yurutmeleri ve bu surecte tum kurumlarımızın "Okulum Temiz" belgesi almaları icin calışmalarını tamamlamaları beklenmektedir.
19. Ozel eğitim ihtiyacı olan oğrencilerin bazılarında yuz yuze eğitimde maske takma ve sosyal mesafeye uyma konusunda sorunlar yaşanabileceği goz onunde bulundurularak, oğretmenler tarafından bu alışkanlığın kazandırılmasına calışılmalıdır.
20. Oğrenci iş ve işlemlerinin gercekleştirildiği e-Okul Yonetim Bilgi Sistemi ile ilgili olarak; kayıt, nakil, sınıf yukseltme, sınıf atlatma vb. sorunlar oncelikli olarak il/ilce milli eğitim mudurlukleri aracılığıyla cozulecek, varsa cozulemeyen durumlar valilikler aracılığıyla Bakanlığımıza iletilecektir.
21. Okul servis araclarında yuz yuze eğitime devam edecek oğrencilerin oturma şekli sosyal mesafeyi koruyacak ve birbirleriyle teması engelleyecek şekilde duzenlenecektir. Ayrıca velilerin okul servislerine binmesi yasaklanmalı mucbir sebeplerle okul servisine binmeleri gerektiğinde maske takmaları ve belirtilen koltuk dışında bir koltuğa oturmamaları gerektiği acıklanmalıdır. Okul servis araclarıyla yurutulen taşıma hizmetinin takibi il/ilce milli eğitim mudurlukleri tarafından yapılacaktır.
22. Yuz yuze eğitime devam eden oğrencisinin durumu nedeniyle zorunlu olarak okulda bulunması gereken veliler icin oğrencilerle temasta bulunamayacakları bir bolum oluşturulmalı ve velilerin okulda bulundukları sure boyunca maske takmalarının zorunlu olacağı ve hijyen kurallarına uymaları konusunda hassas davranmaları gerektiği acıklanmalıdır.
Milli Eğitim Bakanlığı Ozel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Mudurluğu 15.09.2020 tarih ve 12792279 sayılı yazılarını bilgisayarınıza indirmek icin tıklayınız.
1- Ornek Ders Cizelgelerini (4 Sayfa) bilgisayarınıza indirmek icin tıklayınız.
2- TRT EBA TV Ozel Eğitim Program Akışını (2 Sayfa) bilgisayarınıza indirmek icin tıklayınız.
Ahmet KANDEMİR