Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Mudurluğu 15.09.2020 tarih ve 12784623 sayılı yazılarıyla Okul Oncesi Eğitim ve İlkokul 1. Sınıflarda Okula Uyum Programının detaylarını acıkladı. Covid-19 salgınındaki guncel gelişmeler nedeniyle Ortaoğretim Genel Mudurluğunun 15.08.2020 tarihli ve 83203306-10.07.02-E. 10700187 sayılı yazısında 2020-2021 eğitim oğretim yılında yuz yuze eğitimin 21 Eylul 2020 tarihinde başlayacağı belirtilmiş olup Temel Eğitim Genel Mudurluğunun 11.09.2020 tarihli ve 45512797-10.03-E.12521847 sayılı yazısında ise okul oncesi eğitim ile ilkokul 1. sınıfların 21-25 Eylul 2020 tarihlerini kapsayan haftada sadece 1 (bir) gun olacak şekilde yuz yuze uyum programı gercekleştirileceği valiliklerimize bildirilmiştir.
Diğer taraftan Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 25.08.2020 tarihli ve 79031618-10.06.01-E. 11215393 sayılı (2020/5) Genelge doğrultusunda 31 Ağustos-18 Eylul 2020 tarihleri arasında 2019-2020 eğitim oğretim yılında yuz yuze işlenemeyen ve oğrencilerin bir ust sınıfta hazır bulunuşluk duzeylerini etkileyebilecek oğrenme eksikliklerinin giderilmesine yonelik uzaktan eğitim calışmaları yapılırken Temel Eğitim Genel Mudurluğunun 28.08.2020 tarihli ve 43769797-10.07.01-E.11534779 sayılı yazısı ile bu calışmalar esnasında Temel Eğitim Genel Mudurluğune bağlı okullarımızda uygulama birliğinin sağlanması ve oğretmenlerimizin yeni eğitim oğretim yılına yonelik hazırlıklarını planlı bir şekilde yapabilmeleri icin yapılması gereken işlemlere ilişkin calışma planı paylaşılmıştır. Buna gore soz konusu calışma planında 14-18 Eylul 2020 tarihlerini kapsayan hafta icinde "Okula Uyum Programı Hazırlığı" calışmalarının yapılması gerekmektedir.
İcinde bulunduğumuz Covid-19 salgın surecine yonelik guncel gelişmeler nedeniyle oğrencilerimizin yaşamış olduğu psikososyal surecler de dikkate alınarak 2020-2021 eğitim oğretim yılı icin okula uyum surecinin eğitim oğretim yılı boyunca devam edeceği gerceğinin de goz onunde bulundurulması gerekmektedir.
Bu bağlamda okula uyum programına yonelik olarak okullarımızda hazırlıklar yapılırken;
1-Okula uyum calışmalarında Covid-19 salgını kapsamında alınan onlemler nedeniyle değişen sosyal yaşam şartları ve hijyen onlemleri goz onunde bulundurularak birlikte yaşamaya uyum konusu uzerinde durulması,
2-Covid-19 salgını nedeniyle okula uyum calışmalarının oğretmenlerle birlikte okul idaresi tarafından yapılacak planlamalar doğrultusunda gercekleştirilmesi,
3-Okula uyum calışmalarının sadece oğrencileri değil, okul personeli ve velileri de kapsayan bir organizasyon şeklinde planlanması,
4-Oğrenciler okula gelmeden once yapılması gereken hazırlıklar (temizlik, beslenme, oz bakım, uyku vb.) ile verilecek destekler konusunda acıklamalar yapılması,
5-Uyum Programı calışmaları icin okulda varsa rehber oğretmen/psikolojik danışmanlardan, yoksa Rehberlik Araştırma Merkezlerinden (RAM'dan) destek alınması,
6-Uyum programı icin yapılacak planlamalar sırasında;
a-Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından hazırlanarak https://ttkb.meb.gov.tr/ adresinde yayımlanan "Salgın (Covid-19) Sonrası Okula Uyum Kılavuzu ve Etkinlikler" isimli kılavuzdan,
b-Bakanlığımız tarafından hazırlanarak http://okullaribirlikteacacagiz.meb.gov.tr/ sitesinde yayımlanan "Okulum Temiz Belgesi" Yonetici ve Oğretmen Bilgilendirme Rehberi, "Okulum Temiz Belgesi" Veli Bilgilendirme Rehberi, "Okulum Temiz Belgesi" Oğrenci Bilgilendirme Rehberi isimli kılavuzlardan,
c-Bakanlığımız tarafından hazırlanarak http://okullaribirlikteacacagiz.meb.gov.tr/ sitesinde yayımlanan "Eğitim Kuramlarında Hijyen Şartlarının Geliştirilmesi ve Enfeksiyon Onleme Kontrol Kılavuzu" isimli kılavuzdan,
d-Bakanlığımız internet sitesinde yayımlanan "Temassız Oyunlar" isimli materyalden,
e-Ozel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Mudurluğunun www.orgm.meb.gov.tr sitesinde yayımlanan "Ozel Oğrencilerimiz İcin Okula Uyum Etkinlik Kitabı" ve "Psikososyal Destek Hizmetleri Kapsamında Psikoeğitim Programı" isimli kılavuzlardan yararlanılması,
7-21-25 Eylul 2020 tarihleri arasında gercekleştirilecek "Okula Uyum Programı" icin hazırlıkların ve planlamaların 18 Eylul 2020 tarihine kadar tamamlanarak oğrenci ve velilerin onceden haberdar edilmesi,
8-Velilere yonelik yapılacak bilgilendirme toplantıları icin Temel Eğitim Genel Mudurluğunun www.tegm.meb.gov.tr adresinde yayımlanan sunum orneğinden yararlanılması ve veli toplantılarının kucuk gruplar halinde veya bireysel olarak yapılabileceği gibi telefon ve internet uzerinden ceşitli iletişim kanalları kullanılarak uzaktan cevrim ici toplantılar şeklinde de gercekleştirilmesi gerekmektedir.
Yukarıdaki esaslar cercevesinde gercekleştirilecek calışmalarda ekte yer alan "Okul Oncesi Eğitim ve İlkokul 1. Sınıflarda Uyum Eğitiminde Dikkat Edilecek Hususlar"ın esas alınarak oğrencilerin bireysel farklılıkları, okul ve cevrenin imkan ve şartları ile oğretmenlerin ozgun yontem ve teknikleri doğrultusunda uygulanacak uyum programına ilişkin okullarımızın, oğretmenlerimizin ve velilerimizin bilgilendirilmesi gerekmektedir.
Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Mudurluğu 15.09.2020 tarih ve 12784623 sayılı yazılarını bilgisayarınıza indirmek icin tıklayınız.
Okul Oncesi Eğitim Ve İlkokul 1. Sınıflarda Uyum Eğitiminde Dikkat Edilecek Hususları bilgisayarınıza indirmek icin tıklayınız.
Ahmet KANDEMİR