Milli Eğitim Bakanlığının yayımladığı esnek calışma genelgesine gore okul mudurlerinin bir yetkisi bulunmamaktadır. Bazı rehber oğretmenler, memurlar.net'e gonderdiği maillerde, bazı illerde okul mudurlerinin haftada bir gun gelme şartı koyduğu bazı illerde ise ek ders odeneceği gerekcesiyle haftada 5 gun gelinmesinin şart koşulduğu belirtilmektedir.
Esnek calışmaya dair MEB Genelgesi 28/8/2020 tarihinde yayımlanmıştır. Tıklayınız. Bu Genelgenin 5'nci maddesinin birinci fıkrasında "Donuşumlu calışma planı..., illerde ve ilcelerde valilik/kaymakamlık koordinesinde il/ilce milli eğitim muduru tarafından belirlenir" hukmu yer almaktadır.
Bu bağlamda şunları soyleyebiliriz.
1- Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Ders niteliğinde yonetim gorevi" başlıklı 10. maddesi 1 fıkrası (d) bendinde şu hukum yer almaktadır:
"(1) İlgili mevzuat hukumleri ile tespit edilen inceleme, araştırma, planlama, programlama, yone tim, denetim, eğitim ve oğretim gibi gorevlerinden;
d)Her derece ve turdeki or gun ve yaygın eğitim kurumları rehber oğretmenlerinin ders yılı suresince haftada 18 saati, ders niteliğinde yonetim gorevi sayılır ve fiilen gorev yapma karşılığında ek ders ucreti odenir."
Bu hukme gore, ders yılı suresince haftada 18 saat ek ders odeneceği belirtilmektedir. Ders yılı ise 21 Eylul'de başlayacaktır. Bu nedenle, rehber oğretmenler, haftada bir gun de gelse, beş gunde gelse, 21 Eylul'e kadar zaten ek ders odemesi alamayacaktır.
2- Okullara gelip gelmeme konusunda ise okul mudurunun bir yetkisi bulunmamaktadır. Burada yetkili olan il//ilce milli eğitim muduru tarafından yapılan belirlemedir. Genelgenin 5'nci maddesinin ikinci fıkrası gereğince belirlenen donuşumlu calışma programının personele ve oğretmenlere duyurulması gerekmektedir. Oğretmenlerin bu konuda, okul mudurlerinden il/ilce milli eğitim mudurluğunun yaptığı belirlemeyi talep etmesi gerekmektedir. (Genelgenin 5/2 maddesi gereğince)
İŞTE GENELGENİN İLGİLİ BOLUMU