Emekli edebiyat oğretmeni yarım asırdır aynı parkta karikatur ciziyor- Ortaokul yıllarında derslerde defter ve kitaplarının boş yerlerine oğretmenlerinin karikaturlerini cizerek yeteneğini fark eden Kemal Akkoc, Bursa kent merkezindeki Kulturpark'ta portreler yapıyo Bursa'da ortaokul yıllarında derslerde oğretmenlerini cizerek başladığı karikatur tutkusundan vazgecmeyen emekli edebiyat oğretmeni, 1970 yılından bu yana aynı parkta portreler ciziyor.
Ataturk Universitesi Edebiyat Fakultesi Turkoloji Bolumunden mezun olan ve liselerde edebiyat oğretmenliği yaptıktan sonra 1997'de emekliye ayrılan 71 yaşındaki Kemal Akkoc, yarım asırdır Bursa kent merkezindeki Kulturpark'ı mesken tuttu.
Parka gelenlerin karikatur portrelerini 2-3 dakikada oldukca benzer bir şekilde kağıda ya da taşa cizebilen Akkoc, yumurtaya, tabağa, ahşaba ve su kabağına da cizim yapıyor.
Ortaokul yıllarında derslerde defter ve kitaplarının boş yerlerine oğretmenlerinin karikaturlerini cizerek yeteneğini fark eden Akkoc, yıllardır ince duygu ve duşunceleri esprili cizimleriyle anlatıyor.
"Şimdiye kadar 50 bin portre cizmişimdir"
Kemal Akkoc, AA muhabirine yaptığı acıklamada, karikatur tutkusunun kendisini hic tahmin etmediği bir hayata suruklediğini anlattı.
"Bana 'Bir parkta 50 yıl karikatur cizeceksin' deseler inanmazdım ama her şey olabiliyormuş dunyada" diyen Akkoc, cizgilerle gecirdiği yıllara ilişkin hazırladığı 3 kitabının bulunduğunu soyledi.
Akkoc, senelerdir Bursa'nın kulturune, sanatına, turizm ve tanıtımına katkıda bulunmaya calıştığını dile getirdi.
Şehre katkılarından dolayı Kulturpark'a bustunun yapılmasını isteyen Akkoc, "Dunyanın hicbir yerinde, aynı yerde 50 yıldan beri karikatur cizen biri olduğunu duşunmuyorum. Portreler ciziyorum. Bundan 10 sene once Fransa'dan cağırdılar, gittim. Dunyanın her yerinden 300 karikaturist geldi. Onlar yarım saat, 20 ya da 15 dakikada portre karikatur cizerken, ben 2-3 dakikada cizince şaşırdılar. Benzetme oranım yuksek. Şimdiye kadar 50 bin portre cizmişimdir." diye konuştu.

Kemal Akkoc, okul yıllarından bir anısını aktardı.
Derslerde defter ve kitapların boş yerlerine oğretmenlerinin karikaturlerini cizdiğini belirten Akkoc, şoyle devam etti:
"Lisede coğrafya hocamız Sureyya Bey'in uzun bir burnu vardı. En on sırada oturuyordum. O ders anlatırken ben karikaturunu ciziyordum. Arka sıramdaki arkadaşlar kalkıp karikature bakıp gulmeye başladı. Oğretmen de yanıma gelip 'Kemal sen ders dinlemiyorsun' dedi. Karikature bakıp 'Bu kim?' diye sordu. Ben de 'Sizi cizdim hocam' dedim. Beni tahtaya kaldırdı ve Yeşilırmak bolgesinde ne yetiştiğini sordu. Ben de 'Yeşil sebzeler yetişiyor' dedim. Karikatur yuzunden 10 uzerinden 5 aldım. Boyle derslerde cizerek karikature başladım."
Deyimlerden, atasozlerinden ilham alıyor
Unlu mizah dergisi Akbaba'da 1970-1975 yıllarında karikaturlerinin yayımlandığını belirten Akkoc, birkac televizyon programında da unlulerin ve sanatcıların portrelerini cizdiğini soyledi.

Bir yerel gazetede halen karikaturlerinin yayımlandığını anlatan Akkoc, şu ifadeleri kullandı:
"Kirpilerle 7 yıldır guncel esprileri yerleştirerek sosyal konuları işlediğim bir seri var. Fabllarda, hayvanlar konuşur ve insanlar bu konuşmalardan ders cıkarır. Bu seride de hayvanlar konuşuyor; biz insanlara ders vermeye calışıyorum. Edebiyat oğretmeni olmanın bana cok faydası oluyor. Aklıma bir suru deyimler, atasozleri geliyor ve onlardan faydalanıyorum. Onları guncelleştirerek, ciziyorum."
Akkoc, karikaturun ince cizgilerle ince duygu ve duşuncelerin ince esprilerle anlatıldığı, cok ince bir sanat olduğunu belirterek "Olayı goruyorsunuz, onun altındaki ince espriyi yakalayıp ince cizgilerle ve ifadeyle ciziyorsunuz. Bu, insanı rahatlatıyor. Sanatın rehabilite ettiğini duşunuyorum. Yaşım 71 ama kendimi cok dinc ve genc hissediyorum." diye konuştu.
Akkoc, karikatur portreler cizdiği parkta başından pek cok komik olayın gectiğini anlattı.
Bazı kişilerin bir unluye benzetilerek cizilmeyi istediğini belirten Akkoc, "Bazıları sacsız ama 'Beni saclı ciz' diyor. Bazılarının kulağı buyuk ama kucuk cizmemi istiyor." dedi.

Sayısını bilmediği kadar cok sergisi olduğunu aktaran Akkoc, 1975'te İtalya'da duzenlenen bir karikatur yarışmasında altın madalya kazandığını, 1977'de yine İtalya'daki yarışmaya gonderdiği yapıtlardan birinin Uluslararası Karikatur Muzesi'ne alındığını sozlerine ekledi.