Sendikalar, Milli Eğitim Bakanlığının 23/9/2020 tarihli Ek ders ucretleri konulu yazıya dava actı. Sendikalar, toplu sozleşme hukmu gereğince, yuz yuze eğitime gecemeyen MEB'in, oğretmenleri idari izinli sayarak, ek ders ucretlerini odemesini talep ediyor. Milli Eğitim Bakanlığı 21 Eylul 2020 itibariyle eğitim oğretimi bazı sınıflar dışında uzaktan eğitim sistemiyle actı. 23 Eylul'de yayımlanan Genelge ile canlı ders veren oğretmenlerin ders saatlerinin oncelikle maaş karşılığı, maaş karşılığını aşan ders saati sayısının ise ek ders ucretiyle karşılanacağı belirtilmişti.
Sendikalar ise yuz yuze eğitime gecilemediği ve bir cok oğretmenin gecen yıla nazaran ders saati sayıları azaldığı icin, oğretmenlerin 2019 yılı Hakem Kurulu Kararı gereğince idari izinli sayılmasını ve oğretmenlerin ders girmeseler dahi ek ders ucretlerinin odenmesini istedi. Sendikalar, dersin yapılamamasında oğretmenlerin kusurlu olmadığını belirtmekte ve 2019 yılı Hakem Kurulu Kararına atıfla ek ders ucretlerinin odenmesini istemektedir.
28.8.2019 tarihli ve 2019/1 sayılı Kamu Gorevlileri Hakem Kurulu kararının "Eğitim, Oğretim ve Bilim Hizmet Koluna İlişkin Mali ve Sosyal Haklar" başlıklı bolumunun "Ders gorevinin yapılmış sayılacağı haller" başlıklı 2. maddesinde, "(1) Milli Eğitim Bakanlığına bağlı orgun ve yaygın eğitim kuramlarında ders yılı icerisindeki iş gunlerinde genel idari izinli olmaları sebebiyle eğitim ve oğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yonetici ve oğretmenler ile oğrencilerin ceşitli nedenlerle sınıf veya okul butunluğunde izinli sayılmaları sebebiyle eğitim ve oğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yonetici ve oğretmenler, bu surelerde uzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yonetim, hazırlık ve planlama gorevlerini yapmış sayılırlar" hukmu yer almaktadır.
Milli Eğitim Bakanlığı ise dersin yapılamaması gibi bir durumun soz konusu olmadığını, derslerin sınıf ortamında değil uzaktan eğitimle yapıldığını belirterek, ek ders ucretlerinin ancak Canlı ders yapılması halinde hak edileceğini belirtiyor.