Daha once Sivas Zubeyde Hanım Anaokulu'nun "Dunyanın En İyi 100 Okulu" arasında yer almasını sağlayan projeyi hazırlayan oğretmen İrem Savcı Koroğlu, şimdi de "Dunyanın En İyi 100 Oğretmeni" arasına girmeyi başardı. Eğitimde farklı projelerle dikkati ceken uzman oğretmen İrem Savcı Koroğlu, alternatif eğitim modeli montessori uygulamalarıyla "Dunyanın En İyi 100 Oğretmeni" arasına girme başarısı gosterdi.
Daha once dunyaca unlu bir vakıf tarafından duzenlenen yarışmada, "Dunyanın En İyi 100 Okulu" arasına giren Sivas Zubeyde Hanım Anaokulu'nun montessori proje yazıcısı ve yurutucusu 30 yaşındaki Koroğlu, bu kez de "Uluslararası T4 Yeni Normal Eğitim Konferansı"ndan odul aldı.
Dunyada yuzden fazla ulkeden 100 bin oğretmenin katıldığı konferansta duzenlenen yarışmada, dunyadaki 100 iyi uygulama orneği belirlendi.
Koroğlu, alternatif eğitim modeli "montessori" uygulamaları ile "Dunyanın En İyi 100 Oğretmeni" arasına girmeyi başardı. Yarışmada, Turkiye'den bazı oğretmenler de ilk 100'de yer aldı.
Halide Edip Adıvar Anaokulu sınıf oğretmeni İrem Savcı Koroğlu, AA muhabirine yaptığı acıklamada, T4 Yeni Normal Eğitim Konferansı'nın dunyada eğitimle alakalı kişi ve kurumların oluşturdukları sosyal topluluk olduğunu soyledi.
Konferansta yeni tip koronavirus (Kovid-19) salgını surecinde dunyada en iyi ornek teşkil eden, iyi uygulamalar yapan 100 oğretmenin secimine yonelik bir yarışma yapıldığını anlatan Koroğlu, "Yarışmaya projelerimle başvurdum ve dunyanın en iyi 100 oğretmeni arasında yer aldım. Bundan gurur ve mutluluk duyuyorum." dedi.
Şırnak'ta başlattığı projeyi Turkiye'ye yaydı
Koroğlu, projenin alternatif eğitim modeli "montessori" ile ilgili olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:
"2011 yılında Şırnak'ta başlayan bir maceraydı aslında. Cocuklarda bir farkındalık yaratmak istedim ve alternatif eğitim modeli 'montessori'yi uygulamaya karar verdim. Hic materyal yoktu. Bircoğunu yurt dışından tedarik ettim ve tamamını kendi butcemle karşılayarak bir sınıf elde ettim. Hedefim sadece sınıftaki 20 cocuğa değil, Turkiye'deki bircok cocuğa ulaşabilmekti. Milli Eğitim Bakanlığı gorevlisi olarak da Hakkari Cukurca, Van, Bitlis, Artvin, Hatay, Kocaeli, Nevşehir, Yozgat ve Kayseri'de montessori okul kurumları gercekleştirerek binlerce oğretmene ve dolaylı olarak onbinlerce cocuğa ulaştım."
Montessori sınıfları eğitimi eğlenceli hale getiriyor
Montessori eğitiminde oncelikli olarak bireysel oğrenmenin bulunduğuna dikkati ceken Koroğlu, bu sınıflarda her şeyin cocukların boyuna gore dizayn edildiğini bildirdi.
Koroğlu, sınıflardaki bircok şeyin ahşap materyalden oluştuğuna değinerek, montessori eğitim modeliyle ilgili şu bilgileri verdi:
"Ahşabın cocuklarda oluşturduğu cok farklı bir duygu var. Ahşap uzun yıllar kullanabileceğimiz bir materyal, bu yuzden sınıfımızda ahşap materyaller var. Bu sınıflarda bizim onceliğimiz cocuğun kendi kendine yetebilmesini sağlamak. Bir yetişkinden bağımsız cocuk yetiştirmek istiyoruz. Planımız kendi kararını kendi verebilecek cocuklar yetiştirmek. Bu sınıflarda hata kontrolu iceren materyaller var. Bir cocuk yetişkine bağlı olarak doğru ya da yanlış yaptığını oğrenmiyor. Bu sınıflarda cocuklar kendi kendine doğru ya da yanlış yaptığına karar verebiliyor. Bu sınıflar karmakarışık renklerden oluşan cıvıl cıvıl sınıflar değil, ne kadar cok renk ve gorsel katarsanız cocuğun dikkatini bir o kadar dağıtırsınız. O yuzden bu sınıflar cok sade, cocuğun gozunu yormayacak şekilde dizayn edilmiş sınıflar."
Asıl hedefinin daha fazla cocuğa ulaşmak olduğunu vurgulayan Koroğlu, odul ve cezanın olmadığı bir eğitim sistemini uygulamaya calıştıklarını aktardı.
Yaptıkları calışmaların cocuklarda icsel mutluluk yarattığına değinen Koroğlu, cocuklardaki farklılığı sene sonunda gozlemlediklerini belirtti.
Koroğlu, aldığı odulun sadece kendisinin değil, cocukların ve kendisine destek veren yoneticilerin de olduğunu sozlerine ekledi.