MEB'in 16.10.2020 tarih ve 15018953 sayılı "Norm Kadro Guncelleme İşlemleri" konulu yazısındaki konulara ek olarak Milli Eğitim Bakanlığınca ayrıca yetkililere;
1- "Norm Kadro Guncellemesinde Dikkat Edilecek Hususlar" başlıklı bilgi notu icin tıklayınız.
2- "Eğitim Kurumu Yoneticilerinin Norm Kadro Guncellemesinde Yapması Gereken İş Ve İşlemler" bilgi notu icin tıklayınız.
3-"20.10.2020 Tarihinde Bakanlık Tarafından Yapılan Tele Konferansta Norm Guncelleme İle İlgili Alınan Notlar" icin tıklayınız.
başlıklı bilgi notları şeklinde acıklama da yayınlamıştır.
Hem oğretmenlerimizin hem de okul yoneticilerimizin bilgi notlarını titizlikle okumaları gerekmektedir.
Ekim 2020 norm guncellemeleri başladı, oğretmenler bir fotokopi almalı! 20.10.2020 TARİHİNDE BAKANLIK TARAFINDAN YAPILAN TELE KONFERANSTA NORM GUNCELLEME İLE İLGİLİ ALINAN NOTLAR
1. Norm guncellemeleri pandemi haftalık ders cizelgesine gore oncesinde onceden nasıl yapılıyorsa oyle yapılacaktır. Pandemi şartlarına gore norm belirlenmeyecektir.
2. Norm Kadro kontenjan modulu tum verileri eokuldan almaktadır. E-okul verilerinde eksik ve hata varsa oncelikle bunlar duzeltilecektir. Onun icin aday kayıtta oğrenci olmaması, oğrenci sayıları, şube ve oğretmen bilgilerinin eksiksiz olarak girilmesi gerekmektedir.
3. Orneğin 1a-2a-3a-4a olarak 4 sınıf birleştirildiği birleştirilmiş sınıflı okullarda e-okulda "Birleştirilmiş Sınıf " tanılamasının mutlaka yapılması gerekmektedir. Birleştirilmiş sınıflarda Yabancı Dil ile Din Kulturu ve Ahlak Dersine norm verilmez. Sadece mustakil mudurluğu bulunan ve ders yuku uygun olan ilkokullara verilir.
4. Oğrenci bilgileri veri girişinde ozel eğitim oğrencileri haric tum bilgiler e-okuldan otomatik olarak alınmaktadır. Bu nedenle ozel eğitim oğrenci sayıları ve şube ile ilişkilendirilmeleri cok doğru yapılmalıdır. Ozel eğitimde oğrenci sayısı şubelere gore doğru girilecek. Yanlış veri girişinde ilave norm verilerek kamu zararı oluşturulmayacaktır.

5. Teknoloji Tasarım Dersi ders yuku otomatik olarak hesaplanmamaktadır. BU dersin ders yuku manuel olarak oluşan grup sayısına gore doğru veri girişi yapılarak tamamlanacaktır.
6. Bilişim Teknolojileri dersinde normal Anadolu Liselerinde 21 saati MTAL 'de 40 saat uzerinden ders yuku hesaplanmaktadır.
7. Yabancı Dil şubesi oluşturan İHO ve ortaokullar, Yabancı Dil ders yuklerini manuel olarak giriş yapacaklar. Bunun icin oncelikle e -okulda Yabancı Dil şubesinin tanımlanması gerekmektedir.
8. Liselerde ders yuklerini tamamen manuel olarak girilecektir.
a)yonetici ders yuku,

b)zorunlu ders yuku,
c)secmeli ders yuku, (ilave ders) (İlave ders ekle butonunu kullanarak secmeli dersler ders yukune eklenmesi sağlanacaktır.)
Bu 3 yukun toplamını gecen ders yuku girilmeyecektir. Orneğin bir okulda; yonetici ders yuku, zorunlu ders yuku, secmeli ders yuku toplamı 100 saat Edebiyat ders yuku var ise ayrıca bir daha mukerrer olarak 10 saat daha secmeli olarak Edebiyat dersi ilave ders ekle butonunu kullanarak bir daha secmeli ders yukune eklenmeyecektir. Toplam ders yukunun 100 saat olması gerekirken 110 saat olmamasına dikkat edilecektir. 9. Bir ders zorunlumu yoksa secmelimi olduğuna karar vermek icin haftalık ders cizelgelerine bakılacaktır. Haftalık ders cizelgelerinde yer alan dersler zorunlu ise ona gore, secmeli ise ona gore işlem yapılacaktır.
10. İHO'larda Temel Dini Bilgiler, Kuranı Kerim Ve Peygamberimizin Hayatı dersleri otomatik zorunlu ders arasında gelip Din Kulturu Ve Ahlak Bilgisi ders yukunde gosterilecektir. Normal ortaokullarda bu dersler secmeli olarak okutulduğundan secmeli ders olarak secilmişse yine Din Kulturu Ve Ahlak Bilgisi ders yuku ile ilişkilendirilerek manuel olarak secilecek veri girişi yapılacaktır.
11. Aynı binada olup iki farklı kurum kodu olan okulların normu ayrı ayrı olarak belirlenecektir. Aynı binada eğitim yapan farklı kurumlar veya aynı bahcede binaları ayrı ve mudurluğu tek olan yerlerde oğrenci sayısı fazla olana mudur normu verilir. Orneğin ilkokul-ortaokul aynı binada ilkokulun oğrenci sayısı fazla ve birleştirilmiş sınıf olmaması kaydıyla mudur normu ilkokula verilir, ortaokul burası ile ilişkilendirilir. Eğer ilkokulda birleştirilmiş sınıf varsa oğrenci sayısı ortaokuldan fazla olsa da mudur normu ortaokula verilir.

12. 3 ayrı veri giriş ekranı var.
a)kurum bilgileri veri giriş ekranı
b)norm bilgileri veri giriş ekranı
c)oğrenci bilgileri veri giriş ekranı
Her veri girişinde ve bilgi değişikliğinde veriler kontrol edildikten sonra 'kaydet' butonuna basmayı unutmayınız.
13. T.C. İnkılap Tarihi ve Ataturkculuk dersi yuku, Sosyal Bilgiler ders yukunde gosterilecektir.
14. Ortaokul ve İHO'da İlkoğretim Matematik dersinin silinip Matematik olarak norma girilmesi yanlıştır.
15. Bir okulda norm duşuşu guncellemelerden sonra olursa ders yılı sonuna kadar onceki gibi devam eder. Mesela bir ilkokulda 3. Sınıf 10 kişi eğitimoğretim devam ederken 9'a duştu. Bunun 4.sınıf ile birleşmesi ders yılı sonuna kadar yapılmaz. Oyle devam eder.
16. Gorevlendirme olarak farklı okullarda calışan yoneticiler calıştıkları okulda yonetici ders yukune dahil edilmezler. Sadece kadrolu yoneticiler kendi okullarında gorev yapıyorlarsa yonetici ders yukune dahil edilirler.
17. 8.sınıf Rehberlik Ve Kariyer Planlama ders yuku; hangi oğretmen okutuyorsa o oğretmenin ders yukune eklenecektir.
18. Mesleki Arapca dersi; İHL Meslek Dersleri Oğretmeninin ders yukune eklenecektir.
19. 21 Ekim- 24 Ekim tarihleri arasında kurum mudurlukleri veri girişlerini yapıp kaydedeceklerdir.
Ahmet KANDEMİR