Milli Eğitim Bakanı Ziya Selcuk:- "2021'de atama yapacağız. Butcede oğretmen ataması tabiiki var. Sayısının yuksekliği konusunda bizim gayretimiz, cabamız, girişimlerimiz var. Bunun mujdesini inşallah olduğunda paylaşacağız." Milli Eğitim Bakanı Ziya Selcuk, "2021'de atama yapacağız. Bu butcede oğretmen ataması tabiiki var. Sayısının yuksekliği konusunda bizim gayretimiz, cabamız, girişimlerimiz var. Bunun mujdesini inşallah olduğunda paylaşacağız." dedi.
Selcuk, TBMM Plan ve Butce Komisyonunda, Bakanlığının butcesi uzerindeki goruşmelerde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
Koy okullarına ilişkin soru uzerine Bakan Selcuk, mevzuatta yapılan değişiklik sonucu 3-5 oğrenci olması halinde de tum koy okullarının acılabilmesine imkan sağlandığını, binlerce okulun da acıldığını soyledi.
Selcuk, ozel okul acılışlarına ilişkin soruya karşılık, 500 metrekareden az bahcesi olan okulların acılmasının soz konusu olmadığını belirterek, "Ozel okulların belli koşullarda acılmasına ilişkin duzenleme Cumhurbaşkanlığında, hayata gecmek icin sırasında bekliyor." diye konuştu.
Eğitim oğretim yılı başlangıcında "Eğitim Bilişim Ağı'nın (EBA) coktuğune" yonelik iddiaların sorulması uzerine Selcuk, bu donemde hem iki uluslararası siber saldırı olduğunu hem de tum oğrencilerin sisteme birden girmesi nedeniyle Telekom hizmetlerinin bu durumu da saldırı olarak algıladığını anlattı.
Bakan Selcuk, bircok ulkenin sadece oğrencilere mail gondererek sorumlu oldukları konuları bildirdiğini ancak Turkiye'nin 3 kanal kurduğunu, EBA'nın altyapısını guclendirdiğini, EBA Destek Noktaları kurduğunu ve oğrencilere yazın da eğitim verildiğini dile getirdi. Yapılanlara rağmen eksikler bulunduğunu belirten Selcuk, "Fakat hicbir şey yapılmamış gibi 'EBA coktu' denilirse, bir yanlış anlamadan kaynaklanan ve uluslararası Hollanda ve Amerika merkezli iki siber saldırıdan dolayı yaşadığımız bir problemin 'EBA coktu' şekilde ifade edilmesi cok sağlıklı değil diye duşunuyorum."ifadesini kullandı.
2021 butcesinde bina guclendirme calışmaları icin ayrılan kaynağı yeterli bulup bulmadığının sorulmasına Selcuk, şu karşılığı verdi:
"İzmir'de ağustos-ekim aylarında 50 okulumuzun yıkımını gercekleştirdik. Bu okulları zaten boşaltmıştık. Depremde 2 bin 600 okuldan sadece 139'unun duvarlarında, sıvalarında catlak var. 139 hafif sorunlu okul icinde Bayraklı'da tek bir okul bile yok. 139 okulla ilgili de sıva, tamir vesaire her turlu tedbir alınacak. Son birkac yılda elbette odenekler artıyor. 2021'de bu inşaatları tamamlayacağız. 2021'de ek butce sağlanması ihtimalini de goz onunde bulundurarak ilave tahkik calışmalarını da programlayacağız."
Bakan Selcuk, oğretmen atamalarına ilişkin soruyu yanıtlarken de "2021'de tabiiki atama yapacağız. Butcede oğretmen ataması var. Sayısının yuksekliği konusunda bizim gayretimiz, cabamız, girişimlerimiz var. Bunun mujdesini inşallah olduğunda paylaşacağız." dedi.
Taşımalı eğitime ilişkin soru uzerine Selcuk, bu yıl taşımalı eğitim butcesinde tasarrufun soz konusu olacağını belirtti.
Bakan Selcuk, şoyle devam etti:
"Bu yıl kitap onaylarının yapılacağı ayla ilgili mevzuattaki değişiklik ve diğer tedbirlerle beraber 434 milyon TL ders kitaplarında tasarruf sağlanmıştır. Her okul kendi yakacaklarını, ihale acarak alırken bu yıl Enerji Bakanlığı ile bir anlaşma yaptık ve komurleri belirli bir kalorinin uzerinde olması şartıyla merkezi olarak aldık ve okullara ulaştırdık. Dolayısıyla hicbir okul ihaleyle uğraşmadı, hicbir okulda ihalelerle ilgili sıkıntılar vesaire konuşulmadı. Bunu Turkiye olarak merkezi duzenledik ve sadece komurden 155 milyon TL civarında bir tasarruf sağlandı."
Bakanlığın yaklaşık 1 milyon lirayı hediyelik eşyalara harcadığı yonundeki haberlerin sorulmasına karşılık Bakan Selcuk, Turkiye'de cok sayıda başarılı oğrenci ve oğretmen bulunduğuna dikkati cekti.
Selcuk, bunlara satranc takımı, kalem, kitap gibi hediyeler verildiğini dile getirerek, "Başarılarla ilgili torenlerde, ziyaretlerde, kutlamalarda ceşitli hediyeleri cocuklara dağıtıyoruz. Yoksa Bakanlık ya da Bakan bir milyonluk hediye almış da bunu dağıtmış boyle bir şey soz konusu değil." dedi.
Bakan Selcuk, kapalı koy okullarının muhtarlık ve sağlık ocaklarının kullanımına verilmesine ilişkin de şunları soyledi:
"Bizim eğer ihtiyacımız yoksa ki bunlar tahsistir bize Milli Emlak tarafından, biz bunların mulkiyetine sahip değiliz, hepsi tahsistir. İhtiyac duyulması halinde Milli Eğitim Bakanlığına geri verilmesi koşuluyla biz bu kullanılmayan binaların tamamını serbest bıraktık ve sayın valilerin denetiminde, gozetimindedir. Her il bunu rahatlıkla yapabilir. Bizim merkezi olarak bu konularla ilgili gunluk takibimize ihtiyac bile yok, gecici kullanım soz konusudur. Hicbir engel yok."
- Dunya Bankasından 300 milyon dolarlık kredi
18 bin okulun depreme dayanıklı olmadığı yonunde bir değerlendirmede bulunulduğunu dile getiren Selcuk, bunun cok abartılı bir rakam olduğunu, bu konuda soruşturmalarının surduğunu ifade etti.
Selcuk, bununla alakalı yazılı olarak ayrıntılı bilgi vereceklerini belirterek, Milli Eğitim Bakanlığının depremle ilgili harcaması olacağını, bunun da planlamasını yaptıklarını kaydetti.
Bakan Selcuk, "Dunya Bankasından da 300 milyon dolarlık uzun vadeli bir kredi aldık ve o kredi de uygulamaya gecti. Harcama yapılabiliyor. Depremle ilgili kullanılması koşuluyla 300 milyon dolar tamamen okul binalarımızın yenilenmesi ve guclendirilmesi icin kullanılacak." diye konuştu.
- Sarac: "YOK'te butun halılarımızın altı tertemiz"
YOK Başkanı Yekta Sarac da milletvekillerinin sorularına yanıt verdi.
Tıp eğitimi ve universite hastanelerinin borclarıyla ilgili soru uzerine Sarac, tıp eğitimiyle ilgili endişelere kendisinin de katıldığını soyledi. Sarac, "Hastane meselesi aslında hem bir hizmet kurumu hem de ikincisi tıp eğitiminin bir parcası. Ondan sarfınazar edersek hem eğitimi kaybederiz hem de hizmet sunumunun ozelleştirilmesine doğru giden bir yol hızlanır." dedi.
Sarac, bunun cozulmesi gereken bir husus olduğunu belirterek, universite hastanelerinin ozel hastane olmadığını ve kısmen zarar da edebileceklerini, bunu bir nevi gorev zararı olarak duşunmek gerektiğini ifade etti.
Beyin gocunun de kendileriyle alakalı bir durum olmadığını dile getiren Sarac, başarılı oğrencilerin kendilerine universitelerde yer bulamama endişesinin de cok onemli olduğunu bildiklerini kaydetti.
Sarac, iki hafta icinde tamamladıkları "YOK Akademik Kariyer-Liyakat Projesi"ni hayata gecireceklerini belirterek, bunun onemli olcude fayda sağlayacağına inandıklarını soyledi.
Şeffaflığın en buyuk denetleme olduğunu vurgulayan Sarac, "Bizim YOK'te butun halılarımızın altı tertemiz, pırıl pırıl." dedi.
Sarac, "Hukuk fakultelerinde hukukcu dekan yok" tartışmalarıyla ilgili, "Bu doğru değil, aslı astarı da yok. Nedense emekli bir hukukcumuz boyle bir şey cıkardı." diye konuştu.
Sarac, YOK'un universite ozerkliğini yok eden bir kurum olduğu yonundeki eleştiriye karşılık, "Bilakis, 3-4 yıldan beri en fazla eleştirildiğimiz husus 'niye universitelere bu yetkiyi verdiniz'. Bu salonda bize yonelttiğiniz eleştirilerin onemli bir kısmı da universitelerin yetkisi dahilindeki işlemler dolayısıyla. YOK, son 5 yıldan beri yuksekoğretim politikaları yapan bir kurum. Soruşturma acan bir kurum değil, mufredatı belirleyen bir kurum değil." ifadelerini kullandı.
"YOK universiteyi paralı bir yere devşirmeye calışıyor" şeklindeki soyleme de karşılık veren Sarac, "Yuksekoğretimdeki bakış acımız kamucudur. Buna gore planlamalarımızı yapıyoruz ve buna gore projelerimizi hayata geciriyoruz. Kamucudur, sosyal adaletcidir ve fırsat eşitliğini vurgular." dedi.
TBMM Plan ve Butce Komisyonunda, Milli Eğitim Bakanlığı, Yuksekoğretim Kurulu, OSYM Başkanlığı, Yuksekoğretim Kalite Kurulu ve universitelerin 2021 yılı butceleri kabul edildi.