DİYARBAKIR'da oğretmenlik yapan Yusuf Tumay (43), 19 yıl once komşusunun verdiği kitap ve temizliğini yapma koşuluyla gittiği dershaneden sonra kazandığı universiteyi dereceyle bitirerek, oğretmen oldu. Gectiği zor zamanları unutmayan Tumay, okuldan arta kalan zamanlarında koy koy gezerek, maddi durumu duşuk oğrencilere sosyal medyadan topladığı kitap, kırtasiye malzemesi ve giysileri dağıtıyor. DİYARBAKIR'da oğretmenlik yapan Yusuf Tumay (43), 19 yıl once komşusunun verdiği kitap ve temizliğini yapma koşuluyla gittiği dershaneden sonra kazandığı universiteyi dereceyle bitirerek, oğretmen oldu. Gectiği zor zamanları unutmayan Tumay, okuldan arta kalan zamanlarında koy koy gezerek, maddi durumu duşuk oğrencilere sosyal medyadan topladığı kitap, kırtasiye malzemesi ve giysileri dağıtıyor.
Osmaniye'de mevsimlik işci olarak gecimini sağlayan 10 cocuklu ailenin en kucuğu olan Yusuf Tumay, yaşadıkları gocebe hayata ve tarlada calışmasına rağmen kitap okumayı ve derslerini ihmal etmedi. Lise son sınıfa geldiğinde de Tumay, kitap alacak parası olmadığı icin komşusunun verdiği universiteye hazırlık kitabıyla sınava hazırlandı. Daha sonra da 3 ay sureyle temizlik gorevlisi olarak calışmak koşuluyla dershaneye gitti.
1998 yılında Van Yuzuncu Yıl Universitesi Eğitim Fakultesi'ni kazanan Tumay, imkansızlıklar nedeniyle hem okudu hem calıştı. Dereceyle mezun olan Tumay, 2001 yılında Diyarbakır'ın Eğil ilcesine oğretmen olarak atandı. O yıllarda kırsal mahallelerdeki kız cocukları icin de buyuk caba sarf eden Tumay, bir dernekle irtibata gecerek, 8 derslikli bir okul yaptırdı. Bu sayede Eğil'de kız cocukları ilk defa 2004 yılında universite kazanarak, kimi diş hekimi, kimi de oğretmen oldu. 8 yıldır Ergani ilcesindeki Cahit Sıtkı Tarancı İlkokulu'nda gorev yapan 3 cocuk babası Tumay, sosyal medya uzerinden topladığı okuma kitapları, kırtasiye malzemeleri, oyuncak, bot ve montları kırsal mahalleleri gezerek, cocuklara dağıtıyor. Tumay, bunun yanı sıra cocukların eğitim almaları konusunda da rehberlik yapıyor.
'KİTABI 3 DEFA SİLİP BİTİRDİM'
Yusuf Tumay, lise son sınıfta okuyacak kitabı olmadığını ve komşusunun verdiği kitabı 3 defa silip bitirdiğini belirterek, "Dershaneye gidecek imkanım olmadığı icin bir dershaneyle 3 aylık temizlik karşılığında anlaşıp, derslere katıldım. İlk yılımda universiteyi kazandım. Hatta okuyacak kitabım ve calışacak bir şey yoktu. Komşumuz bana bir kitap almıştı. Kalın bir kitaptı. O kitabı 3 defa bitirdim. Bir kitabı 3 defa silip, bitirerek kazanmak beni cok mutlu etti. Bu azmin ilk başarısıydı. Van Yuzuncu Yıl Universitesi Eğitim Fakultesi'ni kazandım. Hayalime attığım ilk adımdı. Cunku oğretmen olmak kucukluk hayalimdi. Sonunda oğretmen oldum. Zor şartlarda gittiğimde okulu bitiremem dedim. 'Nasıl okuyacağım' diye korku vardı ama gider gitmez kısa sureli işlerde, cocuk bakmak ve ozel derslere gitmek, aşcı yardımcılığı gibi işlerde calıştım. Hem okuyup hem calıştım. Okulu da dereceyle bitirdim" dedi.
'COCUKLARA REHBERLİK YAPIYORUM'
Okuldan arta kalan zamanlarında kırsal mahalle ve mezralara gittiğini ifade eden Tumay, şunları kaydetti:
"Ayakkabı, bot, mont, canta, kırtasiye malzemeleri gibi şeyler dağıtıyorum. Tekerlekli sandalye ihtiyacları olanların ihtiyaclarını karşılıyorum. Cunku onlar da benim gibi dezavantajlı cocuklar. Cok zor şartlarda okuyorlar. Bir cocuğu mutlu etmenin duygusunu ben yaşadım. Bir cocuğu mutlu etmek hep hayalimdi. Sadece 2020 yılında 144 tekerlekli sandalye verdim. Bunun 10'u akuluydu. Yaklaşık 1500 cocuğu mutlu ettik. Ozel eğitim sınıfları, ana sınıfları ve kutuphanelerin tamiratları ile yapımlarına yardımcı olduk. Kendi imkanlarımızla yaptık ve halen de devam ediyoruz. Boş zamanlarımda koyleri, mezraları gezerek, cocukların azmetmeleri ve okumaları icin onlara rehberlik yapmaya calışıyorum. Belki onların yolunu acacağız, belki birini kurtarırız. Doktor ya da oğretmen olacaklara bir heves heyecan katmak istiyorum. Cunku onlar da benim gibi dezavantajlı cocuklar. Sosyal medya uzerinden gelen yardımları dağıtıyorum. İnsanlar yardım ediyorlar. Bu calışmaları ve cabaları goruyorlar. Belki bir cocuğa ulaşıp, birini daha mutlu ederiz. Onun ruhuna daha cok dokunuruz. Damlaya damlaya, iyilik, guzellik ve eğitim olsun. Kucuk kucuk şeyler buyuyor, bir cığ misali artıyor. Herkes elinden ne geliyorsa onu yapmalı. Az ya da cok dememeli. Herkesi iyiliğe, yardımlaşmaya ve cocukların eğitimine katkı sağlamaya cağırıyorum. Kızlarımız okusun, bilincli bireyler olsun. İleride bilincli anne, vatandaş ve ulkesini bayrağını seven cocuklar yetiştirmek istiyoruz."
Oyuncak, bere ve kırtasiye malzemelerini alan cocuklar da cok mutlu olduklarını ve ileride meslek sahibi olduklarında aynı calışmayı kendilerinin de yapacağını ifade etti.
Goruntu D