Tekirdağ'da bir lisede gorevli iki oğretmen, kapalı alanlarda bulunabilecek virus ve bakterilerin yok edilmesi icin hava sterilizasyon cihazı tasarladı. Tekirdağ'da Zubeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde gorevli iki oğretmen, kapalı alanlarda bulunabilecek virus ve bakterilerin yok edilmesi icin tasarladıkları sterilizasyon cihazıyla, Kovid-19 ile mucadeleye destek sunmak istiyor.
Bilişim teknolojileri şefi Serdar Daloğlu ve bilişim teknolojileri oğretmeni Hasan Yalcın, okulda kendi imkanlarıyla hava sterilizasyon cihazı geliştirdi.
Denemesi yapıldıktan sonra okulların acılmasıyla sınıflarda kullanılmaya başlanan cihazın, ilerleyen aşamada seri uretimi amaclanıyor.
Okul muduru Nesrin Demirci, AA muhabirine, salgın surecinde okul olarak maske uretimi yaparak ellerinden geldiğince Kovid-19 ile mucadeleye destek olduklarını soyledi.
Bu konuda calışmalarını surdurduklerini belirten Demirci, "Bilim teknolojileri alanı oğretmenlerimiz kendi imkanlarıyla hepa filtre, UVC lambalı hava sterilizasyonu cihazı uretti. Bu cihaz 50 metrekarelik bir alanı yarım saatte temizliyor. Cihazı okulumuzda kullanmaya başladık. Okul olarak cihazın uretiminin devam etmesini istiyoruz." dedi.
"Seri uretim yapabilecek durumdayız"
Oğretmen Yalcın da salgın ortaya cıktıktan sonra hava sterilizasyonu, hijyen ve maskenin cok onemli hale geldiğini dile getirdi.
Salgınla mucadelede kendilerinin de gorev almak istediklerini vurgulayan Yalcın, "Yuz yuze eğitim başlayacağı icin hava sterilizasyonu cihazının onemli olduğunu duşunduk. UVC lambanın virus ve benzeri şeyleri temizlediğini, yine aynı şekilde hepa filtrenin hastanelerde kullanıldığını oğrendik. Bunların hepsinin aynı anda herhangi bir ortamı temizleyeceğini duşunduk ve boyle bir proje gercekleştirdik." ifadelerini kullandı.
Cihazı tamamen kendi imkanlarıyla urettiklerini anlatan Yalcın, "İlk başta boyle bir cihazın olup olmadığını araştırdık. Bu cihazların meslek lisesinde uretildiğinde daha ucuza ortaya cıkarılacağını belirledik. Piyasadakilerin maliyetinin cok yuksek olduğunu gorunce uretmeyi duşunduk." diye konuştu.
Yalcın, salgının artması nedeniyle cihazı hızlı şekilde urettiklerini anlatarak, şunları kaydetti:
"Cihaz 50 metrekarelik alanı temizliyor. Bunu hem UVC lamba hem de hepa filtre ile yapıyor. Talep olması halinde seri uretim yapabilecek durumdayız. Bunu daha da geliştirerek uretmek istiyoruz. Biz oğrencilerimizle calışıyoruz. Ne kadar ihtiyac olursa o kadar uretim yapabiliriz. Bunu biz ilk olarak sınıf bazlı duşunduk fakat oransal olarak buyutulduğunde istenilen alanı temizleme imkanına sahiptir."