Milli Eğitim Bakanı Ziya Selcuk, Oğretmenler Gunu'nun buruk gecmemesi amacıyla 81 ilden secilen ve eğitimde fark oluşturan oğretmenlerle yarın 11.00-12.00 saatlerinde cevrim ici ortamda bir araya gelecek. Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), 24 Kasım Oğretmenler Gunu etkinlikleri kapsamında 81 ilde belirlenen "Yılın Calıkuşları", fedakarlıklarıyla takdir topluyor.
Bakanlığın 24 Kasım Oğretmenler Gunu etkinlikleri kapsamında her yıl Ankara'da ağırladığı "Yılın Calıkuşları", bu yıl yeni tip koronavirus (Kovid-19) salgını nedeniyle başkente gelemeyecek.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selcuk, oğretmenlerin Oğretmenler Gunu'nu buruk gecirmemesi icin 81 ilden secilen oğretmenlerle yarın 11.00-12.00 saatlerinde, cevrim ici ortamda bir araya gelecek.
Her yıl olduğu gibi Milli Eğitim Bakanlığı Oğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Mudurluğunce oluşturulan ve aralarında akademisyenlerin de bulunduğu komisyon, bu yıl da Oğretmenler Gunu kutlamaları kapsamında, 81 ilin milli eğitim mudurluklerince secilen proje ve başarı hikayelerini inceledi.
Oğrencilerinin hayatını değiştiren, eğitimde ustun başarı gosteren, projeler geliştiren, yetenekli oğrencileri topluma kazandıran, fedakarlıkları ve diğer nitelikleriyle farklılıklarını ortaya koyan oğretmenler arasından "eğitimde fark yaratan 81 oğretmen" belirlendi.
Turkiye genelinde belirlenen eğitim neferleri arasında, calıştığı okula akıl ve zeka oyunları atolyesinden modern kutuphane yaptırana, dezavantajlı kadın ve cocukların topluma kazandırılmasına yonelik calışmalar gercekleştirenden kurduğu tiyatrodan elden edilen gelirle okula ve oğrencilere katkı sağlayana, ulusal yarışmalarda oğrencilerine derece kazandırandan ilkokuldan mezun ettiği halde başarılı liselere yerleşmesi icin oğrencilerine destek olmayı surdurene kadar bircok fedakar oğretmen yer alıyor.
Yılın "calıkuşu" secilen oğretmenlerden bazılarının hikayesi şoyle:
"Afyonkarahisar Hamidiye Ortaokulunda mudur yardımcısı olarak gorev yapan Kadir Kaplan, uluslararası dergilerde Turkce eğitimi ozelinde, alana doğrudan katkı sağlayacak 14 makale yayımladı. Calıştığı okula kutuphane, akıl ve zeka oyunları atolyesi acılmasına katkı sunarak cocukların, derslerini eğlenceli şekilde oğrenmelerini sağlayan Kaplan, oğretmenliğin yanı sıra akademik calışmalarını da yuruterek hem kurum personeline hem de oğrencilere rol model oldu.
Balıkesir-Bigadic Dorteylul Ortaokulu Muduru Hasan Şayık, Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen Şimdi Okuma Zamanı Projesi ile dezavantajlı gruplara modern kutuphane ve okuma alanları kazandırılmasına katkı sundu.

Genclik ve Spor Bakanlığı tarafından desteklenen Kultur ve Sanatla Gulumse Hayata Projesi ile okulun oğrencilerine ebru atolyesi, muzik ritim atolyesi gibi sosyal etkinlik alanları yapılması icin calışan Şayık, Kitap Okuyan Nesiller Projesi ile okumayı eğlenceli hale getirerek, oğrencilerin 5,5 olan yıllık kitap okuma ortalamasının 15'e cıkmasını sağladı.
Hatay-Dortyol Makbule Hanım Anaokulu Mudur Yardımcısı Ayten Bozkan ise dezavantajlı kadın ve cocukların topluma kazandırılmasına yonelik yaptığı calışmalardan dolayı ilinde başarı belgesine layık goruldu.
2020 yılında Hasan Ali Yucel Edebiyat Odulleri kapsamında duzenlenen, Oğretmenler Arası Kısa Oyku Yarışmasında Dortyol ilce birincisi secilen Bozkan, Turk Kızılay yararına yaptığı gonullu calışmalardan dolayı sırasıyla bronz, gumuş, altın madalyalar ve plaketle odullendirildi.
Hayvan sevgisi aşılamaya calıştı
Karaman Mehmet Cavaş İlkokulu Sınıf Oğretmeni Mustafa Kaya da oğrencilerinin sosyal, kulturel, sanatsal ve sportif etkinliklere yoğun bir şekilde katılmasını sağladı.

Kaya, Kovid-19 nedeniyle yuz yuze eğitime ara verildiği surecte 23 Nisan Ulusla Egemenlik ve Cocuk Bayramı kutlamalarını uzaktan da olsa gercekleştirerek, oğrencilerinin bayramlarını buruk da olsa kutladı.
Oğrencilerine hayvan ve doğa sevgisini aşılamak amacı ile Karaman Hayvan Barınağını gezdiren ve kış mevsiminde sokak hayvanlarına yiyecek bıraktıran Kaya, oğrencilerin, bilgisayar programlama kavramları ile dijital vatandaşlığı keşfetmesi ve etkileşimli oyunlar geliştirmesi icin ceşitli kurslar iceren "Code Org" kursları ile ilgili eğitimler aldı.
Kaya, sınıf ici etkinliklerde ceşitli proje faaliyetlerinde oğrencilerinin bircok "web2" aracını oğrenmesini ve başarıyla uygulamasını sağladı.
Tiyatrodan elde edilen gelir oğrencilere
Kastamonu TOKİ İlkokulu sınıf oğretmenlerinden Fatih Acar da daha once gorev yaptığı Harran Cumhuriyet İlkokulunda Curcuna Tiyatro Grubu'nu kurdu, oradan elden edilen gelirle okula ve oğrencilere katkı yaptı.

Kastamonu'da, Somalili oğrencilere Turkce oğretiminde gorev alan Acar, cok sayıda makale de yayımladı.
Kayseri Melikgazi Muncube Cıngıllıoğlu Ortaokulu Biyololoji Oğretmeni Ozcan Elzem Şengul de TUBİTAK projelerinde oğrencilerinin bolge ve Turkiye dereceleri almasını sağladı. Şengul'un oğrencilerinin, robotik yarışmasında 3 farklı alanda birinciliği bulunuyor.
Gaziantep geleneksel evlerindeki motiflerin cizimlerinden kitap basılmasını sağlayarak 3 bin oğrenciye ucretsiz dağıtan Şengul, Eğitim Teknolojileri Zirvesi'nde ozel alt sınıflarla ilgili calışmalar da yuruttu.
Engellilere tekerlekli sandalye icin kampanya duzenledi
Mardin-Artuklu Abdulkadir Tutaşı İlkokulu Okul Muduru İhsan Homan da Losemili cocuklar yararına geliri LOSEV'e bağışlanan oyuncak fuarında gorev aldı.
Her yıl Kızılay Haftası'nda "İyilik Kanımızda Var Projesi" ile veliler arası kan bağışı kampanyası ile "Her Kapak Bir Adım Projesi" ile tekerlekli sandalye alınması icin mavi kapak toplama kampanyası duzenleyen Homan, "Cevreci Lider Projesi" ile velilerden ve oğrencilerden evlerinde olan atık pilleri okula getirmelerini isteyerek, oğrencilerinin cevreye duyarlı bireyler olarak yetişmesine katkı sağladı.
Osmaniye Sumbas Binali Yıldırım Yatılı Bolge Ortaokulu Turkce Oğretmeni İzzet Irmak ise Kovid-19 salgını başlayınca internet uzerinden, dersine girmediği sınıflar da dahil oğrencilere canlı ders vermeye başladı.
Ev ziyaretleri yaparak oğrencilerine rehberlik ve moral takviyesi yapan Irmak, YouTube uzerinden oğrencilere rehberlik ve ders videoları yayınladı.
Irmak, sokağa cıkma kısıtlaması olduğu zamanlarda sosyal medya uzerinden uzman kişilerle canlı sohbet yayınları yaparak, oğrencilerini bilgilendirdi ve hoş zaman gecirmeleri icin calıştı.
Siirt Mehmetcik İlkokulu sınıf Oğretmeni Nevzat Tılmaz da ilkokulda mezun ettiği oğrencilerin peşini bırakmayarak birebir takibi sayesinde, 23 oğrencisinin fen lisesi, 10 oğrencisinin de Anadolu lisesi kazanmasını sağladı. İl geneli yapılan etkinlik ve soru hazırlama ekibinde gorev alan Tılmaz, okulda yapılan eğitim oğretim faaliyetlerinin geliştirilmesinde aktif gorev aldı.
Antalya Hacı Dudu Mehmet Gebizli Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Turk Dili ve Edebiyatı Oğretmeni Tekin Kaya da oğrencilere şiir sevgisi aşılamak icin calışmalar yuruttu.
15 Temmuz Oğretmenler Arası Şiir Yarışması'nda Antalya birincisi olan Kaya, daha sonraki gorev yeri Konya'da da 24 Kasım Oğretmenler Gunu Şiir Yarışması'nda birinci sırada yer aldı.