Amasya'nın Suluova ilcesinde, 70 yaşındaki emekli oğretmen Abdulhalim Durma, araştırmacı ve yazarlığının yanı sıra yaptığı ceviri, fotoğraf merakı, jimnastik ve muzikle renklendirdiği yaşantısıyla dikkati cekiyor Amasya'nın Suluova ilcesinde, 70 yaşındaki emekli oğretmen Abdulhalim Durma, bitmek bilmeyen enerjisi ile araştırma ve ceviri yapıp, kitap yazıyor, fotoğraf cekiyor, sporu ihmal etmiyor ve muzikle ilgileniyor.
Emekli oğretmen Durma, oğrenmeye, uretmeye olan merakı ve kişisel gelişimine gosterdiği ozen ile cevresine de ornek oluyor.
81 ili kapsayan "Evliyalar Şehri" kitap serisi hazırlayan ve bir kısmını yayımlayan Durma, yeni calışmaları icin de hazırlık yapıyor.
Durma, AA muhabirine, 1980 yılında Erzurum İmam Hatip Lisesinde Felsefe Grubu Dersleri Oğretmeni olarak başladığı mesleğinden 2005 yılında emekli olduğunu soyleyerek, "Emekliliği ertelemek sanki emeklilikten calmak gibi geliyordu bana. Nasıl olsa gunu geldiğinde hayattan emekli olacak insan. O yuzden olum oncesi hayattaki emeklilik yıllarımı yaşamak icin zamanı geldiğinde emekli oldum." dedi.
- "Oğretmen sadece kendisini mezun edemez"
Oğretmenliği omur boyu suren oğrenciliğe benzeten Durma, "25 yıllık oğretmenlik hayatımda binlerce oğrencim oldu, butun oğrencilerimi mezun ettim fakat mezun edemediğim bir tek oğrenci vardı oda kendim. Cunku oğretmenlik omur boyu suren bir oğrencilik." ifadesinde bulundu.
Kutsal bir meslek olan oğretmenliği severek yaptığını, kendi gelişimi ile ilgili yol almaya devam ettiğini belirten Durma şunları dile getirdi:
"Kalıcı bir iz bırakmak, baki kalan bu kubbede geride hoş bir seda bırakmak icin yazıyorum. Elli yıllık yazı hayatımda araştırma ve inceleme yazıları yazdım, tercume ve roman calışmaları yaptım. 81 ili kapsayan 'Evliyalar Şehri' kitap serisinin 50'nci eserini tamamladım. Bunlardan 10 eseri kitaplaştırarak okuyucuya sunduk, 40 eseri ise daha hızlı ve kolay ulaşım yolu olduğu icin internet ortamında okuyucu ile paylaşıyoruz. Geriye kalan 31 il icin halen calışmalarım devam ediyor. Din ve psikoloji alanında yazılmış 6 eserin İngilizceden Turkceye cevirisini yaptım. Bunun yanı sıra bir roman calışması ile Suluova Yolpınar Koyu (Gala-Kaala) yoresi ile ilgili kitap calışması da yapıyorum."
Yazı calışmalarının dışında, gezi ve fotoğraf tutkusunun da hayatında onemli bir yer kapladığını anlatan Durma, "Fotoğraf cekmeye lise yıllarımda aldığım sarmalı ilk fotoğraf makinesi ile başladım. Gezmeyi gorduklerimi kayıt altına almayı seviyorum. Yerel televizyonlara tarih ve tabiat ile ilgili belgesel programları da yaptım." diye konuştu.
Gune jimnastik yaparak başladığını anlatan Durma, yazmanın yanı sıra muzikle ilgilenmeyi sevdiğini ve kendisini her fırsatta doğaya atarak fotoğraf cektiğini kaydetti.
Durma, cocuklara ve genclere, kitap okuyarak, araştırarak, dil oğrenerek, spor yaparak, hobi edinerek surekli kendilerini geliştirmeleri tavsiyesinde bulundu.