Kimya Teknolojisi Alanı bulunan okullarda Kimya/Kimya Teknolojisi alanı oğretmeni olarak gorev yapan Oğretmenler, atolye ve Laboratuvar oğretmeni olarak değerlendirileceklerinden haftada 20 saat aylık karşılığı ders gorevi verilecek ve 20 saati zorunlu olmak uzere haftada 24 saate kadar ek ders gorevi alacaktır. Milli Eğitim Bakanlığı Erkek Teknik Oğretim Genel Mudurluğunun 09.02.2010 tarih, 599 sayılı ve "Kimya/Kimya Teknolojisi oğretmenleri" konulu yazıları ile 08.07.2014 tarih, 2859633 sayılı ve "Kimya/Kimya Teknolojisi oğretmenleri" konulu yazılarına gore;
Talim ve Terbiye Kurulunun 20.02.2014 Tarih ve 9 Sayılı Kurul Kararı ile yururluğe giren Milli Eğitim Bakanlığı'na Bağlı Eğitim Kurumlarına Oğretmen Olarak Atanacakların Atamalarına Esas Olan Alanlar İle Mezun Oldukları Yuksekoğretim Programları ve Aylık Karşılığı Okutacakları Derslere İlişkin Esaslara gore; mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumları bunyesinde Kimya Teknolojisi alanı bulunan okullara Kimya/Kimya Teknolojisi oğretmeni olarak atananlar Kimya dersleri ile birlikte bu alanın derslerini aylık karşılığı okutmakla yukumludur.
Kimya Teknolojisi Alanı bulunan okullarda Kimya/Kimya Teknolojisi alanı oğretmeni olarak gorev yapan Oğretmenler, atolye ve Laboratuvar oğretmeni olarak değerlendirilecektir.
Kimya Teknolojisi Alanı bulunmayan mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarında gorevli oğretmenleri ise genel bilgi ve meslek dersi oğretmenleri kapsamında değerlendirilecektir.
KİMYA OĞRETMENLERİNİN, HANGİ HALLERDE AYLIK VE EK DERS KARŞILIĞI OKUTACAKLARI DERS SAYILARI NE KADARDIR?
Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici ve Oğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Aylık karşılığı ders gorevi" başlıklı 5. maddesinde; "(1) Kapsama dahil orgun ve yaygın eğitim kurumlarında gorevli;
c) Genel bilgi ve meslek dersleri oğretmenleri haftada 15 saat,
c) Atolye ve laboratuvar oğretmenleri haftada 20 saat,
ders okutmakla yukumludurler. Bu yukumluluk oncelikle alanlarında, alanlarında ders bulunmayanlara ise ihtiyac halinde ve istekleri uzerine alanları dışında ders gorevi verilmek suretiyle yerine getirilir." hukumleri bulunmaktadır.

Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Ek ders gorevi" başlıklı 6. maddesindeki; "(1) Kapsama dahil orgun ve yaygın eğitim kurumlarında gorevli olup, aylık karşılığı ders gorevini tamamlayan;
b) Genel bilgi ve meslek dersleri oğretmenlerine 6 saati zorunlu olmak uzere haftada 15 saate,
c) Atolye ve laboratuvar oğretmenlerine 20 saati zorunlu olmak uzere haftada 24 saate,
kadar alanlarında, alanlarında ek ders gorevi verilemeyen veya kısmen verilebilenlere, ihtiyac halinde ve istekleri uzerine alanları dışında da ek ders gorevi verilebilir. " hukumleri bulunmaktadır.
Dolayısıyla Kimya Teknolojisi Alanı bulunan okullarda Kimya/Kimya Teknolojisi alanı oğretmeni olarak gorev yapan Oğretmenler, atolye ve Laboratuvar oğretmeni olarak değerlendirileceklerinden haftada 20 saat aylık karşılığı ders gorevi verilecek ve 20 saati zorunlu olmak uzere haftada 24 saate kadar ek ders gorevi alacaktır.

Kimya Teknolojisi Alanı bulunmayan mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarında gorevli oğretmenleri ise genel bilgi ve meslek dersi oğretmenleri kapsamında değerlendirileceklerinden haftada 15 saat aylık karşılığı ders gorevi verilecek ve 6 saati zorunlu olmak uzere haftada 15 saate kadar ek ders gorevi alacaktır.
KİMYA OĞRETMENLERİNİN KİMYA TEKNOLOJİSİ ALANI BULUNAN OKULLARDAKİ, NORM KADROYA ESAS DERS YUKU NASIL HESAPLANIR?
Milli Eğitim Bakanlığı Erkek Teknik Oğretim Genel Mudurluğu 24.08.2010 tarih, 3756 sayılı ve "Kimya/Kimya Teknolojisi oğretmenleri" konulu yazılarına gore;
Kimya Teknolojisi alanı programı uygulanan Anadolu Teknik ve Anadolu Meslek Liselerinde bu alanın norm kadrolarının belirlenmesinde, atolye ve laboratuar dersleri teknik ve endustri meslek liselerinin normal bolum ders yukleri ile birlikte değerlendirilmektedir. Anadolu bolumundeki Kimya/Kimya Teknolojisi alan oğretmenlerinin aynı zamanda bu alanın atolye ve laboratuvar oğretmeni olarak değerlendirilmesi gerektiğinden, bu oğretmenlere atolye ve laboratuvar derslerinin, ders butunluğu de dikkate alınarak eşit olarak dağıtılması gerekmektedir.
Dolayısıyla okulun normal kimya dersleri ile Kimya Teknolojisi alanındaki atolye ve laboratuvar derslerinin toplam ders yuku ders butunluğu de dikkate alınarak tum kimya oğretmenlerine eşit olarak dağıtılması gerekmektedir.

KİMYA OĞRETMENLERİNE, HANGİ HALLERDE İŞLETMELERDE MESLEKİ EĞİTİMDE KOORDİNATORLUK GOREVİ VERİLEBİLİR?
Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Mudurluğunun 20.10.2020 tarih ve 15165893 sayılı yazılarına gore;
Mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumları bunyesinde Kimya Teknolojisi alanı bulunan okullara Kimya/Kimya Teknolojisi oğretmeni olarak atananlar Kimya dersleri ile birlikte bu alanın derslerini aylık karşılığı okutmakla yukumludur. Soz konusu okul ve kurumlarda Kimya/Kimya Teknolojisi alanı oğretmeni olarak gorev yapan oğretmenlerin atolye ve laboratuvar oğretmeni olarak değerlendirilmesi, gerektiğinden Milli Eğitim Bakanlığı Ortaoğretim Kurumları Yonetmeliğinin 88 inci maddesinin ikinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri doğrultusunda işletmelerde mesleki eğitimde koordinatorluk gorevi verilecektir.
Kimya Teknolojisi Alanı bulunmayan mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarında gorevli oğretmenleri ise işletmelerde mesleki eğitimde koordinatorluk gorevi verilemeyecektir.
Ahmet KANDEMİR