Bursa Otomotiv Endustrisi İhracatcıları Birliği Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde geliştirilen akıllı telefon uygulaması, oğretmen ve oğrencilerinin sanal gerceklik gozlukleriyle aynı ortamda etkileşim kurarak eğitim yapabilmesini sağlıyor. Proje kapsamında geliştirilen yazılım akıllı telefonlara yuklendikten sonra internet uzerinden sanal gerceklik gozluğuyle oğretmen ve oğrenciler birbirleriyle bağlantı kuruyor.
Laboratuvar, coğrafi konumlar, uzay gibi modellemesi ve cizimi yapılmış herhangi bir alanda evlerinden bağlantı kuran oğrenciler, oğretmenleriyle aynı ortamda etkileşime gecerek ders yapma imkanına sahip oluyor.
Deney aşamasında olan uygulama şimdilik oğretmenin, oğrencilerine kod gondermesiyle telefonlara yuklenerek kullanılabiliyor.
Projesi icin patent başvurusunda da bulunan Mujdehan Ors Filiz, sistemin detaylarını AA muhabirine anlattı.
Mesleki eğitime katma değer kazandırabilmek icin calıştıklarını belirten Filiz, projesinin uzaktan eğitimin dijital gerceklikte yapılabilmesine yonelik olduğunu soyledi.
Canlı derste bircok konunun oğretilebildiğini ancak uc boyutlu urunler gibi konuların tam anlamıyla aktarılamadığını belirten Filiz, şoyle devam etti:
"Mesela koşegen ya da sinus eğrisi, bunları oğrencilere anlatabilmek icin uc boyutlu sistemleri kullanmak gerekiyor. Şu anda kullanılan sistemler, tek yonlu, cift yonlu değil. Aynı anda oğrenciyi ve oğretmeni aynı yere getirmiyor. Pandemi nedeniyle oğretmen ve oğrenciler canlı yayındalar ama etkileşimleri oldukca az. Projemizde, oğrenci ve oğretmeni sanal gerceklik ogeleriyle aynı yerde bir araya getiriyoruz. Calışmalarımız oğretmen ve oğrencinin senkronize bir şekilde uc boyutlu ogeyi aynı anda tutup kullanabilmesi yonunde. Boylelikle etkileşimin artmasını sağlıyoruz. Aynı zamanda dezavantajlı kesimin eğitime ulaşabilmesi icin buyuk bir atılım olan proje, yaşı buyuk, eğitim hakkını kaybetmiş insanların her an her yerden eğitim alabilmesini sağlamak acısından da cok onemli."
"Oğrenci, oğretmeniyle aynı ortamda gezerek soru sorabilecek"
Bilim insanlarına danışarak hareket ettiklerine değinen Filiz, projeye bircok yerden destek geldiğini belirtti.

Filiz, "Microsoft Turkiye Yazılım Geliştirme Teknolojileri Genel Mudur Yardımcısı Cavit Yantac bize buyuk destek oldu, kinect cihazını kullanmamızı sağladı. Boylelikle butun vucut hatlarımızın sanal gerceklikte olmasını sağladık." bilgisini paylaştı.
Tarih derslerinde, savaş alanının modellemesi yapılarak oğrencilerin ve oğretmenin sanal gerceklik gozlukleriyle dahil olabileceğini aktaran Filiz, bu sayede oğretilen konunun daha kalıcı hale gelebileceğine dikkati cekti.
Sistemin telefonlara indirilip sanal gerceklik gozlukleriyle kullanılabildiği bilgisini veren Filiz, "Sisteme giriş yapanlar birbirlerini gorebiliyor. Aynı anda 20 oğrenci bizim calışmamızda aynı ortama girebiliyor. Sistemde oğrencilere iki boyutlu cizdiğimiz şeyleri onlara daha iyi gostermeyi amaclıyoruz. Mesela tarih ve coğrafya dersinin bir araya gelebildiği ortamlar olacak. Oğrenci, oğretmeniyle senkronize bir şekilde aynı ortamda gezerek sorularını da sorarak dersi oğrenmiş olacak." diye konuştu.
"Uzaktan eğitimin yoğun olduğu bugunlerde karşılığını bulan bir değeri var"
Okul muduru Metin Sezer de lisenin, otomotiv sektorunde Ar-Ge, tasarım ve yenilik merkezi olma yolunda ilerlediğini aktardı.

Ar-Ge merkezlerini yuksek teknolojiyle donatıp toplumun ihtiyacını karşılayacak calışmalar gercekleştirmek istediklerini anlatan Sezer, şunları kaydetti:
"Calışmalarımız, Milli Eğitim Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Bursa Otomotiv Endustrisi İhracatcıları Birliği tarafından da destekleniyor. Bu konuda uretilen projelerimizin marka ve patentleri alınıyor. Ar-Ge merkezimizde yapılan calışmalar, sadece kendi okul oğrencilerimizin değil, cevre okullardaki cocuklarımızın da eğitim alabildiği, calışma yapabildiği, proje fikirlerini geliştirip destek bulabildiği merkezler olmaktadır. Hedefimiz milli teknoloji ve guclu sanayi.
Projelerimizi Milli Eğitim Bakanlığı desteklemeye değer buldu. Giyilebilir eğitim projemiz bunlardan biri ve cok onemsediğimiz bir proje. Tam da zamanın ihtiyacına uygun, uzaktan eğitimin yoğun olduğu bugunlerde karşılığını bulan bir değeri var. Artık cocuklarımız, ekran karşısında bire bir izlemek yerine guclendirilmiş sanal gerceklikle olayı yaşar vaziyette uygulamalı eğitimleri alırken de cisimlerin sertliğini, ısısını hissedebilecek seviyede bir meslek eğitimi, bir tarih eğitimini oğrenmiş olacak. Projeyi geliştirme adına da calışmalarımızı surduruyoruz."