Hizmetin niteliği itibariyle zorunlu guvenlik ihtiyacı ve kamu yararını gercekleştirme amacına yonelik olarak kullanılmak durumunda olan guvenlik kameraları insan onuru ve temel kişilik haklarına aykırı şekilde kamu gorevlilerinin izlenmesine imkan vermeyecek yerel takılması gerekmektedir. OKULLARDA GUVENLİK KAMERALARI BULUNMASI ZORUNLULUKTUR
Milli Eğitim Bakanlığı Okul Oncesi Eğitim Ve İlkoğretim Kurumları Yonetmeliğinin "Oğrenci sağlığı ve okul guvenliği" başlıklı 78. maddesi 2. fıkrasındaki; "(2) Guvenli okul ortamının sağlanması icin her turlu eğitim ve rehberlik faaliyetlerine onem verilir. Calışanların ve oğrencilerin fiziki ve psikolojik şiddetten korunması icin iletişim aracları ile kamera ve alarm sistemlerinden yararlanılarak gerekli tedbirler alınır." hukumlerine gore okul oncesi, ilkokul ve ortaokullarda guvenlik kameraları bulunması zorunluluktur.
Milli Eğitim Bakanlığı Ortaoğretim Kurumları Yonetmeliğinin "Okul guvenliği" başlıklı 218 maddesindeki; "(1) Guvenli okul ortamının sağlanması, oğretmen ve oğrencilerin fiziki ve psikolojik şiddetten korunması icin iletişim araclarıyla kamera ve alarm sistemlerinden de yararlanılarak gerekli tedbirler alınır. Guvenliğin sağlanmasına yonelik personel gorevlendirilir." hukumlerine gore liselerde guvenlik kameraları bulunması zorunluluktur.
PEKİ, OKUL GUVENLİK KAMERALARI HANGİ AMACLA NERELERE KONULMALIDIR?
2010/2 Sayılı Başbakanlık Genelgesinin 5. maddesinde; "Kamu kurum ve kuruluşlarında hizmet yurutulen mahallerin kamera ile izlenmesi uygulamaları gozden gecirilecek; hizmetin niteliği itibariyle zorunlu guvenlik ihtiyacı ve kamu yararını gercekleştirme amacı dışında insan onuru ve temel kişilik haklarına aykırı şekilde kamu gorevlilerinin izlenmesine imkan veren uygulamaların tespit edilmesi durumunda, bu uygulamaların onune gecilmesi hususunda gerekli tedbirler alınacaktır."hukumleri bulunmaktadır.
Dolayısıyla hizmetin niteliği itibariyle zorunlu guvenlik ihtiyacı ve kamu yararını gercekleştirme amacına yonelik olarak kullanılmak durumunda olan guvenlik kameralarıinsan onuru ve temel kişilik haklarına aykırı şekilde kamu gorevlilerinin izlenmesine imkan vermeyecek yerlere takılması gerekmektedir.
EĞİTİM-OĞRETİM ETKİNLİKLERİ KAMERALI SİSTEMLE İZLENEMEZ
Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'nın 04.09.2008 tarih ve 7124 sayılı yazılarında; ''Anaokulu, anasınıfı, kreş, yuva ve diğer okul oncesi eğitim kurumlarında kameralı izleme sistemi kurulması ve uygulanması hakkında, soz konusu kurumlardaki eğitim etkinliklerinin kameralı sistemle izlenmesinin uygun olmayacağı, ancak guvenlik amacıyla oğrenim etkinlikleri yapılan bolumlerin dışında kalan yerlerin kamerayla izlenebileceğinin değerlendirildiği'' acıklamasında bulunularakeğitim etkinliklerinin kameralı sistemle izlenmesinin uygun olmayacağı, ancak guvenlik amacıyla oğrenim etkinlikleri yapılan bolumlerin dışında kalan yerlerin kamerayla izlenebileceği vurgulanmıştır.
EĞİTİM-OĞRETİM ETKİNLİKLERİ YAPILAN BOLUMLERİN DIŞINDA KALAN YERLER KAMERAYLA İZLENEBİLİR.

Milli Eğitim Bakanlığı Hukuk Muşavirliği 06.04.2015 tarih ve 3654547 sayılı yazılarında; "Hizmetin niteliği itibariyle zorunlu guvenlik ihtiyacı ve kamu yararını gercekleştirme amacı dışında insan onuru ve temel kişilik haklarına aykırı şekilde kamu gorevlilerinin izlenmesine imkan veren uygulamalara donuşmemesi gerektiği duşunulmekte olup, soz konusu kurumlardaki eğitim etkinliklerinin guvenlik amacıyla kameralı veya benzer sistemlerle izlenmesinin uygun olmayacağı, ancak eğitim-oğretim etkinlikleri yapılan bolumlerin dışında kalan yerlerin kamerayla izlenebileceği değerlendirilmektedir." acıklamasında bulunmuştur.
Dolayısıyla sadece eğitim-oğretim etkinlikleri yapılan bolumlerin dışında kalan yerler kamerayla izlenebilir.
Ahmet KANDEMİR
Okul guvenlik kamera goruntuleri kimlere verilebilir?