Atolye ve laboratuvar şefleri haftada bir gun okula gelecekleri, okula gelecekleri donemde uzerlerine duşen sorumluluklarını yerine getirerek sorumlu oldukları bolumde ki arac gereclerin bakım ve onarımını yapacak, kullanıma hazır halde bulunduracaktır. Milli Eğitim Bakanlığı Ortaoğretim Kurumları Yonetmeliğinin "Alan/bolum, atolye ve laboratuvar şeflerinin gorev ve sorumlulukları" başlıklı 85. maddesinde atolye ve laboratuvar şeflerinin gorevleri tanımlanmış olup ozetle alan/bolum, atolye ve laboratuvar şefleri sorumlu oldukları alanın bina, eşya, makine-techizat ve diğer taşınırların bakım, onarım, koruma, saklama ve kullanıma hazır bulundurulmasından sorumlu tutulmuşlardır.
Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Mudurluğu 11.11.2020 tarih ver 16496955 sayılı yazılarıyla Mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarında alan/bolum, atolye ve laboratuvar şeflerine, yuz yuze eğitimin başlaması sebebiyle gorev yaptıkları eğitim kurumunun bolum, atolye ve laboratuvarlarındaki calışmaların planlanması, tezgah, makine, arac ve gerecin sağlanması, bakımı, onarımı ve oğretime hazır halde bulundurulması amacıyla yaptıkları calışmalar icin Kararın 6. maddesinin dorduncu fıkrasına gore "Planlama ve Bakım-Onarım Gorevi" karşılığı olarak ek ders ucretinin odenmesi gerektiğini belirtmiştir.
İşte o yazı;
Fakat Koronavirus salgının artış gostermesi uzerine alınan tedbirler kapsamında 23 Kasım tarihinden itibaren yuz yuze eğitime ara verilerek uzaktan eğitime gecilmiştir. Ardından Milli, Eğitim Bakanlığı Ortaoğretim Genel Mudurluğu'nun 19.11.2020 Tarih ve 16964289 Sayılı Yazısının 8. maddesindeki; "8-Uzaktan eğitim surecinin etkili ve verimli bir şekilde yurutulmesi amacıyla okul yonetimleri tarafından zumre oğretmenleri ve rehberlik servisinde gorevli oğretmenlerle birlikte yapılacak planlama doğrultusunda oğretmenler haftada en az 1 (bir) gun okula gelerek değerlendirme yapacak ve sınıf defterlerini işleyecektir. Oğretmenler uzaktan eğitimi surdurmek icin okulda bulunan bilgisayar ve kamera gibi araclardan yararlanabilecektir." acıklamalarıyla oğretmenlerin haftada bir gun okula gelmeleri gerektiği ifade edilmiştir. Bu minvalde alan/bolum, atolye ve laboratuvar şefleri de haftada bir gun okula gelecek olup okulda bulundukları sure icerisinde gorevlerini yerine getireceklerdir.
Kıyasen Milli Eğitim Bakanlığı, 4 Ocak 2021 tarihine kadar olan uzaktan eğitimde haftada bir gun okula gelecekleri, okula gelecekleri donemde yerlerine diğer alan oğretmenlerinin gireceği, sınıf oğretmenlerinin okulda bulunduğu surede okul mudurunce verilen gorevleri yapmaları halinde verilen bu gorevlerin ek ders gorevinden sayılmasının mumkun olduğunu belirtmiştir. İşte o yazı;
Dolayısıyla atolye ve laboratuvar şefleri haftada bir gun okula gelecekleri, okula gelecekleri donemde uzerlerine duşen sorumluluklarını yerine getirerek sorumlu oldukları bolumde ki arac gereclerin bakım ve onarımını yapacak, kullanıma hazır halde bulunduracaktır.
Ek ders ucreti odemelerine ilişkin ana duzenlemelerin yer aldığı Milli Eğitim Bakanlığı Yonetici Ve Oğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Ek ders ucreti" başlıklı 6. maddesinin 4. fıkrasında "Birinci fıkranın (c) bendinde belirtilen atolye ve laboratuvar oğretmenlerinden kendilerine bolum, atolye ve laboratuvar şefliği gorevi verilenlerin, gorev yaptıkları eğitim kurumunun bolum, atolye ve laboratuvarlarındaki calışmaların planlanması, tezgah, makine, arac ve gerecin sağlanması, bakımı, onarımı ve oğretime hazır halde bulundurulması amacıyla yaptıkları calışmaların bolum şefleri icin haftada 10, atolye ve laboratuvar şefleri icin ise haftada 6 saati ek ders gorevi sayılır. Bu dersler ders dağıtım cizelgesinde "Planlama ve Bakım-Onarım Gorevi" adıyla gosterilir ve haftada azami okutabilecekleri ek ders saatleri icinde verilir." hukumlerine yer verilmiş olup madde hukmu uyarınca bolum şeflerine haftada 10 saat, atolye ve laboratuvar şeflerine ise haftada 6 saat ek ders ucreti odenmesi gerekmektedir.
Ahmet KANDEMİR