Melahat Unugur Ortaokulu oğretmenleri, Kovid-19 salgını tedbirlerini kapsamında başlatılan uzaktan eğitim surecinde dijital aracları kullanarak ders saatlerini oğrenciler icin eğlenceli kılıyor. Eskişehir'de faaliyet gosteren Melahat Unugur Ortaokulu'nun oğretmenleri, yeni tip koronavirus (Kovid-19) salgını tedbirleri kapsamında başlatılan uzaktan eğitim surecindeki derslerde dijital aracları kullanarak zamanı oğrenciler icin eğlenceli hale getiriyor.
Okulun bilişim teknolojileri oğretmenleri Ali Kaya ve Pelin Yazar Tunc, Anadolu Universitesi (AU) Sosyal Medya ve Dijital Guvenlik Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde (SODİGEM) dijital teknolojiler uzerine eğitimler aldı.
Dijital aracları uzaktan eğitimde kullanarak oğrenciler icin dersleri eğlenceli hale getirebilmek amacıyla okullarındaki farklı branşlarda gorev yapan 120 oğretmene deneyimlerini aktaran iki oğretmen, cevrim ici yarışma ve video işleme uygulamaları ile dijital efektleri derslerinde kullanmaya başladı.
Oğrencileri icin cevrim ici eğitimi eğlenceli hale getiren oğretmenler, cabalarıyla meslektaşlarına ornek oluyor.
"Not kaygılarını ortadan kaldırmaya calıştık"
Oğretmen Ali Kaya, AA muhabirine, uzaktan eğitim surecinde oğrencilere verdikleri eğitimi eğlenceli hale getirmek icin Web 2.0 dijital araclarını kullandıklarını soyledi.
Anadolu Universitesi SODİGEM Muduru Doc. Dr. Yusuf Levent Şahin'in destekleriyle aldıkları dijital video yayıncılığı eğitimlerindeki bilgi ve deneyimlerini okuldaki diğer oğretmenlere oğrettiklerini belirten Kaya, "Wordart ve padlet ile iş birlikci calışmalar yaptık. Movie maker ile video işleme programları gosterdik. Kahoot aracılığıyla ders sonlarında eğlenceli yarışmalar yapabilmelerini icin eğitimler verdik. Oğretmen arkadaşlarımız bundan cok memnun kaldı." dedi.
Kaya, uzaktan eğitim surecinde dijital teknolojileri kullanmaya başlayan meslektaşlarının da cok guzel donuşler aldığını vurguladı.
Dijital araclarla uzaktan eğitimi oğrenciler icin eğlenceli kılmaya calıştıklarını anlatan Kaya, şoyle devam etti:
"Pandemi surecinde dersler yuz yuze olmadığından cocuklar bilgisayar başında sıkılıyor. Bu kapsamda Web 2.0 araclarını kullanacak cocukların derslerin eğlenceli şekilde işlemelerini sağladık ki bir daha ki dersi sabırsızlıkla beklemesinler. Not kaygılarını ortadan kaldırmaya calıştık. Cocuklar, Scratch programında kendi oyunlarını tasarlıyor ve oynuyorlar. Bilgi yarışmaları duzenliyoruz. Quiz programında hazırladığımız soruları ekrana yansıtıyoruz. Cocuklar belli bir surede soruları cevaplıyor. Boylece mutlu oluyorlar. Bu programlarının hepsinin kullanımı cok kolay. Kısa bir eğitimin ardından butun oğretmenlerimiz kolaylıkla kullanabilir. Şu ana kadar 120 oğretmenimize dijital uygulamaları kullanmaları icin eğitimler verdik."
Ali Kaya, okulda kurdukların yeşil perde aracılığıyla cektikleri videolarla cocukların hayal gucunun on plana cıkmasını sağladıklarını bildirdi.
"Dersi bir kedi anlattı, cocuklar o derste cok heyecanlandı"
Oğretmen Pelin Yazar Tunc ise uzaktan eğitimde bilişimin onemi daha iyi anlaşıldığı bir donemin yaşandığına değindi.
Okuldaki oğrencilerin daha once oyun ya da sosyal medyada gezinmek dışında bilişim teknolojilerine yakın olmadığını kaydeden Tunc, şoyle konuştu:
"Oğrencilerimiz okulumuza geldiklerinde bilişimin bambaşka bir boyutunu gordu. Oyun tasarımı, robotik kodlama, uc boyutlu tasarım, video duzenleme calışmaları yapıyoruz. Dersleri eğlenceli hale getiriyoruz. Dersler verimli geciyor. Pandemi donemindeki uzaktan eğitimde oğrencileri aktif tutmak istiyoruz. Cocuklar cok cabuk adapte oldu. FaceRig adında bir program var. Onu kullanarak derste yanımda bir kedi karakteri varmış gibi gosteriyorum. Dersi bir kedi anlattı, cocuklar o derste cok heyecanlandı. Cocuklar 'Ders neden erken bitti?' diyor. Derslerimizi cok sayıda oğrenci takip ediyor."
Melahat Unugur Ortaokulu Muduru Ahmet Berberler de okulun dijital bilişimden faydalanma konusundaki şansının oğretmenlerinden kaynaklandığını belirtti.
Kendini yetiştirmiş ve alanında uzman bilişim teknoloji oğretmenlerinin bulunduğunu anlatan Berberler, "Hem oğrencilerimize hem de oğretmenlerimize destek veriyorlar. Mart ayından bu yana yaşadığımız pandemi sureci nedeniyle eğitim farklı platformlara taşındı. Okulumuzun Youtube kanalını kurduk. Oğrencilerin anlamadıkları noktaları yeniden gozden gecirmesi ya da tekrar etmesini sağlamak amacıyla dersleri kaydedip, Youtube'a yukledik." ifadelerini kullandı.
Berberler, dijital uygulamaları kullanan oğretmenlerinin, oğrencilerin dikkatini daha fazla cekmeyi başardığını sozlerine ekledi.