Diyarbakırlı matematik oğretmeni Nazım Yokuş, sayı doğrusundaki sayılar arasında boşluklar olduğunu iddia etti. Calışmasına 'Neş Teoremi' ismini veren Yokuş, matematik biliminin tekrar ele alınması gerektiğini ileri surdu. Diyarbakırlı matematik oğretmeni Nazım Yokuş, sayı doğrusundaki sayılar arasında boşluklar olduğunu iddia etti. Calışmasına 'Neş Teoremi' ismini veren Yokuş, matematik biliminin tekrar ele alınması gerektiğini ileri surdu.
Diyarbakır'da matematik oğretmeni olarak 22 yıldır eğitim veren Nazım Yokuş, yaptığı calışmaların ardından onemli bir iddia ortaya attı. 'Neş Teoremi' olarak adlandırdığı calışmasında sayı doğrusundaki sayılar arası boşluklar olduğunu one suren Yokuş, matematik bilimine dair calışmaların yeniden ele alınması gerektiğini savundu.
"Matematik baştan ele alınsa farklı bir sonuc cıkabilir"
Matematiğin icerisinde incelik var mıdır, matematiğe bir şey katılabilir mi diyerek calışmalar yapan oğretmen Nazım Yokuş, bu konular uzerine kaleme aldığı yazılarının da olduğunu soyledi. İlk once bir soru keşfettiğini belirten oğretmen Yokuş, "1 sayısından kucuk en buyuk reel sayı kactır diye onun keşfini yaptığım zaman inanılmaz bir mutluluk yaşadım. Hatta onunla ilgili odullu soru sorduk. Devam eden, son 2-3 yıldır da ilginc bir şekilde matematikteki bazı sayıların yok olduğunu gorduk. Bunu soru işlerken cok umursamıyorduk aslında. Cok onem arz etmiyordu benim icin. Cunku karşımıza cıkıyordu. Ortaokulda, ilkokuldan ziyade ortaokul kısmı ve lise de konu anlatılıyor oğrencilere. Detaylı bir şekilde anlatılıyor. Ama sonra boyle baktım Allah Allah, sayıları incelerken, matematiği, geometriyi incelerken dikkatimi ceken bir husus oldu. Matematikteki bazı sayıların yok olduğunu gordum. Bir donuşum gercekleştiğini. Bununda daha once keşfedilen bir kural olduğunu gorduk. Bunu paylaşmak istedim. Matematik zannedildiği kadar icinde her şeyi barındıran bir durum olmadığını, belki tekrardan incelenmesi gereken bir bilim dalı olduğunu, acıkcası ben boyle iddia ediyorum. Matematik tekrar baştan ele alınırsa farklı bir sonuc cıkabilir. Cunku bugune kadar matematik kurallarıyla anlatılan bir sayının, bir tane sayı değil, ona benzeyen bir suru sayının olduğunu, bunlar sayı doğrusunda yok oluyor. Yok olunca peki bunlara ne oluyor, yerine ne geliyor? Bu neye benziyor, şoyle taşları duşunun, yan yana konulmuş sayıları duşunun. Bu sayılardan bir tanesi kayboluyor. Ne oluyor, orada bir boncuk veya taş yok oluyor. Başka bir tanesi de yok oluyor. Diğeri de yok oluyor. Dolayısıyla boncuk şeklinde dizilmiş olan bir ip icinde boşlukların olduğu bir sayılar kumesi oluyor. Bu benim cok dikkatimi cekti. Orneğin 2,999. sayısını ele alalım. Bu sayımız 2,999. = a olsun Yine her tarafı 10 ile carpalım 10.(2,999.)= 10.a olur, virgullu sayılar 10 ile carpıldığı icin virgul sayısı 1 tane sağa kayacaktır. Dolayısıyla 29,999. = 10.a olacaktır. Bu sayıdan ilk olan sayıyı 2,999. = a sayısını cıkaralım. 29,999. = 10.a -2,999. = a 27,000.. = 9.a olur, yani 27 = 9.a olur, a'yı yalnız bırakalım a = 27/9 dan a = 3 olur. Şimdi başa donelim a başlangıcta 2,999. idi son işlemden sonra a = 3 oldu. Bu orneği sonu 9 devreden her sayı icin yapabiliriz, 9 devreden komşu sayıyı 1 artırıyor kuralı ortaya cıkıyor. Ornek: 13,999. = 14 23,999. = 24 123,3999. = 123,4 Oluyor. Buradan cıkana gore sonu 9 devirli olan sayılar yok oluyor. Yani kainatta sonu 9 ile biten devirli sayılar aslında mantığımızda var gibi gozukse de bu sayılar varlığı ispatlanamıyor" dedi.