Kayseri il milli eğitim mudurluğu, mazeretleri dolaysıyla bakanlıkca o ilce emrine ozur durumundan atanmasına rağmen, eşinin gorevi nedeniyle norm kadrodan muaf olan yuzden fazla oğretmeni ozrunun bulunduğu ilceden kilometrelerce uzak ilcelere resen atamıştır. Bilindiği uzere Milli Eğitim Bakanlığı; aile birliği, sağlık, can guvenliği mazeretleri veya engellilik durumu ile diğer nedenlere bağlı yer değişikliklerinde oğretmenleri, ozurlerinin bulunduğu ilcelerdeki ihtiyac bulunan okullara tercihlerini alarak, puan ustunluğune gore atamalarını yapmaktadır.
Ayrıca zaman zaman populist davranıp il/ilce emri uygulaması yaparak oğretmenleri ozrunun bulunduğu ilce emrine sonradan dağıtımı yapılmak uzere ihtiyac fazlası oğretmen olarak atamaktadır. Buyukşehir olmayan illerimizde il merkezindeki ilcede ozru bulunanlar ise il milli eğitim mudurluklerine atanmaktadır.
Bu norm kadro fazlası oğretmenler; Oğretmenlerin Atama ve Yer Değiştirme Yonetmeliğinin "İhtiyac ve norm kadro fazlası oğretmenlerin yer değiştirmeleri" başlıklı 53. maddesi hukumlerine gore ozurlerin bulundukları ilce sınırları icinde, bazı il mili eğitim mudurlukleri tarafından ise yonetmeliklere aykırı olarak ilce dışına resen atanmaktadır.
NORM KADRO FAZLASI OĞRETMEN ATAMALARINDA AŞAĞIDAKİ HUKUMLERE UYULMAK ZORUNLUĞU BULUNMAKTADIR
Bu tur atamalarda Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına Dair Yonetmelik ile Milli Eğitim Bakanlığı Oğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yonetmeliği kullanılmaktadır.
1-Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yonetmeliğinin Ek-3 maddesinin 4. fıkrasında ŞU HUKUM YER ALMAKTADIR.
"Engellilik durumu devam ettiği surece kurumlarca isteği dışında memurun yeri değiştirilemez. Engellilik durumu ortadan kalkan memurlar hakkında bu Yonetmelik'te yer alan diğer hukumler uygulanır."
Engelli norm kadro fazlası atamaları ile ilgili sitemizde "Engelli oğretmenler, cakılı kadrolarda mıdır?" başlığı ile bir analiz haberi yayınlanmıştır.
2-Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına Dair Yonetmeliğin "Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarda Goz Onunde Bulundurulacak Hususlar" başlıklı 9. Maddesi 6. fıkrasında ŞU HUKUM YER ALMAKTADIR.
"İlgili mevzuatı uyarınca zorunlu yer değiştirmeye tabi tutulan eğitim ve oğretim hizmetleri sınıfı, mulki idare amirliği hizmetleri sınıfı, jandarma hizmetleri sınıfı, sahil guvenlik hizmetleri sınıfı ve emniyet hizmetleri sınıfına giren memurlar, Turk Silahlı Kuvvetlerine mensup subay ve astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlar ile hakim ve savcıların gorev suresiyle sınırlı olmak uzere atandıkları yere, memur olan eşinin atanmasında mevzuatı uyarınca yururluğe konulan norm kadro sayılarına ilişkin hukumler uygulanmaz."

3-Oğretmenlerin Atama ve Yer Değiştirme Yonetmeliğinin "İhtiyac ve norm kadro fazlası oğretmenlerin yer değiştirmeleri" başlıklı 53. maddesi 1. fıkrasında ŞU HUKUM YER ALMAKTADIR.
"....il icinde alanlarında ihtiyac duyulan eğitim kurumlarına mazeretleri ve tercihleri de dikkate alınmak suretiyle atanır."
Dolayısıyla norm kadro fazlası oğretmen atama işlemlerinde bu uc hukmun uygulanması şarttır.
Bu hukumler nedeniyle norm kadro fazlası oğretmen atamalarında mazeretleri yani ozur durumları da dikkate alınmak zorundadır. Bu nedenle ozur durumu olan oğretmenler ozrunun bulunduğu yerin dışına resen atanamaz. Zaten bakanlık bu oğretmenleri ozrunun bulunduğu ilce milli eğitim mudurluğu emrine atamıştır. Bakanlık okulunda/ilcede yada il milli eğitim mudurluğu emrinde yer alan ve ozru bulunan oğretmenlerin ozurlerinin bulunduğu yerleşim yerine gorevlendirme ve atama yapan il milli eğitim mudurluklerini acilen uyarmalıdır.
OZUR DURUMU OLAN NORM FAZLASI OĞRETMENLER RESEN İLCE DIŞINA ATANAMAZ VEYA GOREVLENDİRİLEMEZ
Norm kadro fazlası oğretmenlerin yer değiştirmelerinde; oncelikle gorevli oldukları yerleşim yerindeki ya da ilcedeki eğitim kurumları olmak uzere il icinde alanlarında norm kadro acığı bulunan eğitim kurumlarına ozur durumları dikkate alınarak atanırlar kuralı uygulandığından, ozur durumu olan norm kadro fazlası oğretmenlerin bulundukları yerleşim yeri ya da ilce dışındaki bir yere atanması veya gorevlendirmesi mevzuata gore gore mumkun değildir.
DANIŞTAY; ANAYASANIN AİLE BUTUNLUĞU İLETİNCE NORM FAZLASI OĞRETMENLER, MAZERETLERİ VE TERCİHLERİ DE DİKKATE ALINMAK SURETİYLE ATANIR
Bu konuda Danıştay 5. Dairesinin 201/336 Esas Sayılı kararında "Devlet memurunun hizmet gereği başka bir yere naklen atanması soz konusu olduğunda, atama işleminden once eş durumu ozrunun gozetilmesi ve ........... Yonetmeliği'nde belirtilen esaslar dahilinde atama işleminin kurulması zorunludur." acıklamasına yer verilerek eş durumu ozrunun gozetilmesi ve ilgili yonetmelik hukumlerine gore işlem tesis edilmesi gerektiği vurgulanmıştır.
BİM; ANAYASANIN AİLE BUTUNLUĞU İLETİNCE NORM FAZLASI OĞRETMENLER, MAZERETLERİ VE TERCİHLERİ DE DİKKATE ALINMAK SURETİYLE ATANIR
Ayrıca; "BİM'den ozur durumu olan norm fazlası oğretmenlerle ilgili onemli karar" başlıklı haberimizde yer verdiğimiz Bolge İdare Mahkemesi kararında, Anayasanın "Aile Butunluğu" kuralını ve Yonetmeliğin 53. maddesi 1. fıkrasındaki; "....il icinde alanlarında ihtiyac duyulan eğitim kurumlarına mazeretleri ve tercihleri de dikkate alınmak suretiyle atanır." hukumlerini gerekce gostererek, norm kadro fazlası oğretmenin resen atanmasını iptal eden idare mahkemesi kararını onamıştır.
PEKİ, KAYSERİ DE NELER OLUYOR?
Kayseri il milli eğitim mudurluğu, mazeretleri olmasına rağmen bakanlıkca o ilce emrine ozur durumundan atanmasına rağmen, eşinin gorevi nedeniyle norm kadrodan muaf olmalarına rağmen yuzden fazla oğretmeni ozrunun bulunduğu ilceden kilometrelerce uzak ilcelere resen atamıştır.
Orneğin;

1-Kayseri ili Talas ilcesinde ozur durumu nedeniyle gorev yapan bir oğretmen Kayseri ili Yahyalı ilcesinin bir koyune (160 km mesafe) resen atanmıştır.
2-Gaziantep ilinden ozur durumu nedeniyle Kayseri ili Melikgazi ilcesi ilce mili eğitim mudurluğu emrine atanan oğretmen Kayseri İli Yahyalı ilcesine (120 km) resen atanmıştır.
3-Kayseri İli Melikgazi İlcesinden Kayseri İli Sarız İlcesine bağlı koye (170 km) ozur durumuna rağmen resen atama yapılmıştır.
4-Norm fazlası olduğu okulda 12-15 ders saati olan oğretmen, 6-10 saat ders olan başka bir okula aradaki km farkı ve ozur durumu da dikkate alınmadan resen atama yapılmıştır. Kısaca norm fazlası olan oğretmen yine norm fazlası olarak atanmıştır.
İŞTE KAYSERİ RESEN ATAMA LİSTESİ
Resen atama listesi icin tıklayınız.

Norm kadro fazlası oğretmenlerin resen yer değiştirmelerinden ozur durumları dikkate alınmıyor. Bakanlık oğretmeni ozur durumundan ilceye atıyor veya yer yoksa il/ilce emrine atıyor. Kayseri il milli eğitim mudurluğu ise yonetmeliklerin ve bakanlığın uygulamalarına aykırı olarak ozur durumlarını dikkate almadan resen atama yapıyor. O zaman Bakanlıkta ilceler arasında ozur durumlarını dikkate almasın, ilceler arası ozur durumuna başvuru hakkı vermesin.
Oğretmenin ilcede ozru varsa o oğretmeni o ilcede istihdam etmek zorundasınız cunku o oğretmeni o ilceye Bakanlık ozur durumundan atadı, hatta ilce emri verdi.
MEB, UYGULAMA BİRLİĞİ SAĞLAMALIDIR
Yukarıda izahına calıştığımız konularda İl Milli Eğitim Mudurluklerinde uygulama birliği bulunmamaktadır. Uygulama birliğinin sağlanması, okul ve kurumlarda yonetim, eğitim ve oğretim hizmetlerinin gerekli ve yeterli personelce yurutulmesi, Personel boyutunda atıl kapasite yaratılmaması, var olan atıl kapasitenin ihtiyac duyulan okul ve kurumlara yonlendirilmesine zemin oluşturarak verimliliğe donuşturulmesi icin MEB acilen Norm kadro fazlası oğretmenlerin yer değiştirmeleri konusunda kapsamlı bir genelge/duyuru/kılavuz cıkarmalıdır.
OĞRETMENLER NASIL YOL İZLEMELİDİR?
Bu durumdaki oğretmenlerimizin ilişiklerini kesmeyerek aşağıda yer verdiğimiz dilekceyi İdarelerine vermeleri gerekmektedir.
Ozur durumu olan norm fazlası oğretmenlerden ozrunun bulunduğu ilce dışına resen atananların idareye verecekleri dilekceyi bilgisayarınıza indirmek icin tıklayınız.
10.11.1984 tarih ve 18571 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 3071 sayılı Dilekce Hakkının Kullanılmasına Dair Kanununun "Dilekcenin incelenmesi ve sonucunun bildirilmesi" başlıklı 7. maddesindeki; "Turk vatandaşlarının ve Turkiye'de ikamet eden yabancıların kendileri ve kamu ile ilgili dilek ve şikayetleri konusunda yetkili makamlara yaptıkları başvuruların sonucu veya yapılmakta olan işlemin safahatı hakkında dilekce sahiplerine en gec otuz gun icinde gerekceli olarak cevap verilir. İşlem safahatının duyurulması halinde alınan sonuc ayrıca bildirilir." hukumlerine gore Kayseri İl Milli Eğitim Mudurluğunun 30 gun icinde size cevap vermesi gerekiyor.
Eğer 30 gun icinde cevap verilmezse zımnen cevap verilmeyeceğinden hareketle bu Kanun hukmunu de dilekcenizde belirterek Mili Eğitim Bakanlığına direkt olarak itiraz ediniz.
Verdiğiniz dilekceye ret cevabı geldikten sonra Mili Eğitim Bakanlığına direkt olarak yapılacak itiraz dilekcesini bilgisayarınıza indirmek icin tıklayınız.
Mili Eğitim Bakanlığından da ret cevabı gelmesi yada 30 gun icinde cevap gelmemesi halinde Kamu Denetciliği Kurumuna Başvurmanızı oneriyoruz. Ayrıca kazanılacak karar ve davalarda devletin yapacağı dava masrafları ve avukat ucretleri yoneticilere rucu edilebilecektir.
Ahmet KANDEMİR